Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Predijabetes faza: Bolest 'tinja' 10 godina bez jasnih simptoma

Predijabetes faza: Bolest 'tinja' 10 godina bez jasnih simptoma
1

Uz zdrav način života, koji uključuje adekvatnu prehranu i tjelesnu aktivnost, može se vratiti korak unatrag - u stanje normalnih vrijednosti glukoze u krvi, kaže nam dr. Tomas Matić

VIDEO

Kod dijabetesa tipa 1, ili takozvanog mladenačkog, koji se obično javlja u djetinjstvu ili adolescentskoj dobi, simptomi su obično vrlo izraženi. Mogu se pojaviti naglo i razvijati dramatično u vrlo kratkom razdoblju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dijabetes 01:12

Kao jedan od prvih simptoma može se javiti dijabetička ketoacidoza, komplikacija opasna za život. Javlja se kad tijelo proizvodi velike količine kiselina koje nazivamo ketonima. Najčešće je posljedica bolesti ili infekcije, koje uzrokuju pojačanu proizvodnju hormona kao što je adrenalin, neredovite terapije inzulinom ili stresa, odnosno fizičke ili emocionalne traume, kao i konzumacije alkohola te droga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dijabetička ketoacidoza izaziva mučninu i povraćanje, bolove u trbuhu, slabost i prekomjernu žeđ, uz obilno mokrenje. U težim slučajevima javljaju se i kratkoća daha te zadah koji ima voćni miris, odnosno miris ketona.

Jedan od najočitijih simptoma dijabetesa tipa 1 je i naglo mršavljenje (gubitak od 5 do 10 posto tjelesne težine u roku od mjesec do dva), dok se paralelno mogu pojaviti povećana glad i potreba da se jede češće i više nego obično, što je znak hipoglikemije, odnosno niskih razina šećera u krvi.

Javljaju se i prekomjerna žeđ i pretjerano mokrenje, suhoća usta, koža može biti suha i perutava, mogu se javiti problemi sa zarastanjem rana, infekcije rana, a česte su i vaginalne infekcije. Znak dijabetesa može biti i tamnija koža vrata ili pazuha. Moguće je i povremeno zamućenje vida, trnci u stopalima te seksualni problemi.

Većina tih problema javlja se samo kad su koncentracije šećera u krvi vrlo visoke. Ako su koncentracije šećera u krvi samo blago povišene, kao što je to često kod dijabetesa tipa 2, simptomi ne moraju biti prisutni.

Zbog pretilosti sve više djece u Hrvatskoj ima dijabetes tipa 2
Zbog pretilosti sve više djece u Hrvatskoj ima dijabetes tipa 2

- Tijekom razvoja šećerne bolesti koji traje oko 10 godina, zdrav čovjek jedno vrijeme provede u predijabetesu, odnosno u graničnom, prijelaznom stanju koje prethodi šećernoj bolesti ukoliko izostane pravilna intervencija - kaže endokrinolog i dijabetolog, dr. Tomas Matić.  

Definira se, pojašnjava liječnik, laboratorijski.

- Dijagnoza predijabetesa donosi se na temelju pretraga krvi i to kada su vrijednosti glukoze u krvi natašte više od 5.6 mmol/L, a manje od 7.0 mmol/L, odnosno kada je glukoza u krvi 2 sata nakon obroka viša od 7.8 mmol/L, a manja od 11 mmol/L. Pritom se uzimaju u obzir i vrijednosti HbA1c (glikiranog hemoglobina, tzv. špijuna za šećernu bolest – pokazatelja vrijednosti šećera u krvi u posljednja tri mjeseca) koji je u ovom slučaju viši od 6.0 posto, a manji od 6.5 posto - govori i upozorava na važnost redovite periodične kontrole glukoze u krvi.

To je važno budući da u fazi predijabetesa nema specifičnih simptoma, ali se i u tom stupnju razvijaju kronične komplikacije šećerne bolesti i to uglavnom zbog prisustva ostalih nepovoljnih čimbenika koji su dio metaboličkog sindroma (na primjer, pretilost u području trbuha, povišene masnoće, masna jetra i povišeni krvni tlak).

Kao bebu ga ostavili u smeću, sad kao milijunaš mijenja svijet
Kao bebu ga ostavili u smeću, sad kao milijunaš mijenja svijet

Također, nerijetko se dijabetes tipa 2 otkrije prilikom prijema u bolnicu zbog srčanog infarkta, moždanog udara, smetnji vida ili oštećenja bubrežne funkcije, što su sve zapravo komplikacije ove bolesti. Zato je bitno na vrijeme otkriti šećernu bolest i pravovremeno je liječiti. Otkrije li se poremećaj šećera u krvi dovoljno rano, može se držati pod kontrolom uz prilagodbu životnih navika i eventualno uz pomoć tableta, što bitno pridonosi odgađanju i ublažavanju posljedica bolesti u kasnijoj dobi.

- Na predijabetes treba gledati kao na vatricu koja tinja, ali se može rasplamsati u požar dijabetesa - upozorava te kaže:

- Srećom, uz zdrav način života koji uključuje adekvatnu prehranu i tjelesnu aktivnost, može se vratiti korak unatrag, odnosno u stanje normalnih vrijednosti glukoze u krvi.

Tinejdžeru (17) transplantirali pluća zbog pušenja e-cigareta
Tinejdžeru (17) transplantirali pluća zbog pušenja e-cigareta

- Lijekovi protiv povišenog šećera u krvi u ovoj fazi bolesti se obično ne koriste, ali je izgledno da će biti potrebno uzimati lijekove protiv povišenog krvnog tlaka ili masnoća - zaključuje.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

15:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru