Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Popila je malo vina, osjetila bol u ruci i tako otkrila da ima rak

Nakon mjeseci krvnih pretraga i rendgenskih snimanja poslana je specijalistu koji je otkrio kvržicu u desnom plućnom krilu. Biopsija je otkrila da ima četvrti stadij Hodgkinove bolesti

VIDEO

Lauren Firenza (25) iz Nottinghama u Velikoj Britaniji primijetila je nešto čudno dok je pila vino, na obiteljskom zabavi u prosincu prošle godine. Osjetila je jaku bol i peckanje u vratu i ruci. Nakon mjeseci krvnih pretraga i rendgenskih snimanja poslana je specijalistu koji je otkrio kvržicu u desnom plućnom krilu.

Nekoliko mjeseci kasnije, biopsija je otkrila da ima četvrti stadij Hodgkinove bolesti. Bol u limfnim čvorovima, svrbež, utrnulost ruku, nelagodnost u trbuhu, simptomi su ove bolesti. Lauren je prošla šest ciklusa kemoterapije u tri mjeseca. U lipnju joj se stanje poboljšalo, ali je morala proći još dva ciklusa kemoterapije kako se bolest ne bi vratila. 

UK Girls Night Out Cancer Diagnosis

- Izašla sam s prijateljima na večeru i pili smo vino. Odjednom sam osjetila čudnu bol u vratu koja se potom spustila u desnu ruku i prste. Bol je bila slična onoj kao nakon teretane, pa sam pomislila da možda imam samo gripu. Inače, doktoru idem samo ako se jako loše osjećam, pa sam ove simptome potisnula, sve dok se nisu ponovno javili u prosincu na obiteljskoj zabavi - rekla je Lauren za Daily Mail. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Važna je preventiva: Vrste raka koje je jako teško otkriti rano
Važna je preventiva: Vrste raka koje je jako teško otkriti rano

- Nekoliko mjeseci su mi radili samo razne pretrage. Unatoč tome, nisu znali što mi je, pa su me poslali na pregled specijalistu. Oni su mi odmah pronašli kvržicu u desnom plućnom krilu. Nekako, nisam uopće pomišljala da je to rak, samo sam se pitala možemo li je jednostavno samo odstraniti. Kada su mi rekli za rak, igra čekanja, što je bio najgori dio je završila i mogli smo zajedno sastaviti plan kako ću ga se riješiti - ispričala je Lauren.

Pokretanje videa...

01:57

Hodgkinova bolest je maligno oboljenje limfocitnog tkiva. Kod Hodgkinovog limfoma, stanice u limfnom sustavu rastu abnormalno brzo i mogu se širiti izvan limfnog sustava.

Zabrinuta da bi joj liječenje moglo utjecati na njenu plodnost, dala je zamrznuti jajne stanice, odmah dan nakon što su joj rekli dijagnozu. 

- Kada su mi postavljali dijagnozu, rekli su mi da zadovoljavam uvjete za liječenje plodnosti i da mogu zamrznuti jajne stanice prije nego krenem s kemoterapijama, jer kemoterapija smanjuje mogućnost plodnosti. Taj proces je trajao oko dva tjedna - rekla je Lauren.

Lauren je također skratila kosu prije nego što je počela s kemoterapijom, kako bi što bolje mogla kontrolirati nuspojave. Nakon drugog kruga tretmana, obrijala je kosu.

UK Girls Night Out Cancer Diagnosis

- Ja sam željela biti ta koja će imati kontrolu nad rakom, a ne obrnuto - rekla je Lauren.

Kako bi se osjećala bolje, za kemoterapije se i sređivala.

- Uredila bih se, napravila bi nokte. Iskreno, to mi je pomoglo jer se sam se osjećala bolje - dodala je Lauren. 

S još dva ciklusa kemoterapije, Lauren se veseli povratku normalnom životu, ali zna da će oporavak biti težak. 

UK Girls Night Out Cancer Diagnosis

- Već sam rezervirala neke festivale, ali još uvijek ne znam kako ću se osjećati nakon kemoterapije i hoću li uspjeti vratiti energiju. Mislim da će oporavak biti spor, ali spremna sam vratiti se normalnom životu - rekla je Lauren koja želi potaknuti sve koji su oboljeli od raka da ostanu pozitivni.

Liječnici o stvarima za koje bi htjeli da ih zna svaki pacijent
Liječnici o stvarima za koje bi htjeli da ih zna svaki pacijent

- U redu je imati loš dan, ali ne smijete dopustiti da vas rak porazi. Morate vratiti energiju i proći kroz kemoterapiju. Okružite se jakom podrškom obitelji i prijatelja - zaključila je Lauren, piše Daily Mail.

Pokretanje videa...

00:45

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje