Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Poznati jedu svoje posteljice, a stručnjaci tvrde: To je suludo

Poznati jedu svoje posteljice, a stručnjaci tvrde: To je suludo

Kim i Kourtney Kardashian, Katherine Heigl i Alicia Silverstone neke su od slavnih pobornica jedenja posteljice nakon porođaja, no znanost je dokazala da je to apsurdno, a može biti i jako štetno

VIDEO

Reality zvijezda, model i vjerojatno najpraćenija svjetska influencerica Kim Kardashian jedna je celebrityja priznala da je nakon poroda pojela posteljicu. A s obzirom da starleta na Instagramu ima preko 98 milijuna pratitelja, može se reći kako je barem djelomično zaslužna što je jedenje placente postao hit među rotkinjama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Kim Kardashian West (@kimkardashian)

Premda nije bila potpuno sigurna je li jedenje posteljice pravi izbor za nju, Kim je 2015. godine nakon rođenja drugog djeteta, sina Saint Westa, 2013., odlučila slijediti put starije joj sestre Kourtney Kardashian koja je posteljicu jela još 'davne' 2015 godine.

Kim je tako svojim fanovima na društvenim mrežama poručila da su 'sretne pilule' od placente važan dio njezinog postporođajnog oporavka, ali i režima prehrane:

- Kad kažem da sam pojela svoju posteljicu, želim objasniti: Nisam ju ispekla kao odrezak već sam od nje dala napraviti tablete – poručila je na Instagram profilu svima koji su se i tada zgražali nad ovim prehrambenim režimom.

Doji svoju djecu i višak mlijeka prodaje: Žele ga i bodybuilderi
Doji svoju djecu i višak mlijeka prodaje: Žele ga i bodybuilderi

Još jedna poznata pobornica jedenja posteljice koja glasno priča o svojim navikama je glumica Alicia Silverstone, koja je nakon konzumacije pilula od vlastitog organa rekla da su 'imale toliko intenzivan utjecaj na njeno raspoloženje, da ih je njezin suprug počeo nazivati 'sretnim pilulama'. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Alicia Silverstone (@aliciasilverstone)

Zagovornici ovog, u najmanju ruku kontroverznog trenda, tvrde da tvari iz posteljice podižu razinu željeza u krvi, potiču proizvodnju mlijeka, i umanjuju rizik od postporođajne depresije. No, kanadsko se Društvo opstetričara i ginekologa tim tvrdnjama snažno protivi, pa poručuju kako 'nije riječ samo o tome da pojedena posteljica nema posebne benefite, već i može ozbiljno ugroziti zdravlje'.

Nakon što su istražili koliko je raširen ovaj trend, Društvo ginekologa je ustvrdilo ne samo da ju mnogo žena već jest ili tek planira pojesti, već i da ju jedu 'sirovu, pečenu ili u obliku pilule za koju tvrde da ima 'magična svojstva'.

Thinkstock

Inače, stručnjaci su sve do nedavno isticali da takav čin 'nema nikakvih prednosti za ljudski organizam', a sada su objavljena i istraživanja kojima se štetnost i dokazala. 

- Unatoč rastućem trendu, ne postoje dokazi o tome da posteljica povećava zalihe željeza, podiže raspoloženje, ili potiče proizvodnju mlijeka', navodi se u stručnom medicinskom časopisu Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada.

Kim i Kanye postali roditelji još jedne bebe: 'Dječak je savršen'
Kim i Kanye postali roditelji još jedne bebe: 'Dječak je savršen'

U većini je rodilišta majkama inače dopušteno da posteljicu nakon poroda ponesu kući, a medicinsko ih osoblje savjetuje i kako ju higijenski prenijeti i pohraniti - pohranjuje se u zamrzivaču bez ikakve druge hrane, kako bi se  mogućnost zaraze bakterijama svela na minimalnu mjeru. A s obzirom na to da većina rodilišta na zapadu dopušta transport, brzo su se našle i razne internetske stranice koje su se 'požurile' objasniti kako istu 'skuhati i pojesti kod kuće nakon odmrzavanja', ali i tvrtke koje online objašnjavaju razne protokole za usitnjavanje posteljice da bi je se kasnije moglo pakirati u kapsule. 

pregnant woman giving birth in hospital

A nisu samo novopečene mame zainteresirane za 'blagodati' posteljice pa su po sistemu ponude i potražnje niknule i razne trgovine (uglavnom internetske) koje su počele nuditi kapsule od posteljice, koje sadrže sirovu ili dehidriranu placentu. Cijena im je oko 250 funti (otprilike dvije i pol tisuće kuna). 

Iako je mnogim sisavcima u njihov DNA kod 'utkano' jedenje placente, znanstvenici priznaju da im nije jasno zašto se točno takav trend raširio na ljude. 

A razlog ne leži ni u njenog hranjivosti - naime, Društvo opstetričara i ginekologa u četiri objavljene studije o nutritivnim vrijednostima posteljice pobija tezu o 'zdravim tvarima u placenti'.

Woman Taking Medicine. Beautiful Girl With Pill Pack With Pills

Naime, sve studije kažu da tvrdnje o željezu i podizanju raspoloženja ne stoje, budući da je nutritivna vrijednost posteljice zanemariva, te da gotovo uopće ne sadrži ni željezo ni druge minerale. Sadrži, naravno, hormone, ali stručnjaci napominju da je i njihova prisutnost upitna nakon što se organ tretira, pa čak i samo zamrzavanjem. Štoviše, tvrde da jednom kad je posteljica dehidrirana i pakirana u kapsule, gotovo sigurno hormoni u njoj više nisu prisutni, objavio je Daily Mail.  

9 stvarno čudnih stvari koje se ženama događaju u trudnoći...
9 stvarno čudnih stvari koje se ženama događaju u trudnoći...

Tome u prilog ide i činjenica da je nedavno i autor jednog od spomenutih istraživanja dr. Alex Farr navedeno potvrdio riječima da je, medicinski gledano, posteljica nakon djetetovog rođenja samo otpadni proizvod i ništa više. Takvo će tumačenje vjerojatno razočarati brojne mame koje su poludjele za ovim trendom, pa čak osmišljavaju i online objavljuju recepte za smoothieje od placente.

doctors during childbirth in hospital. focus on female doctor

No, čini se da su u svemu zanemarile medicinsku struku koja u zadnje vrijeme naglašava opasnosti od jedenja posteljice, a jedna od studija sugerira i da 'neprofesionalno rukovanje placentom i njena nepravilna sterilizacija mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica, za majku i za dijete'. 

- Iako još treba ispitati sve potencijalne štetne učinke, sigurno je da postoji mogućnost prijenosa bakterijskih, virusnih ili gljivičnih patogena i na majku i bebu ili na druge koji s njom dođu u kontakt - rekao je Farr. 

A zbog sve veće popularizacije trenda među novopečenim majkama, svoju je zabrinutost iskazao i Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti, odakle su poručili da je 2017. godine zabilježen slučaj gdje je majka popila kapsulu s posteljicom, zbog koje je na svoje dijete prenijela smrtonosnu bakteriju. Riječ je o bakteriji Streptococcus i infekciji koja se obično nalazi u vagini, a koja je bila prisutna u placenti spomenute žene. Infekcija je na nedonošče prenesena kroz majčino mlijeko. Inače, upravo ta bakterija u Velikoj Britaniji ubije jedno novorođenče na tjedan. 

Poznati 'posteljicoljupci'

Zadnja je o svojim prehrambenim navikama s posteljicom prije nekoliko mjeseci javno progovorila pjevačica i glumica Hillary Duff, u videu na stranici Dr. Berlin Informed Pregnancy. Tom je prilikom rekla da je 'smoothie s placentom u prahu najbolje što je ikad u životu probala' - a planirala je od placente napraviti i kockice leda koje bi po potrebi dodavala u razna pića. 

Twitter

U prosincu 2015. je E! televizija emitirala prilog s Kim Kardashian koja je tada objasnila: 

- Stvarno nisam željela postporođajnu depresiju, a jedan od 'lijekova' za nju je i posteljica. Nisam mogla pogriješiti s uzimanjem pilule koja je napravljena za mene, od mojih vlastitih hormona - objasnila je Kim, i dodala da se zbog kapsule osjećala energično i da je bila dobro raspoložena, te da se svaki put kad ju je popila osjećala sjajno.

Kim i Kanye iščekuju 4. dijete: Surogat majka je u trudovima
Kim i Kanye iščekuju 4. dijete: Surogat majka je u trudovima

Voditeljica Coleen Rooney otišla je i korak dalje pa je u veljači 2018. godine napravila kremu za lice s ovim 'čarobnim' organom. 

A američka glumica Katherine Heigl otkrila je medijima da je dala svoju posteljicu pohraniti u obliku tableta, uz pomoć, kako kaže,  'jednog jako uslužnog kauboja'.

Instagram

 – Prišao mi je taj lik, izgledao je poput kauboja. Imao je kaubojski šešir, čizme…i torbu s posteljicom! Odnio je moju posteljicu svojoj ženi koja je od nje napravila tablete. I pijem ih sve od tada – ispričala je Katherine.

ROĐENJE SINA GA JE DOKRAJČILO? Meghan sad mora biti jaka, Harry se slomio

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku