Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Pravi forenzičari ipak nisu poput onih u TV-serijama

Pravi forenzičari ipak nisu poput onih u TV-serijama
1

Dok su laboratoriji u serijama često obasjani tajanstvenom plavkastom svjetlošću, stvarni forenzičari ne drže do ambijentalne rasvjete

VIDEO

Forenzičari u serijama kao što je “CSI: ekipa za očevid” i najsloženije zločine rješavaju bez ijedne pogreške, no u stvarnosti nije tako, piše New Scientist. Gotovo u svakom forenzičkom postupku postoji mogućnost pogreške, a one mogu završiti osudom nedužnih ljudi. Televizijski forenzički laboratoriji uvijek su potpuno opremljeni svom najsuvremenijom tehnologijom. No, čak ni laboratoriji s najvećim budžetima ne mogu si priuštiti tako kvalitetnu opremu. A i neke od čudotvornih spravica viđenih na televiziji zapravo ne postoje u stvarnosti. Neki od senzora korištenih u serijama ustvari su tek prototipi kojih nema na tržištu. Neke druge sprave u seriji se prikazuju snažnijim i preciznijim nego što uistinu jesu. Prave forenzičare rijetko dočeka savršeno mjesto zločina - tehnologija može pomoći pri otkrivanju dokaza, no ne može pronaći nepostojeće dokaze, primjerice one koji su uništeni jer je prošlo mnogo vremena od zločina.
Ipak, stvarni forenzičari imaju tu prednost da rade pri boljem svjetlu. Dok su laboratoriji u serijama često obasjani tajanstvenom plavkastom svjetlošću, stvarni forenzičari ne drže do ambijentalne rasvjete nego rade pod intenzivnom bijelom svjetlošću koja im omogućuje zapažanje više detalja, a koja bi na televiziji izgledala prilično banalno.

Na stvarnim mjestima zločina rijetko se mogu naći otisci prstiju koji su dovoljno kvalitetni da bi ih se moglo ubaciti u računalo i automatski usporediti. Stoga se usporedbe rade “ručno”, a čak i stručnjaci mogu  pogriješti. Nema dva ista otiska, no pitanje je može li ih čovjek uvijek razlikovati.

Kod potrage za uzrokom požara, stručnjaci na zgarištu traže ostatke zapaljivih tekućina. Rezultate tada uspoređuju s bazom podataka, no usporedbe su i ovdje subjektivni. Novije tehnike služe se i statističkim algoritmima. Analitičari tada mogu biti 95 posto sigurni da su otkrili pravu tekućinu.

Na mjestu zločina često ostaje malo ljudske kose. Iako je DNK analizom moguće otkriti njezinog vlasnika, to je skupo i dugotrajno. Stoga je stručnjaci proučavaju pod mikroskopom. Nova metoda, koja proučava način na koji kosa upija ultraljubičastu svjetlost pomaže, ali ni ona nije posve sigurna.

Analitičari tvrde da čim vide mrlju krvi znaju kako je ona nastala (npr. povlačenjem mrtvog tijela). Nedavno istraživanje pokazalo je da laici uspijevaju “odgonetnuti” mrlju u 21 posto slučajeva, a profesionalni analitičari u 97 posto. To pokazuje da je metoda prilično pouzdana, ali ne i nepogrešiva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno