Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Poslovni bonton novog doba: Slušanje, prezentacija i molbe

Poslovni bonton novog doba: Slušanje, prezentacija i molbe
1

Gledam te, dakle slušam Uz iskazivanje poštovanja pokojim “hvala” i “molim”, u razgovoru treba gledati sugovornika u oči jer tako šaljemo poruku da slušamo

VIDEO

Preglasna zvonjava i razgovaranje na mobitel na prvom su mjestu nepristojnih navika koje si kolege međusobno zamjeraju, pokazalo je istraživanje tvrtke Emily Post Institute, koja se bavi razvojem standarda u komunikaciji. 

To može biti problem osobito ako se nadugačko razvežemo o privatnim problemima, pa kolege to moraju slušati. Stoga institut u svom poslovnom bontonu za 21. stoljeće savjetuje da biste u poslovnom okruženju trebali stišati mobitel ili ton postaviti na vibraciju, razgovarati tiše, a privatne razgovore obavljati nasamo.

- Teško je dati generalni savjet za ponašanje u poslovnom okruženju jer na to utječe osobna kultura. No izuzetno je važno da se znamo uklopiti u organizacijsku kulturu - kaže psiholog Boris Blažinić, ravnatelj IQ instituta za kvalitetu i razvoj ljudskih potencijala. Ako organizacijska kultura nije jasno definirana, ona je odraz vodećega kadra, pri čemu bi svaki zaposlenik trebao prepoznati model ponašanja koji je na snazi. To podrazumijeva da u tvrtki u kojoj su odnosi neformalni i kolege se dovikuju po hodniku o detaljima posla, morate donekle prihvatiti takav model komunikacije - pojašnjava Blažinić. 

Uz neka opća pravila, kod kojih je na prvome mjestu iskazivanje poštovanja prema kolegama ili klijentima (molim, hvala, oprostite i izvolite) te gledanja sugovornika u oči, kimanja glavom ili postavljanja potpitanja, da bismo pokazali da ga slušamo i želimo dobro razumjeti, važno je voditi računa o higijeni i odijevanju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Svoju sliku trebamo graditi kao brend, što podrazumijeva ljubazan pristup, usklađivanje verbalne i neverbalne komunikacije, vjerodostojnost te kvalitetno slušanje. Ne samo da slušamo nego da čujemo što nam netko govori - kaže Ana Šimunović iz Ciceron komunikacija, tvrtke koja se bavi poslovnom edukacijom. 

Opći dojam 

Samo sedam posto verbalne prezentacije utječe na naš ukupan dojam, pa u vlastitu prezentaciju treba uložiti podjednak napor kao u pripremu prezentacije, ističe Ana Šimunović.

Dobra prezentacija

Pravila treba govoriti razgovjetno, mirnim tonom te se našaliti, kako bi se sugovornik opustio i doista vas slušao.

‘Molim’ 

Točno titulirajte onoga kome se obraćate e-mailom ili dopisom. ako tražite uslugu ili podatak, ne zaboravite napisati “molim”. Sastavite obrazac s kontakt-podacima kako se ne bi dogodilo da ih zaboravite poslati. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise