Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Povratak boba na tanjure: Sa sipom, piroškama i paprikama

Povratak boba na tanjure: Sa sipom, piroškama i paprikama

Malo tko kao Kaštelani štuje bob, težačku namirnicu koja je othranila generacije mještana i umalo pala u zaborav krajem prošlog stoljeća. Ali bob se vratio kao fantastičan prilog fantastičnim jelima

VIDEO

Bob vratio se na stolove dobrim dijelom zahvaljujući manifestaciji Fešta o boba koja se 13. godina zaredom održava na Brcu, mjesnom trgu uz ribarsku lučicu u Kaštel Kambelovcu, zahvaljujući entuzijazmu Vlade Perišina i njegove ekipe iz Udruge Kaštelanski crljenak.

Iz godine u godine sudionici razne udruge, mali proizvođači i OPG-ovi, čak i bajkeri, a uglavnom istinski ljubitelji kuhanja, uvjeravaju brojne posjetitelje da nema namirnice koja se ne može dobro upariti s ovom mahunarkom.

Tako da se u golemim tećama, pa i vojnim mobilnim kuhinjama na Brcu godinama bob krčka s puževima, artičokama, šparogama, ljutikom, morskim plodovima, suhim bakalarom, lignjama, hobotnicama, sipama, divljači i svim ostalim vrstama mesa... Pune se njime piroške, palačinke, stavlja ga se u kolače i torte, pa čak se od boba zna složiti u Kaštelima i dobar sladoled.

Tri recepta s bobom

Sipa s bobom za 4 osobe

Sastojci: 750 g svježe očišćene sipe, 500 g svježeg očišćenog boba, 600 g luka, 3 režnja češnjaka, 1 dcl ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 dcl crnog vina, 1 dcl prošeka, prstohvat soli, papar, prstohvat muškatnog oraščića, vezica peršina

Priprema:

  • U većoj posudi na zagrijano ulje stavite sitno nasjeckani luk da se lagano dinsta na maslinovom ulju uz stalno miješanje dok ne dobije zlatno-žutu boju.
  • Potom dodajte sitno nasjeckani češnjak te dinstajte još pet minuta.
  • Nakon toga dodajte sipu, koju ste prethodno očistili i dobro isprali te narezali na jednake male komadiće.
  • Crnilo sipe sačuvajte jer će vam trebati pred sam kraj kuhanja ovog jela.
  • Sipu dinstajte na laganoj vatri 20-30 minuta, sve dok joj ne ispari tekućina, pa dodajte sol, papar i muškatni oraščić.
  • Dobro promiješajte te ulijte crno vino i prošek.
  • Budite umjereni sa začinima, kasnije možete dodati još po potrebi.
  • Kuhajte na laganoj vatri oko 2,5 sata, a vrijeme kuhanja uvelike zavisi od veličine komadića sipe.
  • Povremeno promiješajte. 
  • U međuvremenu u slanoj kipućoj vodi prokuhajte bob dok ne omekša (ne posve), procijedite ga i skini te mu opnu.
  • Ukoliko je mladi bob, opnu nije potrebno skidati.
  • Deset minuta, prije nego je sipa skuhana, dodajte crnilo sipe koje ste sačuvali pri čišćenju sipe, te bob i nasjeckani peršin.
  • Probajte i procijenite treba li dodati još soli i papra.
  • Jelo poslužite u dubokom tanjuru, uz palentu, rižu ili preprženi kruh.

Piroške s bobom (36 komada)

Recept od Poljske kulturne udruge "Polonez"

Sastojci: 1 kg glatkog brašna, 1 margarin, pola boce piva

Priprema:

  • Rastopite margarin, pomiješajte ga s brašnom i dolijte u smjesu pola boce piva.
  • Kad umijesite tijesto ostavite ga dva do tri sata u frižider.
  • Nakon što se tijesto stegne, razvaljajte ga i napravite krugove kao za rafiole.

Smjesa za punjenje: ½ kg boba, ½ kg šampinjona, dva luka, 20 dag slanine, jaje, 0,5 dcl maslinovog ulja, prstohvat origana, sezam, papar, žličica soli

Priprema:

  • Luk se zažuti na ulju u tavi, stavite kockice pancete, a potom bob i gljive, te sve kuhajte pola sata.
  • Začinite origanom, po želji posolite i popaprite.
  • Potom smjesu smiksajte i njome napunite tjesteninu koju ste izrezali na krugove, te preklopite tijesto s punjenjem.
  • Piroške premažite razmućenim jajetom i pospite sezamom.
  • Pecite pola sata u pećnicu na 180 stupnjeva i dobit ćete izvrsnu hranu uz pivo.

Paprika punjena bobom

Sastojci: 40 dag mladog boba, 40 dag mljevenog mesa (junetina i svinjetina), 1 luk, 7-8 paprika, 5 režnjeva češnjaka, pola vezice peršina, oko dvije žlice maslinovog ulja, žlica krušnih mrvica, jaje, dva prstohvata soli, papar, vrh žličice čilija, konzerva pelata, pola žlice brašna

Priprema: 

  • Mladi bob blanširajte pet minuta, a potom napravite smjesu od mesa, boba, jaja, sitno isjeckanog luka, češnjaka i peršina, krušnih mrvica te začina, pa njome napunite paprike i zatvorite ih s još nekoliko zrna boba.
  • Zažutite sitno isjeckani luk na maslinovom ulju u posudi, pa dodajte usitnjene pelate, brašno i vodu dok ne dobijete umak.
  • Kad umak postane kompaktan maknite posudu s vatre, pa složite u nju punjene paprike i dolijte vode skoro do vrha paprika.
  • Kuhajte ih na laganoj vatri uz povremeno protresanje posude.
  • Paprike će biti gotove za oko sat i pol.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje