Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Pomoć kod psorijaze: Tikvice, mrkva i kupus obnavljaju kožu

Pomoć kod psorijaze: Tikvice, mrkva i kupus obnavljaju kožu

Plava riba, poput skuše i srdela, sadrži zdrave masti koje djeluju protuupalno, te vitamin A koji smanjuje perutanje kože, a artičoke, cikla i radič čiste jetru

VIDEO

Psorijaza je kronično stanje karakterizirano ružičastom, ljuskavom kožom. Kod psorijaze, kao i kod ostalih autoimunih bolesti, najosnovnije je ukloniti iz prehrane šećere i gluten kako biste što više smanjili simptome same bolesti, kaže dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat. 

Thinkstock

Ni jedan losion ni krema ne mogu opskrbiti kožu hranjivim tvarima kao što to može zdrava hrana, kaže nutricionistica Marić Bulat.  

- Kod kožnih oboljenja oslabljen je rad detoksikacijskih i eliminacijskih organa. Upravo zbog toga je, osim antioksidansa, iz voća i povrća te zdravih masnih kiselina iz ribe, hladno prešanih ulja te orašastih plodova važno unositi kuhanu, lakoprobavljivu hranu koja ima funkciju čišćenja i ne opterećuje bubrege, posebno jetru - kaže nutricionistica Marić Bulat. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaje da je vrlo važan i unos antioksidansa iz voća i povrća. Od povrća poželjni su artičoka koja čisti jetru, zatim tikvice, kupus i mrkva koji sadrže beta karoten, potreban za obnovu stanica, cikla i radič koji su bogati antioksidansima i čiste jetru, zatim krastavci i češnjak koji imaju eliminacijsku ulogu, odnosno eliminiraju toksine. Od voća, najsigurniji su jabuka, brusnice, avokado bogat beta karotenom i zdravim masnoćama te orašasti plodovi koji su bogati cinkom i omega-3 masnim kiselinama, kaže nutricionistica Marić Bulat te dodaje da su od žitarica dopušteni ječam, proso, riža i grah. Nastavlja da esencijalne masnoće iz ribljeg ulja mogu smanjiti svrab, crvenilo i ljuskanje kože.

Garden vegetables

- Plava riba, poput skuše, lokarde, pastrve i srdele, vrlo uspješno smanjuje upalna stanja. Osim omega-3 masnih kiselina, koje imaju protuupalno djelovanje, sadrže vitamin A važan kod perutanja kože, D vitamin protiv upala i E vitamin za hidrataciju i vlažnost. Osim omega-3 masnih kiselina, preporučuju se i omega-6 masne kiseline biljnog podrijetla (laneno ulje i ulje noćurka) - kaže nutricionistica Marić Bulat. 

Upozorava da određene namirnice životinjskog podrijetla, poput maslaca, crvenog mesa (posebno svinjetine) i jaja, imaju negativan učinak na kožu kod ljudi oboljelih od psorijaze.

Colorful various organic farm vegetables  top view  border, place text

- Suhomesnati proizvodi značajno pogoršavaju stanje, a važno je i smanjiti unos kave i začinjene hrane. Nadalje, vrlo je važno izbaciti mliječne proizvode. Mlijeko i tvrdi sirevi se ne preporučuju, dok sirutka i probiotici pripadaju skupini lakoprobavljivih namirnica te imaju pozitivan učinak na jetru i crijeva - kaže nutricionistica Marić Bulat. Savjetuje i da izbacite iznutrice koje sadrže arahidonsku kiselinu jer se u tijelu pretvara u proupalne prostaglandine koji pogoršavaju ovo stanje.

Visoke doze C vitamina su jako opasne, tako da se mandarine, naranče, limun i grejp također izbjegavaju. Smanjite unos alkohola jer je ono vazodilatator, odnosno povećava dotok krvi u kožu, a to može uzrokovati crvenilo i toplinu kože te pogoršati svrbež i ljuštenje.

Pomažu i maslačak, metvica, kamilica...

Čaj čisti i smiruje organizam. Čajna mješavina radi se od maslačka i metvice koji poboljšavaju rad jetre i detoksikaciju, zatim kamilice i matičnjaka uz lavandu za smirenje, jer stres potiče psorijazu. Biljke koje potiču mokrenje i čišćenje od toksina su breza, suručica i kopriva. Za čišćenje kože i protiv svrbeža odlična je i čestoslavica, kaže dr. med. Ksenija Krajina Pokupec.

Kupka smiruje izvana

U vodu za kupanje izlije se litra skuhanog čaja i doda još žlica-dvije maslinova ulja za vlažnost kože. Čaj napravite od nevena, kamilice, lavande, dobričice i hrastove kore. Čiste kožu od ljuskica, smiruju crvenilo i liječe psorijatične promjene. Ako se ne stignete kupati 20 minuta, skuhajte si pola litre kupke i ‘natapkajte’ promjene na koži zahvaćene psorijazom više puta dnevno, savjetuje dr. Krajina Pokupec.

Cink djeluje protiv suhoće i crvenila

Cink je vrlo važan mineral koji se može uzimati i kao dodatak prehrani. Ima vrlo učinkovito djelovanje protiv ljuskanja, suhoće i crvenila. Nalazi se u cjelovitim žitaricama, grahu i mahunarkama, kao i orašastim plodovima, kaže nutricionistica Marić Bulat.

Namirnice koje pogoršavaju psorijazu

  1. Gazirana pića bogata šećerom
    Bogata šećerom, nutritivno prazna pića, kao što su gazirani napici, svakako treba izbjegavati. Šećeri pogoršavaju simptome bolesti pa pokušajte što manje jesti slatko. 
  2. Crveno meso i zasićene masti
    Ograničite hranu bogatu zasićenim mastima, kao što su crveno meso, maslac i sir. Pojačajte unos masne ribe i orašastih plodova bogatih omega-3 masnim kiselinama. 
  3. Bijeli kruh i hrana s glutenom 
    Psorijaza je jedno od mnogih stanja za koja se smatra da bi mogla biti potaknuta glutenom, proteinom prisutnim u pšeničnim proizvodima, uključujući kruh.
  4. Gotova, jako obrađena hrana 
    Taj dugi popis sastojaka na kutiji zamrznute pizze signal je da je vaša večera iz mikrovalne jako obrađena i može uzrokovati upalu u tijelu, stoga razmislite dvaput prije kupnje. 
  5. Sladoled i ostali slatki deserti
    Preporučuje se ograničavanje sladoleda i druge slatke hrane. Što bolje jedete, to će terapija biti uspješnija, jer je zdrava prehrana najbolje oružje protiv psorijaze. 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje