Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Prava istina o deklaracijama na prehrambenim proizvodima

Prava istina o deklaracijama na prehrambenim proizvodima
1

Otkrijte što znači oznaka organsko na prehrambenim artiklima, 100 posto prirodno, bez šećera, glutena ili "light" kako bi bili sigurni što kupujete i jedete svakodnevno

VIDEO

Organsko je dobro ili ne?

Ako na nekom proizvodu stoji oznaka "organsko" to znači da sadrži najmanje 95 posto organskih sastojaka, dok deklaracija "rađeno s organskim proizvodima" znači da je najmanje 70 posto sastojaka u proizvodu organskog podrijetla. Organska hrana košta i do 50 posto više nego druga, a od organske hrane najviše se preporučuje kupovanje breskvi, jabuka, paprika, nektarina, jagoda, šljiva. zelene salate i kruškI, jer su inače pune pesticida.

100 posto organsko

Označava da je artikal u potpunosti proizveden metodama koje ne štete okolišu. Znanstvenici tek trebaju dokazati da su organski proizvodi nutricionistički superiorniji od standardne proizvodnje, no zna se da su napravljeni bez potencijalno štetnih pesticida, gnojiva, antibiotika, sintetičkih hormona ili genetskog inženjeringa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

100 posto prirodno

Govori da taj proizvod ne sadrži umjetne boje, okuse, konzervanse i nema sintetskih sastojaka. Kao i kod organske hrane, ne postoje istraživanja koja dokazuju da su prirodni proizvodi u svim pogledima bolji za nas. Stručnjaci tvrde da samim time što je nešto prirodno, ne znači da je i ono dobro za nas, jer može sadržavati puno soli, šećera i masnoća. 

Provjerite sastav proizvoda prije nego se odlučite da ga kupite, a zdrav izbor bi trebao biti artikal s malo zasićenih masnoća i šećera.

Bez masnoća

Taj proizvod sadrži manje od pola grama masti po porciji, "low fat" ili "malomasno"znači da sadrži tri grama masti po porciji, dok "light" označava da proizvod sadrži 50 posto manje masti od originalnog.

Izbacivanje masnoće iz prehrane može pomoći u smanjenju ukupnog kalorijskog unosa i potaknuti mršavljenje. No, također ne treba pretjerivati jer su masnoće potrebne za funkcioniranje organizma. Imajte na umu da prilikom uklanjanja masnoća u proizvodnji stavljaju dodatni šećer. Također, proizvodi bez masnoća mogu uzrokovati prejedanje, jer ne zadovoljavaju toliko nepce.

Oznaka "light"

To najčešće znači da proizvod sadrži od polovine pa sve do trećine manje kalorija od originala po čijem je uzoru napravljen. Ako zbrajate kalorije u nadi da ćete smršaviti, "light proizvodi" mogu pridonijeti mršavljenju. Ipak, brojne zdravstvene studije pokazuju da se dodaci poput zaslađivača povezuju s većim rizikom od nastanka raka. Stručnjaci ističu da "light proizvode" treba uzimati u umjerenoj mjeri, a ne na njima bazirati cjelokupnu prehranu.

Bez glutena

Ova deklaracija označava da je iz proizvoda uklonjen sav gluten, protein koji se nalazi u pšenici i drugim žitaricama. Gluten može oštetiti crijeva, a najveći je neprijatelj oboljelima od celijakije i alergičarima na pšenicu. 

Imajte na umu da proizvodi na kojima piše "bez pšenice" mogu sadržavati gluten i provjeravajte popis sastojaka pri kupnji raža, ječma, slada, sladovog sirupa i octa jer mogu sadržavati gluten. 

Bez šećera

Ovaj proizvod sadrži manje od pola grama šećera po porciji. Oni koji su na dijeti izbjegavaju proizvode sa šećerom, kao i dijabetičari. Ipak, stručnjaci upozoravaju da oznaka "bez šećera" ne znači da proizvod ima malo kalorija. Dodatni škrob može sadržavati velik broj kalorija, a šećer se može zamijeniti velikom količinom zaslađivača poput sorbitola, aspartama i fruktoze koji imaju laksativni učinak. Ako se proizvodi bez šećera koriste umjereno, mogu biti dio zdrave prehrane.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru