Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Prednosti slatkog krumpira: Jača mozak, srce, imunitet...

Prednosti slatkog krumpira: Jača mozak, srce, imunitet...
1

Slatki je krumpir prepun minerala, vlakana, vitamina i fitonutrijentima - koji pomažu i tijelu i umu. Osim toga, jednostavan je za pripremu i može se spremati na razne načine

VIDEO

Kad ga idući put ugledate u trgovini, nemojte oklijevajte ubaciti ga u košaricu - jer se uz slatki krumpir vežu mnoge zdravstvene koristi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nutritivna vrijednost jednog slatkog krumpira srednje veličine

112 kalorija
26 g ugljikohidrata (8% DV)
2 g proteina
0 g ukupne masti
0 g zasićenih masti
4 g vlakana (15% DV)
5 g šećera
438 mg kalija (12% DV)
32 mg magnezija (8% DV)
39 mg kalcija (3% DV)
0,8 mg željeza (3% DV)
61 mg fosfora
3 mg vitamina C (5% DV)
0,3 mg vitamina B6 (15% DV)
18.443 IU vitamina A (386% DV)

Zdravstvene koristi slatkog krumpira:

Konzumacija slatkog krumpira može utjecati na:

  • Bolji vid - zbog vitamina A 
  • Imunitet - vitamin A pomaže i u drugim tjelesnim funkcijama, uključujući staničnu komunikaciju, rast i diferencijaciju
  • Oštriji um - vitamin B6 je bitan koenzim za kognitivni razvoj
  • Jače srce - kalij i magnezij pomažu krvnom tlaku.
  • Niži kolesterol (LDL)- vlakna mogu pomoći u smanjenju lošeg kolesterola, ali i smanjenju rizika od srčanih bolesti, pretilosti i dijabetesa tipa 2.

Je li slatki krumpir zdraviji od 'običnog', bijelog?

Dok slatki krumpir sadrži mnogo više vitamina A i nešto više vlakana, bijeli krumpir pobjeđuje kada je u pitanju sadržaj kalija i vitamina C. I bijeli i slatki krumpir smatraju se zdravim namirnicama bogatima s hranjivim tvarima, pa iskoristite prednosti jednog i drugog.

Mršavite bez dijete: Prestanite jesti kada ste umjereno siti
Mršavite bez dijete: Prestanite jesti kada ste umjereno siti

Ima li slatki krumpir visoki udio šećera?

Dreamstime

Ne. On sadrži prirodne šećere i u njemu nema dodanog šećera (osim naravno ako ga sami dodajete u kuhanju). Istraživanja čak pokazuju da slatki krumpir može biti izvrstan dodatak dijabetskoj prehrani. Česta je zabluda da dijabetičari moraju u potpunosti izbjegavati ugljikohidrate; ono što je važno je vrsta ugljikohidrata koju jedemo, a slatki je krumpir namirnica s niskim indeksom glikemije i sadrži mnogo vlakana, što znači da se glukoza sporo oslobađa i apsorbira u krvotok pa neće doći do navale šećera u krvi.

Narančasti, žuti ili ljubičasti slatki krumpir - u čemu je razlika?

Studije pokazuju da slatki krumpir u različitim bojama može sadržavati različitu razinu fitonutrijenata, kemikalija dobrih za zdravlje koje nalazimo u biljkama.

Narančasti slatki krumpir npr. ima najviše razine beta-karotena, karotenoida s antioksidacijskim djelovanjem. S druge strane, ljubičasti krumpir ima više antocijana, flavonoida koji se nalazi u borovnicama. Antocijanini također imaju antioksidacijski učinak i mogu pridonijeti zdravlju mozga. 

Možemo li s njim uzeti previše vitamina A?

Iako je istina da prevelike doze vitamina A iz raznih dodataka prehrani mogu dovesti do predoziranja odnosno hipervitaminoze A, no velike količine karotenoida pro-vitamina A (onog iz povrća) nisu povezane sa štetnim nuspojavama.

Konzumacija prevelikih količina hrane bogata beta-karotenom poput mrkve može uzrokovati bezopasno stanje zvano karotenemija, za koje je karakteristična žuta pigmentacija kože.

Kondukterka i food blogerica: 'Ja sam poluvegetarijanka'
Kondukterka i food blogerica: 'Ja sam poluvegetarijanka'

Kako ga pripremati?

Dreamstime

Postoji toliko ukusnih načina da iskoristite blagodati slatkog krumpira. Pri kupnji odaberite čvrste gomolje sa glatkom kožom i čuvajte ih do tjedan dana na hladnom, suhom i tamnom mjestu - ne u hladnjaku, jer to može uzrokovati da mu se unutrašnjost stvrdne i da skuhan ima čudan okus, piše Good House Keeping.

Pokušajte napraviti pire od slatkog krumpira, prženi slatki pomfrit ili salatu s pečenim slatkim krumpirom, a recepte pogledajte u videu gore.
 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

09:31
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru