Obavijesti

Lifestyle

Komentari 39

Poza djeteta ublažava grčeve, bol, opušta i osnažuje probavu

Poza djeteta ublažava grčeve, bol, opušta i osnažuje probavu

JOGA U ovoj pozi, koja se preporučuje svim dobnim skupinama, možete ostati koliko god vam je ugodno, od 30 sekundi do nekoliko minuta, a diže energiju i smanjuje bolove u želucu i leđima

VIDEO

Poza djeteta, balasana, jedna je od pet ili šest osnovnih poza sustava joge koje se koriste za opuštanje cijelog tijela te umirenje duha, a pogotovo za opuštanje i istezanje ramena i vrata te bedara, potkoljenice i općenito zglobova, ističu učitelji joge u Centru Chopra, čiji je osnivač Deepak Chopra.

Zbog toga ovu asanu možete izvesti kao jednu od prvih nakon buđenja ujutro, čak i na krevetu, s tim da podloga mora biti čvrsta i ravna, ali i tijekom dana, ili na večer, kao pozu koja će pridonijeti tome da lakše utonete u san.

Izvodi se jednostavno i mogu je izvoditi i oni koji imaju problema s bolovima u kralješnici, dok se onima koji imaju problema s koljenima savjetuje da vježbu izvode sporo te da ispod koljena podmetnu podlogu za vježbanje, ili tanji jastučić. Dakle: kleknite na podu (ili na krevetu) pa polako sjednite na pete, uz noge skupljene tako da vam se palčevi na nogama dodiruju. Ruke trebaju biti opuštene uz tijelo. Dok udišete, ispružite ruke iznad glave, pa prilikom izdisaja spustite tijelo polako prema naprijed, tako da “legnete” trbuhom na bedra, a čelo lagano oslonite na tlo (ili na krevet). Ruke koje su bile ispružene iznad glave istodobno nježno spustite na pod. Polako i duboko dišite. U toj pozi možete ostati koliko god vam je ugodno – od 30 sekundi do nekoliko minuta.

Četiri joga poze uz koje nestaju bolovi u leđima, držanje je bolje
Četiri joga poze uz koje nestaju bolovi u leđima, držanje je bolje

Stručnjaci Sveučilišta u Sjevernoj Karolini u jednoj su studiji došli do zaključka da ova asana može biti vrlo korisna kod bolova u leđima, bilo da su oni posljedica ozljede, ili toga da tijekom radnog dana dugo stojite ili sjedite u istom položaju, ili podižete teške terete. Kako se leđa lagano istežu, to omogućava opuštanje svih kralježaka i mišića te ublažavanje pritiska tamo gdje ga inače osjećamo. Istodobno, zbog načina na koji se torzo i trbuh oslanjaju na bedra, balasana je izvrsna za poticanje probave, ublažavanje bolova i plinova u želucu te posebno za ublažavanje menstrualnih grčeva.

Jutarnja joga bolja od kave: Za 10 min. razbudite dušu i tijelo
Jutarnja joga bolja od kave: Za 10 min. razbudite dušu i tijelo

No balasana je vrlo korisna i u mentalnom smislu: smiruje um i aktivira parasimpatički živčani sustav. Naime, postavljanjem čela na zemlju postiže se osjećaj kao da smo “uzemljeni”, a poza je slična onoj kao kad se kornjača povuče u svoj oklop, što pomaže da se skrene pažnja od uskovitlanih misli i usmjeri prema vlastitoj unutrašnjosti te prema pravilnom disanju i smirenju.

TOP SAVJETI ZA IZVOĐENJE POZE DJETETA

1. Ruke opuštene uz tijelo: Jedan od načina da postignete jače “uzemljenje” jest da čelo bude sasvim priljubljeno uz tlo, što ćete lakše postići ako ruke privučete uz tijelo, s dlanovima okrenutim prema gore. Namjestite glavu i bradu tako da lakše možete disati kroz nos. Bitno je da ni u jednom trenutku ne osjećate napetost, i ne biste smjeli imati problema s održavanjem poze, pa ako vam je tako lakše, možete malo odvojiti ili približiti koljena.

2. Raširite koljena koliko ide: Da biste bolje izdužili kralježnicu i imali prostora za disanje, odvojite koljena što više možete, ruke trebaju biti ispružene prema naprijed. To je “produžena” poza djeteta koja aktivira malo više mišića i traži veći osjećaj svijesti od “obične” poze djeteta. U toj pozi imat ćete više postora za trbuh, pa će biti lakše održati duboko disanje.

3. Ako vaše čelo ne dopire do poda: Ako ste pretili, ili jači u prsima ili području oko struka, možda se nećete moći savinuti prema podu dovoljno da ga dotaknete čelom. Pomozite si postavljanjem smotanog pokrivača, okruglog jastuka ili debele knjige ispod čela. Ako nemate ništa pri ruci, jednostavno podmetnite šake ili dlanove ispod glave.

Uz joga trening skidajte kile, izbacite toksine i celulit s tijela
Uz joga trening skidajte kile, izbacite toksine i celulit s tijela

4. Ako su vaša koljena prečvrsta: Postavite jastuk ili deku između bedara i stražnjice, ili smotajte deku i stavite je iza koljena kako ne biste dekom pritiskali zglobove. Ako vam ni tako nije dovoljno ugodno, okrenite se na leđa, pa polako privucite koljena prsima i zagrlite ih rukama.

5. Trudnicama se savjetuje oprez: Većina trudnica može izvesti ovu asanu, tako da ostave koljena raširenima i odmaraju se na podlakticama, umjesto da se spuštaju tako da čelom dotiču pod. Ispod podlaktica postavite deku ili manji jastuk kako ne biste ozlijedili laktove, a i da ostavite više mjesta za trbuh. Glavu lagano opustite prema naprijed kako bi se opustili mišići vrata.

Antiage joga usporava starenje i pomaže ljudima u mršavljenju
Antiage joga usporava starenje i pomaže ljudima u mršavljenju

6. Za još bolji učinak: Dok su ruke daleko ispred glave, polako prstima skrećite ulijevo i dopustite da se gornji dio tijela pomalo zakrene ulijevo. Polako se vratite u početnu pozu pa ponovite istezanje udesno. Kad vratite ruke u početni položaj, pokušajte prstima dosegnuti što dalju točku ispred glave. Da biste se još bolje istegnuli, možete postaviti jastuk ili knjigu ispod podlaktica. To će pridonijeti boljem istezanju ramena i prsnoga koša.

Pročitajte najbolje savjete kako lakše zaspati, ali otkrijte i što poza u kojoj spavate govori o vama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje