Primjenite li neka od jednostavnih pravila, svaku salatu brzo i lako pretvorit ćete u zasitan ručak ili superlaganu večeru koja obiluje vitaminima
Pravila koja običnu salatu pretvore u gastro doživljaj
Ukusnu salatu, bilo da je riječ o salati od tjestenine ili sezonskoj, možete pripremiti slijedeći pet jednostavnih koraka. Tijekom odabira sastojaka budite kreativni u odabiru namirnica, ali izaberite jednu koja će dominirati te prema njoj odredite ostale kako biste postigli sklad okusa i boja. Posebnu pozornost posvetite preljevu koji mora biti gust i tekući istodobno kako bi temeljito prožeo sve sastojke u salati. Najbolji efekt postići ćete ako preljev prelijete petnaestak minuta prije posluživanja, a začine koje ćete upotrijebiti prilagodite vrsti namirnica.
SLASNI ZAČINI ZA SVAKU SALATU:
>> Dodajte pola glavice sitno narezanog crvenog ili mladog luka te jednu do dvije žlice nasjeckanog svježeg peršina kako biste salati od tjestenine podarili svježinu okusa.
>> Začinite li salatu limunovim sokom umjesto octom, okus salate bit će blaži, a broj kalorija manji. Kao limunov, i narančin sok predstavlja dostojnu zamjenu octu.
>> Ako je izbor svježeg povrća ograničen, bogatstvo boja i okusa postići ćete onim iz limenke. Vrijeme pripreme skraćujete, a razlike u okusu gotovo da i nema.
>> Sirevi neutralnog okusa, poput mozzarelle ili svježeg kravljeg sira, idealan su dodatak laganim salatama na bazi rajčice jer “podnose” i jače začine, a salati daju punoću.
>> Bademi, indijski oraščići, bučine sjemenke ili kikiriki salati će dati dozu egzotike, a vas ohrabriti da eksperimentirate kako biste postigli savršen okus.