Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Pomaže da mudro ulažete svoj novac i ne vraćate EU sredstva

Pomaže da mudro ulažete svoj novac i ne vraćate EU sredstva

Poduzetnica Ivana Živković Abraham malim i srednjim poduzetnicima nudi mogućnost ugovaranja usluga praćenja i kontrole financija nekoliko sati tjedno, povremeno, ili tijekom trajanja nekih projekata

VIDEO

Kad je nakon 20-ak godina rada u odjelima planiranja i analize te vođenja financija velikih tvrtki odlučila krenuti u privatne vode, Ivana Živković Abraham (46), vlasnica i direktorica tvrtke CFO Management za financijski management, procijenila je da malim i srednjim tvrtkama često treba pomoć u upravljanju financijama te da, s obzirom na stečeno iskustvo, na tu potrebu može odgovoriti. Kako sve tvrtke imaju računovodstvo i  ponekad nemaju potrebe za zapošljavanjem financijskog direktora na puno radno vrijeme, nametnula se ideja da tržištu ponudi fleksibilnu suradnju. Oko 2,5 godine nakon što se otisnula u poduzetništvo, danas surađuje s više tvrtki iz različitih sektora, s nekima izvan Zagreba, pri čemu su modeli suradnje različiti. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

03:13

-  Sve ovisi o potrebama tvrtke. Ima onih sa kojima radim dva do tri dana u tjednu  ili u mjesecu. Za potrebe planiranja ili financijskih izvještaja suradnja je nekad i rjeđa, na kvartalnoj ili godišnjoj razini kad se pojavi potreba za izvještavanjem, planiranjem, komunikacijom sa bankama, revizijom ili odvjetnicima. S nekim tvrtkama je suradnja dugoročna, dok neke tvrtke zatraže pomoć privremeno, da bi unaprijedile poslovne procese, ili dok traje priprema za neki projekt, ulaganje i slično. Kao takva, usluga financijskog direktora na određeno vrijeme jeftinija je za tvrtke, a kako se prilagođavam potrebama poslovanja, mogu računati na pomoć ili savjet onda kada su im potrebni - dodaje.

Motorom se vratili iz Kanade, a sad u Zabrđu uzgajaju lješnjake
Motorom se vratili iz Kanade, a sad u Zabrđu uzgajaju lješnjake

- Kad dogovorimo suradnju i potpišemo ugovor, nastojim upoznati sve segmente poslovanja, te u suradnji s direktorima tvrtki  i odjelima iznutra procijeniti kako upravljanjem financijama možemo unaprijediti poslovanje. Naime, kako se promjene i trendovi mijenjaju u svim djelatnostima, isto je i u financijama. Financije više nisu samo brojke i izvještaji. Kvalitetno upravljanje financijama tvrtkama daje snagu za promjene što je danas neophodno za rast i razvoj, da ne kažem za opstanak na tržištu. Suradnja najčešće krene s analizom financijskih izvještaja, rješavanjem problema profitabilnosti ili naplate, međutim često se pokaže da organizacija i procesi zahtijevaju i promjenu softvera da bi se prilagodio ili unaprijedio neki proces poslovanja, a sve u cilju da tvrtka bude uspješnija i da se kvalitetnije prilagodi promjenama i zahtjevima tržišta. Vrlo često  predlažem takve promjene i pratim ih - kaže sugovornica. 

Mali raj u srcu Istre: Ujedinili su staro i novo u 300 kvadrata
Mali raj u srcu Istre: Ujedinili su staro i novo u 300 kvadrata

- Financije su bitna podrška za promjene u poslovanju i razvoj, pa mnogi shvate da takva usluga managementu tvrtke značajno može olakšati posao. Prije svega zato jer im ostavlja više vremena da se bave temeljnim businessom i povećava sigurnost poslovanja - ističe sugovornica.

Također, financijski direktor značajno može pomoći da se kvalitetno i bez problema realiziraju investicije, posebno ako je riječ o projektima kod kojih se koriste bespovratna sredstva, poticaji ili fondovi EU, što je vrlo važno jer se ponekad i zbog vrlo malih grešaka moraju vraćati sredstva. 

iako su u mnogim tvrtkama uvjereni da je dovoljno to što imaju računovodstvo, često se pokaže da nije tako.

- Nerijetko su i računovodstva vanjske tvrtke, pa se zbog nedostatne komunikacije između računovodstva i managementa, ponekad i zato što računovodstvo nema sve informacije o poslovanju, dogodi da se problemi uoče tek kad se pripreme godišnji financijski izvještaji - kaže sugovornica.

Splitski bračni par: Naše torbe od drveta su hit za đir po rivi
Splitski bračni par: Naše torbe od drveta su hit za đir po rivi

Tako se dogodi da potraživanja od kupaca završe u zastari, da se zbog neplaniranja ili zbog neusklađenosti plana neke stavke prihoda i troškova pogrešno knjiže, a imala sam i primjer tvrtke koja je zakasnila s prijavom potraživanja prema drugoj tvrtki koja je završila u stečaju. Šteta je u tom slučaju dvostruka, jer ne samo da će potraživanja biti teško ili nemoguće naplatiti, nego je moguće da je otpis potraživanja bude i porezno nepriznat rashod pa je tu još i dodatna obveza poreza na dobit. Važno je pratiti financije i redovito komunicirati sa računovodstvom jer uz pravodobnu reakciju takvi  se problemi mogu izbjeći - zaključuje sugovornica.

Odlazak u privatne vode donio više slobode

- Često kažem da su planiranje i organizacija jednako važni i u poslu i privatno. Odluka da odem u 'privatne vode' ima puno prednosti, prije svega u slobodi i fleksibilnosti radnog vremena, a zatim u stjecanju novih znanja i novih kontakata i to je veliko bogatstvo.  Izuzetno mi je važno da uvijek učim i napredujem - kaže sugovornica.

Dodaje kako danas ima i puno više slobode u tome da poslovne obaveze prilagodi privatnima, odnosno da izdvoji više vremena za sebe, obitelj i prijatelje, pa ni u jednom trenutku nije požalila zbog odluke da postane poduzetnica. 

KRALJEVSKA BEBA STIŽE? Ljudi su zbog ovoga uvjereni da Meghan upravo rađa

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije