Obavijesti

Lifestyle

Komentari 142

Prava istina o seksu: Nažalost, famozna G-točka ne postoji...

Prava istina o seksu: Nažalost, famozna G-točka ne postoji...
1

Držanje nogu u zraku ako žena želi zanijeti je mit. No među mitovima kriju se i istine koje se prenose s generacije na generaciju. Tu je popis najčešćih tvrdnji o seksu

VIDEO

Jedan od očitih primjera neupućenosti žena o genitalnom zdravlju jest mit da žena u vrijeme menstruacije ne smije prati ni bojiti kosu, a kamoli imati spolni odnos. Vjerovanje je to uglavnom iz ruralnih krajeva, kaže prim. mr. sc. dr. Mario Podgajski, ginekolog i opstetičar te subspecijalist humane reprodukcije iz Poliklinike za ginekologiju i internu medicinu Podgajski iz Zagreba. Kaže kako se ponekad u praksi susreće s takvim ili sličnim neutemeljenim mitovima.

Mlađa i školovanija populacija je od toga izuzeta, odnosno uglavnom je dobro informirana, iako ima iznimki koje potvrđuju pravilo, kaže naš sugovornik. Tako mlađe žene, nadamo se, danas znaju da ne moraju držati noge u zraku nakon odnosa s partnerom ako žele zanijeti.  

- Spermiji su izrazito brzi. Za nekoliko minuta nakon odnosa s ejakulacijom u rodnicu oni već dolaze u ampulu jajovoda, gdje se događa oplodnja. Žena nakon odnosa ne treba držati noge u zraku. Nema to smisla jer spermiji koji u kratko vrijeme ne doputuju tamo kamo treba zadržavaju se u genitalnom traktu, od vrata i tijela maternice prema gore. Tu se kapacitiraju - što je morfološka i fiziološka promjena koja je preduvjet da bi mogli oploditi jajnu stanicu, i tijekom pet-šest dana, koji se inače nazivaju fertilnim prozorom, odatle se oslobađaju i putuju prema gore, prema jajovodu - pojašnjava naš sugovornik. 

- Dakle, držanje nogu u zraku je običan mit, uglavnom poznat u neumjesnim vicevima - dodaje dr. Podgajski. No među mitovima kriju se i istine koje se prenose s generacije na generaciju te donosimo popis najčešćih tvrdnji o seksu. 

Da! Odmorite se nakon seksa ako želite bebu

S druge strane, neke novije studije pokazuju da ležeći položaj jest jedan od onih koji su pogodni za začeće, pogotovo ako žena ostane ležati nakon ejakulacije 15-ak minuta. S tih 15 minuta do pola sata šanse za trudnoću povećavaju se, procjenjuje se, čak za 50 posto, u odnosu na žene koje odmah izjure iz kreveta. Štoviše, znanstvenici pretpostavljaju da može biti korisno da podmetnete jastuk pod zdjelicu. 

Da! Tijekom menstruacije i tri dana nakon moguća je trudnoća

Priča o putovanju spermija kroz jajovode dovoljno govori i o mitu koji neke žene i danas uzimaju kao zdravo za gotovo kad je riječ o zaštiti od trudnoće. Temelji se na teoriji da ovulacija počinje nekoliko dana nakon menstruacije te da žena prestaje biti plodna nekoliko dana prije menstruacije. No uvijek postoje šanse da spermiji koji su zaostali oplode jajnu stanicu. 

Ne! Ispiranje rodnice nakon seksa ne sprečava trudnoću

Nasmijati se možemo i na teoriju da žene koje žele izbjeći trudnoću nakon odnosa trebaju isprati rodnicu. Ispiranje rodnice nakon seksa s ciljem smanjenja šanse za trudnoću je mit koji opstaje od davnih ginekoloških vremena. No kad pročitate  o tome kako spermiji putuju kroz genitalni trakt, razumjet ćete zašto to nema baš nikakve praktične svrhe, kaže dr. Podgajski. 

I da i ne! Mokrenje prije i nakon seksa rijetke štiti od upala

Mokrenje prije odnosa može dovesti do toga da se bakterije iz mokraće tijekom spolnog odnosa “nasele” dublje u rodnicu i izazovu upalu. Kako dio žena nakon odnosa ima tranzitorni (privremeni) fiziološki uretritis (upalu mokraćne cijevi), nije loše da se izmokre nakon odnosa. Teoretski je tako, ali u nekim primjerima zaista može ‘držati vodu’, kaže, dr. Podgajski.

Ne! I kad ste dugo bez seksa, ništa se nije opustilo

Žene koje su dugo bez partnera i možda godinama nemaju odnose ne moraju strahovati od toga da su se dolje “opustile”.  - Opuštanje rodnice koja se ne ‘koristi’ u spolnom aktu je bezveze. Na defekte dna zdjelice najviše utječu nasljeđe, kvaliteta vezivnog i mišićnog tkiva te konstitucija, broj i način porođaja, stil i način života te posebno rada, pojašnjava dr. Podgajski. Koegelove vježbe ili masturbacija su korisni.

Ne! Nema opasnosti od srčanog udara 

Seks može povećati rizik od srčanog udara, ali samo u teških srčanih bolesnika, kod kojih i svaki drugi fizički ili psihički napor, ili ekscitacija, može dovesti do istog, zato što su oštećene kardijalne funkcije i rezerve. Načelno, u zdravih: nikad, kaže dr. Podgajski. No znanstvenici se ograđuju kad je riječ o jednom detalju: moguće je da se čovjek koji vara jako uzbudi, pa da to bude okidač za probleme sa srcem.

Ne! Seks ne može biti zamjena za vježbanje

Seks svakodnevno da, ali kao zamjena za obavezu kretanja 30 minuta dnevno - ne budite smiješni. Rijetko koji seksualni odnos doista traje 30 minuta, ma koliko se vi trudili predstaviti da je tako. Štoviše, studija objavljena u siječnju 2013. u medicinskom časopisu koji izdaju liječnici u New Englandu pokazala je da se prosječna ‘borba’ može izjednačiti s vježbanjem koje traje samo šest minuta i troši 21 kaloriju.

Ne! Glavobolje nisu izgovor da kažete “ne mogu večeras“

Ma koliko vas glava boljela, ne odbijajte seks jer kod žena orgazam može pomoći da se poništi glavobolja. Naime, u istraživanju objavljenom 2013. tim neurologa sa Sveučilišta u Münsteru u Njemačkoj utvrdio je kako više od polovice pacijenata koji su bolovali od migrene tijekom seksa osjećaju poboljšanje. Oni tvrde da seks aktivira oslobađanje endorfina, što je prirodni analgetik.

Ne! Seks neće potaknuti preuranjeni porođaj

Prema neuropsihijatrici dr. Beverley Whipple sa Sveučilišta Rutgers, seks teoretski može izazvati porođaj, ali samo ako je cerviks spreman za to. Muško sjeme sadrži prostaglandine, hormone koje proizvdi prostata, koji doista mogu omekšati cerviks i potaknuti kontrakcije, no samo dva ili tri dana prije porođaja. Seks u drugom i trećemu tromjesječju trudnoće može izazvati kontrakcije koje traju tek 20 ili 30 sekundi.

Ne! Nažalost, famozna G-točka ne postoji

O tom se pitanju vode rasprave, no svi dostupni dokazi kažu da je ta tvrdnja mit. Točnije, dragi muškarci, područje na kojem se nalazi G-točka (na gornjem unutarnjem zidu vagine), svakako je područje s osjetljivijim tkivom. Zahvaljujući podražajima na tome mjestu, mnoge žene osjećaju veliko zadovoljstvo, no nekima se pojačava osjećaj za mokrenjem jer je tkivo živcima povezano s mokraćnom cijevi.

Ne! Pilule u pravilu ne debljaju, no ipak oprezno

“Nove” generacije tableta protiv začeća, s niskim dozama oralnih kontraceptiva rjeđe su uzrok debljanju, no žene različito reagiraju. Zdrava prehrana i vježbanje vrlo su važni da biste održali poželjnu tjelesnu težinu ili se riješili viška kilograma. No oralni kontraceptivi mogu izazvati i neraspoloženje, manjak želje za seksom, pa čak i bolnu penetraciju. Zato pratite što se događa i razgovarajte s ginekologom. 

Ne! Bolovi u leđima nisu razlog da izbjegavate aktivni seks

Samo jedan od petoro ljudi, ili 20 posto njih, nikad ne doživi neko razdoblje tijekom kojeg su im leđa osjetljivija i veće su šanse za to da im neki pokreti u toj fazi budu dosta bolni. Čak 84 posto muškaraca i 73 posto žena u to doba manje prakticira seks. No nedavno objavljena istraživanja o zdravlju kralježnice pokazala su da seks može pridonijeti bržem oporavku kralježnice. 

Ne! Nemaju samo muškarci “mokre snove”

Kod muškaraca “mokri snovi” doslovno znače to jer muškarci ejakuliraju kada dožive orgazam, no to ne znači da ih žene ne mogu doživjeti, pa i ejakulirati. Ipak, pretpostavka je da će se ženama orgazam u snu događati rjeđe jer imaju 10 puta manje testosterona, koji pokreće seksualnu želju. No svaka žena barem se jednom probudila iz sna o seksu koji je bio podjednako ugodan kao da je riječ o javi. 

Da! Cyber​​seks je ipak nevjera 

Naravno, seksi poruke, razgovor i koketiranje online djeluju bezopasno, jer možete biti miljama daleko i niste razmijenili tjelesne tekućine, no vašem partneru/partnerici može biti neugodno to da s nekim dijelite ono za što vjeruje da je nešto što imate samo vas dvoje. Bilo bi dobro da postavite pravila o tome. Inače, malo “zločestih” poruka može povoljno utjecati na vaše samopouzdanje i potaknuti strast u krevetu. 

Da! Parovi u vezi seksaju se jednom na tjedan

Istina, dok su stvari svježe, imamo veću potrebu za međusobnim istraživanjem i razmjenom nježnosti, pa je to često razlog da navalimo jedno na drugo. No statistika kaže da parovi koji su u stalnim vezama u prosjeku imaju 56 odnosa godišnje, što je otprilike - jedanput na tjedan. Ukratko, ako ste prešli u fazu u kojoj vam je ugodno sjediti u pidžami na kauču, sa zdjelicom čipsa i daljinskim u ruci – sve je OK. 

Ne! “Pravi muškarac“ nije uvijek spreman

Pozivamo dame da ne nameću tempo koji svakog normalnog muškarca može preopteretiti. Naime, istraživanja su pokazala da gotovo polovica muškaraca u dobi između 40 i 70 godina ima neku vrstu problema s erekcijom, koja povremeno može zakomplicirati stvari. No gdje je problem? Za dobar seks uvijek je potrebno dvoje, pa svaka žena mora razmotriti i svoju ulogu. Ni žene, valja naglasiti, nisu uvijek spremne. 

Ne! Velike ruke ili stopala znak su i velikog alata

Samo se nadajte i mjerkajte. Znanstvenici kažu da je puna veličina penisa ionako očita samo kad je muškarac uzbuđen, trijezan, nema kroničnih bolesti i nije na lijekovima koji mogu ometati cirkulaciju ili seksualno zdravlje, što nema nikakve veze s veličinom penisa. Možete se šaliti s tim, ali nemojte ozbiljno birati muškarce s cipelom broj 46 i više jer su velike šanse da se nećete usrećiti. 

I da i ne! Za seks tijekom trudnoće postoje iznimke

Seks tijekom trudnoće nije opasan, no može biti opasan i rizičan ako vaša primalja ili liječnik utvrde da je ženi pukao vodenjak, ako je posteljica s bebom već nisko, ako nosite blizance ili nedonošče, što i inače nosi povećani rizik od infekcije, no mogu vam i savjetovati da se suzdržavate od seksa tijekom dijela trudnoće ili tijekom cijele trudnoće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'