Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Prava ljepota dolazi iznutra: Ove namirnice obnavljaju kožu

Prava ljepota dolazi iznutra: Ove namirnice obnavljaju kožu

Moćno oružje iz prirode spašava kožu. Maslinovo ulje, orasi, lješnjaci i bademi hidriraju suhu i umornu kožu, borovnice su prirodni anti- age serum, a limunov sok pomaže pri izlučivanju toksina

VIDEO

Još od davnina poznata je izreka: “Prava ljepota dolazi iznutra”. Čak i najmanje promjene u našim prehrambenim navikama prvo će se odraziti na našoj koži, ističe magistra nutricionizma Mirela Marić, vlasnica zagrebačkog Nutrilife Centra.

Određene namirnice prijeko su nam potrebne upravo radi obnove kože i njezine pripreme za hladnije dane.

- Borovnice su bogate antioksidansima, a imaju i ‘anti-aging efekt’ (usporavaju proces starenja kože). Možete ih jesti same, a i kao dodatak voćnim salatama, smoothieju, desertima, shakeovima… Da biste iskoristili maksimum njihove nutritivne vrijednosti, jedite ih u sirovom obliku - savjetuje nutricionistica Marić, službena nutricionistica showa “Život na vagi”.

Nastavlja da su lješnjaci, orasi i bademi bogati omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu procesu hidratacije kože i sprečavaju nastanak akni. Limunov sok pomaže našem organizmu da na prirodan način odstrani toksične tvari – objašnjava Marić.

Vegetarian breakfast meal with spinach, arugula, avocado, seeds and sprouts

Na popisu namirnica zaslužnih za obnovu kože je i avokado.

- Čak 75 posto ukupnih masnoća u sastavu avokada čine zdrave, nezasićene masti (omega-3 i omega-6 kiseline) koje imaju poželjan omjer. Ulje avokada također je bogat izvor omega-3 kiselina, možete ga koristiti za pripremanje salata, a za dodatni efekt podmlađivanja kože i za njegu kože “izvana” - objašnjava nutricionistica.

Nadalje, tu je zelena salata, odlična za detoksikaciju organizma! Poput limuna, i zelena salata, bogata beta-karotenom, pomaže u održavanju kože lijepom i zdravom. U ovom prestižnom društvu za obnovu kože, kose i noktiju, nalazi se i riba.

- Ona je na samom vrhu ljestvice hrane koja je najbolja za kožu zbog nezasićenih masti i masnih kiselina, zaslužnih za zdrav ten. Omega-3 i omega-6 masne kiseline nadasve su potrebne za očuvanje lijepe i njegovane kože, ali unatoč poznavanju te činjenice svjesni smo kako ih je u našoj hrani malo i premalo – upozorava nutricionistica. 

Korejke čuvaju mladolik izgled ovim pravilima za njegu kože
Korejke čuvaju mladolik izgled ovim pravilima za njegu kože

– Omegom-3 bogato je i maslinovo ulje. Ono pomaže koži da se dubinski hidratizira i prevenira nastanak akni. Za maksimalni nutritivni efekt odaberite kvalitetno djevičansko maslinovo ulje i konzumirajte ga u sirovom stanju u vidu dresinga za salatu, baze za biljni namaz, poput hummusa, ili možete u maslinovo umakati kruh - savjetuje nutricionistica Marić. 

Namirnice koje hrane i čuvaju kožu

1. Tamna čokolada

Unos tamne čokolade s minimalno 70% kakaa pomoći će koži da se obrani od nagativnog učinka toksina te spriječiti preuranjeno starenje kože, kaže nutricionistica Mirela Marić.

2. Limunov sok

I limun je odličan za detoksikaciju organizma. Limunov sok pomaže našem organizmu da na prirodan način odstrani toksične tvari. Možete ga dodavati vodi za okus i kiseliti njime salate.

3. Voda

Pijete li 2-3 litre vode dnevno, primijetit ćete kako vam je koža dovoljno hidrirana i izgleda zdravije. Samo zdrave i rehidrirane stanice kože mogu i izgledati lijepo te zadržati preplanulu boju. 

4. Đumbir

Na listi namirnica za zdravu kožu sve pohvale idu i đumbiru, odličnoj namirnici koja detoksificira organizam, stimulirajući probavu, vrlo važnu za lijep izgled kože, kaže nutricionistica Marić.

5. Orašasti plodovi

Orašasto voće možete jesti samo, u obliku biljnog mlijeka iz domaće radinosti, dodati ih isjeckane u salate ili od njih napraviti biljni maslac, te njima dekorirati deserte i kolače.

Ako vam nedostaje cinka, ranice zarastaju sporije

Od minerala su ključni cink i selen. Osim što je cink bitan za regulaciju mašćenja kože i produkcije sebuma, on je također ključan za metabolizam omega-3 i omega-6, esencijalnih masnih kiselina. Niže razine cinka u tijelu odražavaju se i na pogoršanje stanja akni, ali i otežan metabolizam omega-3 i omega-6.

- Primjerice, ako tijelu nedostaje cink, primijetit ćete da vam ranice zarastaju sporije. Dobri izvori cinka u prehrani su zobene pahuljice, bučine sjemenke, orasi i drugi orašasti plodovi, meso - kaže nutricionistica Marić. 

Selen iz lososa usporava starenje kože, ali i mozga

Selen je poznat kao odličan andioksidans. Usporava procese starenja ne samo kože nego i mozga! Prirodni izvori selena su sjemenke suncokreta, zob, školjke, losos, smeđa riža, ječam, naranča, kokos, češnjak… Preporuka je da se selen uzima zajedno s vitaminom E jer se pojačava njegovo antioksidativno djelovanje. 

Koža nikad neće biti lijepa ako je ne hidrirate iznutra

Osim hrane, za obnovu kože, kose i noktiju bitan je unos tekućine. Koliko god se trudili tijelu pružiti regeneraciju kremama i losionima, naša koža nikad neće biti u potpunosti lijepa i njegovana ako joj ne pružimo pravu rehidrataciju pijući vodu, objašnjava nutricionistica Marić. 

VIDI OVO! Intimno zdravlje: Razlika između spolno prenosivih bolesti i infekcija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku