Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Poslali vrhunska vina u svemir da vide kako će 'odreagirati'

None Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Više desetaka boca vrhunskoga francuskog vina poslano je na svemirsku postaju ISS, ali ne da bi ih konzumirali astronauti, već da bi se istražilo na koji način vina sazrijevaju u svemiru

Istraživanje je dijelom plaćenom sredstvima bogatih sponzora ili pokrovitelja. To su, među ostalima francuski poduzetnik Nicolas Gaume i njegov suradnik Emmanuel Etcheparre, suosnivači tvrtke Space Cargo Unlimited čiji je cilj provesti biološka istraživanja u uvjetima mikrogravitacije. 

Što možemo naučiti o vinu koje će u svemiru odležati godinu dana? Dvije ključne činjenice koje upravljaju životom na Zemlji u orbiti se mijenjaju, piše portal Quartz. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Prije svega, objekti na Međunarodnoj svemirskoj stanici funkcioniraju u bestežinskom stanju ili onome što znanstvenici nazivaju mikrogravitacijom.

Drugo, bez Zemljine atmosfere, predmeti u svemiru izloženi su puno većoj radijaciji u odnosu na objekte na Zemlji. Ovakvi uvjeti znače da se u ljudskom organizmu, ali i u bocama vina biološki procesi mijenjaju.

U potonjem slučaju mikroorganizmi pridonose aromi vina kako ona sazrijevaju i stare. Znanstvenici se nadaju da će ovim eksperimentom uspjeti ustanoviti razlikuje li se proces starenja vina u takvome okruženju od istovjetnog procesa u istoj berbi, ali na Zemlji. 

Bottles of red and white wine | Autor: dreamstime Foto: dreamstime

"Pretpostavljamo da bi na 'boravak' poslanih uzoraka, koji će neko vrijeme provesti na ISS-u i ondje biti izloženi mikrogravitaciji i mikrozračenju mogao utjecati na bakterije te u konačnici imati pozitivan utjecaj na proces starenja i sazrijevanja vina", kaže profesor Philippe Darriet, znanstveni savjetnik misije i direktor Instituta za istraživanje vina na Sveučilištu u Bordeauxu, gdje će se vino analizirati kad se vrati na Zemlju.

NESRETNA ŽIVOTINJICA Orlu ispao iz kandži, udomila ga i shvatila da nije običan pas

Boce bordoa na svemirskoj će stanici biti godinu dana da bi se ustanovilo kako bestežinsko stanje i svemirska radijacija utječu na sazrijevanje vina.

Svrha pokusa je razviti nove okuse i nova svojstva kada je posrijedi prehrambena industrija.

Boce su prema ISS-u poletjele u subotu u kapsuli iz Virginije, a ondje su stigle u ponedjeljak. Svaka je boca upakirana u metalni kanister da se ne bi oštetila ili slomila.

VRIJEDNO 567.000 KUNA Mladenka preživjela rak dojke pa dobila besplatno vjenčanje

U eksperimentu uz sveučilište iz Bordeauxa sudjeluju i znanstvenici sveučilišta njemačke pokrajine Bavarske.

Po povratku na zemlju, vino iz Bordeauxa će se usporediti s vinom koje je sazrijevalo na zemlji. Riječ je o prvoj od šest svemirskih misija planiranih u iduće tri godine.

Sličan je eksperiment 2011. izvela škotska destilerija viskija u Ardbergu kada je na ISS poslala nekoliko boca viskija. 

Projekt je nadzirala američka tvrtka Nanoracks, specijalizirana za pripremu i transport u orbitu korisnih tereta. 

"Stručnjaci su ustanovili da je, pošto je dvije godine odležao na svemirskoj stanici, viski po boji i okusu ostario čak pet godina", kazao je tada izvršni direktor Nanoracks-a Jeffrey Manber.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (3)
  • te su sorte više ocat za šalatu nego ukusna vina

    5. 11. 2019,   20:58
  • Ups pa popice ih vanzemaljci 😁😁😂😂😂

    5. 11. 2019,   17:54
  • propast ce vino u svemiru

    5. 11. 2019,   17:51