Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Popularne i raširene mitove o vježbanju pobijaju stručnjaci

Popularne i raširene mitove o vježbanju pobijaju stručnjaci
1

Sprave za vježbanje ne pokazuju točan broj potrošenih kalorija, žene smiju dizati utege bez straha da će biti nabildane, a vježba ne mora biti bolna da bi vrijedila

VIDEO

Cilj vježbanja najčešće su maksimalni rezultati u obliku mršavljenja i definiranja mišića. Način na koji se to ostvaruje, s minimalnim naporom i trudom, stvorio je raširene mitove koji se često mogu čuti u teretani. Poznati treneri, nutricionisti i fitness stručnjaci navode popularne mitove te objašnjavaju zbog čega su neistiniti.

Sprave za kardio-vježbanje broje potrošene kalorije

Brojevi koji se pojavljuju na ekranu sprave za trčanje ili bicikla, ne znače ništa, objašnjava osobni trener i autor knjige "Tjelesno samopouzdanje", Mark Macdonald. Objašnjava kako one preračunavaju potrošene kalorije ne uzimajući u obzir spol, dob ili težinu, kao ni građu tijela onoga tko na njima vježba.

- Ako ste muško koje ima oo 18 posto masnoće u tijelu, vježbanjem ćete potrošiti više kalorija nego žena s 38 posto tjelesne masnoće. Stoga brojka koju vidite na spravi najčešće nije točna - objašnjava Macdonald.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Žene ne bi trebale dizati utege da ne budu "nabildane"

Bivša američka prvakinja i bodybuilderica Alice Burron, odlučno odbacuje ovu tvrdnju. Objašnjava kako je ona morala provoditi nebrojene sate  teretani kako bi "nabildala" mišiće. Žene imaju znatno manje razine testosterona u tijelu, hormona zbog kojeg muškarci lakše izgrađuju mišiće. Njima je biološki uvjetovano da imaju veći postotak masnoća u tijelu, zbog hormona estrogena. On osigurava postojanje menstrualnog ciklusa, i ometa izgradnju mišića. Stoga vježbe snage s utezima mogu pomoći ženama da brže sagore kalorije, ali ne i da jednostavno izgrade mišiće.

Monitori rada srca otkrivaju tempo vježbanja

Najbolji pokazatelj težine vježbe je vlastito tijelo, a ne sofisticirani uređaji, objašnjava autor brojnih djela o fitnessu, vježbanju i zdravoj prehrani Matt Fitzgerald.

- Doživljeni napor i vlastiti osjećaj koji govori koliko teško vježbamo pouzdani je pokazatelj intenziteta vježbanja od monitora za srce - tvrdi Fitzgerald.

Srčani otkucaji mijenjaju se ovisno o vrsti vježbe koja se radi, a jednostavnije je provjeriti svoje stanje izgovaranjem nekoliko rečenica, kako bi se provjerila zadihanost.

Tjelesna težina pokazuje uspješnost vježbanja

Ljudi se najčešće odlučuju na vježbanje zbog toga što žele smršaviti. Upisuju se u teretanu ili fitness programe te se važu nakon svakog treninga. No često ostaju razočarani, jer su unatoč uloženom trudu vrlo malo smršavili. No istina je kako se izgradnjom mišića, tjelesna težina povećava. Tako je pravo mjerilo mršavljenja isprobavanje stare odjeće, a ne vaga.

Ako se vježba polako izvodi, troši se više kalorija

Općenito gledano, vježbe niskog intenziteta su bolje jer predstavljaju manje opterećenje za zglobove tijela. No, nije istina da ako vježbate intenzivni tempom, sagorijevate ugljikohidrate umjesto masnoća. Dok vježbamo tijelo prvo troši ugljikohidrate te nakon što su oni potrošen, započinje potrošnja masnih zaliha.

Nakon treninga dobro je popiti proteinski napitak

Proteinski shakeovi imaju kalorijsku vrijednost poput kompletnog obroka. Zbog toga je bolje pojesti pravi obrok, nego nadomjestke koji nemaju jednako djelovanje.

- Ti su proizvodi daleko su više procesuirani od normalne hrane, i stoga je njihovo zagovaranje kao zdravijih netočno - tvrdi Macdonald, profesionalni trener slavnih koji je radio s Chelsea Clinton.

Bez boli nema dobre vježbe

Osjećaj neugode prilikom vježbanja je uobičajen, no intenzitet velike boli definitivno nije zdrav, smatra MacDonald. Objašnjava kako treba vježbati ciljano i pametno, raspoređujući snagu, a ne na granici izdržljivosti jer se tako zamaraju mišići bez pravog efekta.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...