Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Otkrili povezanost: Herpes i HIV mogu uzrokovati karcinom

Otkrili povezanost: Herpes i HIV mogu uzrokovati karcinom
1

Pet virusa za ljude je patogeno, odnosno potencijalno kancerogeno. Među njima su i herpes virusi. Ovih pet virusa smatra se odgovornima za više od 20 oblika karcinoma

VIDEO

Više od 240 faktora smatra se kancerogenima, a američko ministarstvo zdravlja sada je dodalo još sedam uzročnika raka, od kojih su pet virusi. Druga dva elementa su trikloretilen (TCE) i kemijski element kobalt koji se često koristi u punjivim baterijama i vojnoj opremi.

- S obzirom da je 12 posto svih karcinoma u svijetu povezano s virusima, za koje ne postoji cjepivo, prevencija je nužna kako bi se broj oboljelih što više smanjio. Postoje i načini na koje se ljudi mogu zaštititi od kobalta i TCE-a - izjavila je Linda Birnbaum, direktorica Nacionalnog instituta za zdravlje, znanost i okoliš te Nacionalnog toksikološkog programa, piše ABC News.

Ovih pet patogenih virusa klasificirani su kao kancerogeni spojevi, piše njemački BildPovezani su s više od 20 različitih karcinoma, uključujući rak očiju, kože, pluća, trbuha i limfnih žlijezda: 

1. HIV (virus humane imunodeficijencije) - virus je koji vodi do razvoja AIDS-a. Povećava rizik od nekoliko vrsta raka, uključujući non Hodgkinov i Hodgkinov limfom, rak jetara i Kaposijev sarkom. 
2. HTLV, humani T-limfotropni virus - može prouzročiti limfomu, leukemiju i neurološke bolesti
3. Epstein-Barr virus (EBV) - herpes virus, primarno poznat kao okidač groznice žlijezda, tj. bolesti poljupca ili infektivne mononukleoze. Povezuje ga se i s četiri tipa limfoma. 
4. Humani herpes virus 8 (KSHV) - pripada porodici gamaherpesvirusa i odgovoran je za Kaposijev sarkom te dvije rijetke vrste limfoma. 
5. Merkel stanični Polyomavirus - uzrokuje rijedak oblik raka kože tj. karcinom bazalnih Merkel stanica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru