Obavijesti

Lifestyle

Komentari 134

'Imala sam posao u Irskoj, ali vratila sam se i nisam požalila'

'Imala sam posao u Irskoj, ali vratila sam se i nisam požalila'

Zagrepčanka Iva Nenadić (35) sreću je potražila u Dublinu gdje je radila u prestižnom salonu. Želja za vlastitom poduzetničkom pričom vratila ju je u Hrvatsku

VIDEO

Samo godinu dana nakon života i rada u Dublinu Iva Nenadić se vraća u rodni Zagreb kako bi uzela stvari u svoje ruke i bacila se u poduzetničke vode.

Danas je ponosna vlasnica kozmetičkog salona na Laništu gdje vjernim klijenticama pruža niz tretmana i usluga. Nekad je to bio samo san, ali uz dovoljno truda i odricanja snove je pretvorila u stvarnost. Sve je počelo tijekom boravka u Irskoj.

Lijepa priča s Korčule: 'Koralje sam pretvorila u otočki brend'
Lijepa priča s Korčule: 'Koralje sam pretvorila u otočki brend'

- Tamo sam došla učiti, usavršavati znanje i napredovati. Tražila sam posao kucajući od vrata do vrata i nudeći svoj životopis. Bila sam spremna raditi sve, a prvi posao bio mi je čuvanje djece - prisjeća se Iva i ističe kako nije sve išlo baš tako glatko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mislila sam da ću odmah pronaći posao, ali bilo je ipak malo teže. U Irskoj, kao i u mnogim drugim zemljama, hrvatske diplome ne vrijede previše. U našoj četverogodišnjoj školi se jako puno nauči i teoretski i praktično, dok u Irskoj edukacija za kozmetičarke traje svega godinu dana - pojašnjava Iva, koja je do posla došla unatoč tome što nije imala irsku školu.

- Na kraju mi se sreća osmjehnula i pronašla sam posao u prestižnom kozmetičkom salonu u centru Dublina.

Kroz posao se upoznala s voskom za depilaciju Lycon i zaljubila u taj proizvod koji garantira gotovo bezbolnu depilaciju. Već tad joj se javila ideja o vlastitom salonu i stvari su se lagano počele slagati baš kako treba.

- Već sam u Dublinu stupila u kontakt s proizvođačima voska Lycon iz Australije s namjerom da vosak predstavim u Hrvatskoj i cijeloj regiji. Oni su pristali i tako je krenula ta priča. To se se odvijalo najmanje dvije godine, dok na kraju nisam sve uspjela realizirati u svojem salonu.

Josipa se izvukla iz bankrota i sada zapošljava čak 75 radnika
Josipa se izvukla iz bankrota i sada zapošljava čak 75 radnika

Prvo sam taj način depilacije uvela u svoj salon, a nakon godinu dana sam držala edukacije u cijeloj regiji i postala ekskluzivni uvoznik i distributer za Hrvatsku - prisjeća se naša sugovornica.

Upravo joj je dobra poslovna ideja donijela kredit HBOR-a za mlade žene, a tri puta je povukla i potporu za poticanje obrta, malog i srednjeg poduzetništva Grada Zagreba.

- Trebalo je godinu dana od ideje do realizacije uz puno hrabrosti, ludosti, strpljenja i upornosti - kaže Iva Nenadić, koja je posao pokrenula bez početnog kapitala, a kredite je dobila na temelju dobrog poslovnog plana.

- Upravo to preporučujem svim mladim ženama koje žele pokrenuti svoj posao. Neka budu svoje i vjeruju u sebe, ali isto tako neka ne očekuju da će uspjeh doći tijekom noći.

U Hrvatsku je došla studirati, a sad izrađuje 'šalice sa stavom'
U Hrvatsku je došla studirati, a sad izrađuje 'šalice sa stavom'

Iza svakog poduzetnika je najmanje pet ili deset godina mukotrpnog rada. Ja sam krenula iz minusa, i još nisam u plusu. Tek za šest godina ću moći reći da sam otplatila prostor i počinjem biti u plusu. Ali do tog razdoblja trebam doći. Teško je, ali sam dokaz da se može - priča nam ova mlada kozmetičarka koja svakim danom ima sve više klijentica iz Zagreba i okolice.

- Najzanimljivija usluga koju trenutačno nudim je tretman mikroiglicama koji koži vraća mladenački sjaj. Namjerno se radi mikrotrauma kože kako bi došlo do njezine obnove, stvaranje novog kolagena na kraju smanjenja sitnih bora, ožiljaka, flekica i akni. Ovaj tretman je trenutačno vrlo popularan među ženama, a u salonu je cijena gotovo dvostruko jeftinija nego u privatnim poliklinikama - kaže nam Iva.

Nikad nije požalila što je posao u prestižnom salonu u Dublinu zamijenila svojim salonom u rodnom Zagrebu.

- Opet bih napravila isto jer sam još u Irskoj počela sanjati o samostalnom radu. Sad kad mi se to ostvarilo, uživam u plodovima svojega rada.

Moj savjet mladim poduzetnicima: Istražite tržište i budite jedinstveni

Biti poduzetnik u Hrvatskoj može biti teška zadaća, ali zato svima preporučujem da prije ulaska u vlastiti posao dobro istraže tržište. Dobra poslovna ideja i odličan plan mogu vam osigurati poticaje, ali sami morate saznati što vam sve zapravo treba kako biste uspjeli i otvorili obrt. Obiđite sve institucije, pitajte kolege za pomoć i nemojte stati dok nemate sve što vam treba, kaže Iva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 134
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje