Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pratite svoju kosu: 5 znakova otkriva da je perete prečesto

None Foto: Dreamstime

Ne postoji točan broj puta koliko biste trebali prati kosu tjedno, rekla je stilistica Tonya Le. Dodaje kako to ovisi o teksturi kose i prirodnoj proizvodnji ulja

Kosu treba prati puno rjeđe od kože, no ne svakodnevno. Šamponiranje svakog jutra može zvučati primamljivo, osobito ako vaša kosa postane masna. Ipak, pranje kose svaki dan može prouzročiti da se kosa još više masti jer se potiče rad lojnih žlijezda.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ne postoji točan broj puta koliko biste trebali prati kosu tjedno - rekla je stilistica Tonya Le. Dodaje kako to ovisi o teksturi kose i prirodnoj proizvodnji ulja.

No, možete obratiti pozornost na sitne znakove koje vam daje kosa, a mogu vam sugerirati da je perete prečesto.

1. Boja vam prebrzo blijedi

Ako bojite kosu, pratite koliko dugo je boja postojana i to će vam dati odgovor na pitanje perete li je prečesto. Također je važno prati je šamponom i regeneratorom koji su namijenjeni upravo za obojenu kosu.

PERITE IH REDOVITO Što sve pati zbog loših zubiju: Srce, svi organi i kosa opada

- Operite kosu oko tri do četiri puta tjedno pravilnim šamponom i regeneratorom ili maskom za kosu tretiranu bojom - kaže Lee. Dodaje kako je između pranja možete osvježiti suhim šamponom.

2. Kosa vam je suha

Prečesto pranje kose može utjecati i na teksturu kose.

- Kada postane suha i bez sjaja koristite hidratantne proizvode koji će pomoći u obnavljanju. Kosa će biti mekša, bujnija i ljepša - kaže stilistica.

Foto: Dreamstime

3. Kosa vam je puna ispucalih vrhova

- Ako vam se čini da je ispucalih vrhova sve više, to može biti znak prekomjernog pranja. Vlažna kosa je osjetljiva na oštećenja i lomljenje, pa što je više perete, mogućnost da se uništi je veća - ističe.

4. Kosa je izgubila sjaj

DERMATOLOZI SAVJETUJU Kosa vam ispada? Možete je potaknuti na brži rast i punoću

- Sjajna kosa je zdrava kosa. Dakle, ako vaša kosa više nema sjaj, to znači da je izgubila vlažnost. Šampon ispire vaša prirodna ulja i ostavlja unutarnji sloj nezaštićenim. Ako koristite previše šampona, na kosi mogu ostati njegovi ostaci koje niste isprali - govori Lee.

5. Imate puno peruti

To se događa kada vlasište postane presuho i počne se ljuskati. Naime, manje korištenje šampona pomoći će žlijezdama da odrade svoj posao i prirodnim putem vlasište dovedu u normalu.

- Ako se perut javlja preintenzivno, napravite tretman vlasišta sa čajevcem i nabavite šampon protiv peruti - savjetuje stilistica.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (5)
  • Upravo idem oprat kosu.🤔😄

    14. 11. 2019,   16:48
  • svaki dan ju perem.

    15. 11. 2019,   16:15
  • najbolje protiv peruti je jabučni ocat

    14. 11. 2019,   17:48