Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Povrće s grilla - 3 zdrava i fina recepta koja morate isprobati

Na roštilj se ne mora stavljati samo meso. Donosimo tri jako fina recepta za grilano povrće - vegetarijanski ražnjići, patlidžani sa žara i odresci od cvjetače koji će razbiti monotoniju na roštilju

1. Vegetarijanski ražnjići

Foto: Zbigniew Lewczak

Sastojci:

  • 1 velika žlica maslinovog ulja
  • 1 velika žlica ružmarina
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 tikvica
  • 4 manja patlidžana
  • 2 crvena luka
  • sol
  • papar

Priprema:

Paprike i tikvicu narežite na manje komade. Češnjak sitno nasjeckajte, a patlidžane narežite na četvrtine.

Sitno nasjeckajte i ružmarin i češnjak.

Spojite i umutite maslinovo ulje, nasjeckani češnjak i ružmarin. Dodajte sol i papar prema ukusu.

Umak prelijte preko povrća.

Zapalite roštilj i pričekajte srednje jaki žar.

Uzmite 8 štapića za ražnjiće i na njih nataknite povrće. 

Ražnjiće stavite peći ne duže od 12 minuta. Svako malo ih okrenite.

2. Patlidžan sa žara u umaku od senfa 

Grilled eggplant with Miso Glaze,nasu dengaku | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Sastojci:

  • 2 srednja patlidžana
  • sol i papar
  • 3 jušne žlice senfa
  • 2 jušne žlice jabučnog octa
  • 125 mL maslinovog ulja
  • malo svježe nasjeckanog peršina

Priprema:

Zagrijte roštilj i pričekajte srednje jaki žar. 

Premažite kriške patlidžana maslinovim uljem s obje strane. Dodajte sol i papar. Stavite na stranu.

U maloj zdjeli, umutite zajedno senf, ocat, malo soli i papra dok se ne spoje. Umutite u maslinovo ulje dok se smjesa ne sjedini i zatim umiješati svježi peršin. Staviti na stranu.

Roštiljajte oko 5 minuta s jedne i druge strane. maknite s roštilja.

Premažite s obje strane umakom. 

3. Odresci od cvjetače

Foto: buzzfeed.com

Sastojci:

  • 2 velike glave cvjetače
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 2 limete, ocijediti sok
  • 2 češnja češnjaka, fino naribana
  • 1 čajna žličica meda ili sirupa od agave
  • 2 jušne žlice paprike
  • 1 čajna žličica soli
  • 1/4 šalice sitno sjeckanog peršina

Priprema:

Narežite cvjetače na ploške pomoću velikog oštrog noža.

U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje i sok limete, dodajte usitnjeni češnjak i med. U drugoj zdjelici pomiješajte crvenu papriku i sol.

Zagrijte roštilj na srednje jaku vatru. 

Premažite uljem i limetom obje strane odreska od cvjetače te posipajte po njemu sol i papriku. Stranu na kojoj su paprika i sol stavite dolje na roštilj. Pecite 5 do 6 minuta. 

Izvadite s roštilja i začinite usitnjenim peršinom.

Komentari (7)
  • Ak nema mesa nit je genijalan nit pravi rostilj

    6. 7. 2019,   09:06
  • super

    6. 7. 2019,   19:01
  • Predivno i izgleda . Moram isprobati ..

    6. 7. 2019,   18:33