Obavijesti

Lifestyle

Komentari 56

Prava istina o menstrualnim čašicama i pametnim ulošcima

Ulošci od komada tkanine, koji se peru i suše, sve su popularniji među ženama, kao i silikonske čašice. One se umetnu u rodnicu i sakupljaju krv. Vade se, peru i opet koriste

VIDEO

Krpeni ulošci u našim krajevima nisu nikakva novost i starije žene ih se sjećaju jako dobro. Pravile su ih od komada tkanine, možda starih plahti, i koristile. Nakon upotrebe su ih dobro oprale, slično kao što je prije bilo sasvim normalno da djeca nose platnene pelene koje se peru na visokoj temperaturi, suše i peglaju.

Evo zašto tampone ne treba držati u kupaonici ali ni u torbi
Evo zašto tampone ne treba držati u kupaonici ali ni u torbi

Danas krpeni ulošci ponovno postaju sve popularniji među ženama, a stručnjaci ne vide nikakav problem u njihovom korištenju, osim u možda praktičnosti. Zagovornici korištenja krpenih higijenskih uložaka koji se peru i koriste više puta kažu da ćete tako uštedjeti novac, ali i doprinijeti zaštiti okoliša.

Neke žene si ih same izrađuju od pamučnog materijala, a ima ih i za kupiti.

- Opasnosti nema. Stvar je samo u navikama i komoditetu. Nekome je jednostavnije koristiti jednokratne uloške, lako ih nabavlja, uvijek su pri ruci, lako se odlažu... Ekološki osviještene će možda koristiti višekratne jer su pamučnog podrijetla i ne zagađuju okoliš. Ipak manji je komoditet s obzirom na pranje, sušenje. Naročito ako se koriste na putovanju. Isto je s čašicama - objašnjava doc.dr.sc.Ivan Fistonić prim.dr.med. iz Instituta za žensko zdravlje u Zagrebu.

Kada je već spomenuo menstrualnu čašicu, objasnit ćemo vam kako to izgleda i od čega je napravljena.

Radi se o silikonskoj, gipkoj čašici koja se stavlja u vaginu i sakuplja krv. Ovisno o jačini krvarenja, može stajati unutra do 12 sati. Kada se napuni, jednostavno se izvadi, isprazni, opere i ponovno stavi. Nekim ženama je to odlična alternativa, no drugima su draži klasični ulošci ili tamponi.

Takve čašice dolaze u više dimenzija i oblika. Kada ih umetne, žena ih ne bi trebala osjećati u sebi. Čašica se priljubi uz stijenke rodnice i sakuplja krv. Kada se izvadi, dovoljno ju je oprati toplom vodom i sapunom. Mogu je koristiti sve žene osim onih koje su još djevice.

Pogledajte u videu kako izgleda i kako se umeće u rodnicu:

Here's How Menstrual Cups Work

They are not that complicated. Period. #MicBrights

Posted by Mic on 27. kolovoza 2016

Koliko su dobri mirisni ulošci?

Mnoge žene rado koriste mirisne uloške, ali u tom slučaju bi trebale pripaziti, neovisno jesu li menstrualni ili dnevni. Naime, neke žene mogu biti osjetljive pa ih trebaju prestati koristiti ako osjete svrbež ili se pojavi crvenilo.

- Menstruacijska se krv razgrađuje i kako je organskog podrijetla, ponekad je i miris neugodan. Ulošci s raznim ugodnim mirisima tada su dobrodošli. Pitanje je samo osjetljivosti kože stidnice. Ponekad se mogu javiti alergijske reakcije na kemijske supstance koje se koriste za postizanje mirisa. Rješenje je jednostavno – promjena sredstva za upijanje - kaže doc.dr.sc.Ivan Fistonić prim.dr.med.

Dodaje kako su najbolji izbor pH neutralni ulošci - dobro upijaju i omogućavaju ženi uobičajen životni ritam.

Fotolia

Što je bolji izbor - uložak ili tampon?

- Opet ovisno o osobi i njenim navikama. I jedno i drugo sredstvo je dobrodošlo i učinkovito. Pri izraženijem krvarenju je tampon možda praktičniji od uloška. Tampon će dobro upiti menstruacijsku krv, ali i tada je zbog zaštite odjeće ponekad potrebno vanjsko osiguranje tankim uloškom - objašnjava ovaj stručnjak.

Dr. Fistonić kaže da kod tampona treba paziti da se češće mijenjaju - jer se tako izbjegava infekcija raspadnim produktima menstrualne krvi.

Prisjetio se i slučajeva kada su žene imale problema zbog tampona.

- Najčešće su to zaboravljeni tamponi. Nakon dužeg boravka u rodnici javlja se neugodan intenzivan miris. Ponekad, kada se končić uvuče u rodnicu, žena ga ne može ili ne želi sama izvaditi pa traži pomoć ginekologa - kaže..

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku