Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Posljedice ozljede glave mogu se pritajiti godinama

None Foto: Photos

Čak i laka ozljeda glave u djeteta može rezultirati posttraumatskom epilepsijom koja se pojavljuje i do sedam godina nakon nezgodnog udarca

Čak i naoko bezazleni udarac u glavu nakon pada s bicikla, rola ili skija može prouzročiti opasne ozljede mozga, upozorava neurologinja Maja Roje Novak iz centra za biološko liječenje Akumed. Pogotovo ako je riječ o djetetu, s obzirom na to da je dječja lubanja osam puta slabija od one odraslog čovjeka. Također, ozbiljne posljedice ozljede glave, tj. mozga, mogu se “pritajiti” i buknuti nakon nekoliko godina, upozorava mr.sci.dr. Roje Novak. Stoga je zaštitna kaciga neophodna za većinu dječjih sportskih aktivnosti u kojima su ozljede česte poput vožnje skateboardom, snowboardom ili biciklom. S obzirom na to da je čak 70% ozljeda glave u predškolske djece posljedica pada, kaciga može bitno smanjiti opasne posljedice udarca glavom kao što su potres mozga te s njime povezan izljev krvi u mozak.
>>>Nemogućnost pokretanja udova, nerazgovijetan govor, kočenje vrata te izostanak osjetila okusa, sluha, vida ili mirisa također su simptomi ozljede mozga koji se mogu povući, a zatim postaju sve jači.
>>>Žali li se čovjek na glavobolju nakon udarca, ne preporučuje se davanje aspirina jer potiče krvarenje pa može pogoršati posljedice ozljede. Također je bitno nadgledati ponašanje ozlijeđenog sljedeća tri dana.
>>>Ako nakon liječničkog pregleda, zdravstveno stanje ozlijeđenog ne postaje bolje, on gubi svijest, ima grčeve ili je već proživio potres mozga, potrebno je ponovno potražiti liječniču pomoć.
>>>Majčinski instinkt uvijek je u pravu, poručuju liječnici. Stoga, primijetite li da se dijete nakon nezgode ponaša neuobičajeno, ne ustručavajte se potražiti drugo mišljenje ili zatražiti dodatne preglede.
>>>I laka ozljeda glave u djeteta može rezultirati posttraumatskom epilepsijom koja se pojavljuje i do sedam godina nakon nezgode

Komentiraj, znaš da želiš!