Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Povezaniji smo i zadovoljniji otkad i dijete spava s nama’

Djeca koja spavaju s roditeljima su nezavisnija jer dobivaju brzu reakciju roditelja na sve svoje potrebe. Također su manje plašljiva od vršnjaka koji spavaju sami u svojim sobama, a i znatno je manja stopa SIDS-a

Zajedničko spavanje danas više nije tabu i mnoge majke su svjesne dobrobiti za dijete od tzv. cosleepinga. Jedna od njih je i Karmen Kličinović Šantić (27), majka 2,5-godišnjeg Matea. Gotovo od prvog dana ona, suprug i sin dijele bračni krevet.

- Tijekom trudnoće govorila sam kako nema šanse da beba spava s nama u krevetu i stvarno sam mislila da to neću dopustiti. I doista, Mateo je prvih nekoliko mjeseci više-manje spavao u svojem krevetiću. Uspavala bih ga u kinderbetu, a onda kad je došlo vrijeme za noćno dojenje, prebacila sam ga u svoj krevet, gdje bi ostao do jutra - priča Karmen dodajući kako je zajedničko spavanje jako praktično zbog dojenja.

No Mateo je sa sedam mjeseci završio u bolnici, roditelji nisu mogli biti s njim cijelo vrijeme i kad je konačno došao kući, nekako je počelo zajedničko spavanje.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

- Nakon toga ga nismo više uopće vraćali u njegov krevet. Na početku smo nešto kao i pokušavali, ali brzo smo odustali. Mateo mirno spava, bračni krevet je velik te se suprug i ja naspavamo bez problema - priča Karmen.

Svaku večer, nastavlja, ona i Mateo imaju večernji ritual maženja i pričanja te Mateo mirno zaspi. Ono što je primijetila je da Mateo puno dulje i bolje spava kod njih u krevetu nego u kinderbetu.

- Ni suprug ni ja nemamo plan vraćati ga natrag, neka spava s nama dokle želi. Stvarno smo međusobno jako povezani. Praktična strana cosleepinga pokaže se i kad je bolestan i s temperaturom. Opipam ga u sekundi i ponovno zaspem, a ne moram razbuđivati ni sebe ni njega - kaže Karmen.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Prema podacima sa stranica JGL-a, djeca koja su spavala s roditeljima, prema istraživanjima, nezavisnija su i manje plašljiva od vršnjaka koji su spavali sami. Brža reakcija majke na bilo koji zahtjev pruža ranu potporu koja je ključna za razvoj samostalnosti što znači da će dijete samo dati do znanja roditeljima kad želi vlastiti prostor. I brojna istraživanja pokazala su da je roditelj u vidnom polju izvor sigurnosti, posebice dojenčadi, koja čim se probude traže blizinu majke. Tako su istraživanja otkrila poveznicu između zajedničkog spavanja i stope sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS), koja je bitno niža tamo gdje se potiče zajedničko spavanja. Prema istraživanjima dr. Roberta i Sarah Levine, provedenom na Harvardu, zajedničko spavanje može promijeniti odnos s djetetom. Dokazano je da je blizina majke nužna za normalan razvoj djetetova mozga.

ŠTO ZNAČI KOJE IME Popularna imena u Hrvatskoj: U 2018. najviše ima Mia i Luka

- Mnoga istraživanja ističu prednosti za psihički i emocionalni razvoj djeteta. Ako obitelj već odluči da im je to neprihvatljivo, svakako se preporučuje da beba spava barem u istoj sobi s roditeljima kako bi ih čuli kako dišu i da li plaču. Nema dobne granice za ‘izbaciti’ dijete iz kreveta, ali smatram da im se može objasniti oko polaska u školu - kaže pedijatrica dr. Giovana Armano.

POZNATO IME NOVE KRALJEVSKE BEBE? Evo tko je inspirirao Meghan i Harryja

Komentari (16)
  • i onda muž emigrira i spava u drugoj sobi na kauču a dijete s tobom do 12.g.

    22. 2. 2019,   14:13
  • ma bolesni ste u glavu! i još uvjeravate druge da ste u pravu...a to što vam pucaju brakovi?

    22. 2. 2019,   14:27
  • Ovo je najčešće kod onih sa jednim detetom,ili kod onih gde je dete imalo neki ozbiljan zdrastveni problem od rodjenja i to donekle je razumljivo,ovo ostalo nije normalno,prirodno,i zdravo po psihu cele porodice da dete spava sa roditeljima....

    22. 2. 2019,   14:31