Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Predrasude o jedincima koje nisu točne: Razmaženi i nezreli

Predrasude o jedincima koje nisu točne: Razmaženi i nezreli
1

Zaključeno je da ne postoje razlike u osobinama kao što su ekstraverzija, zrelost, suradnja, autonomija, samokontrola i vodstvo. U stvari, jedinci imaju veću motivaciju za postignuće

VIDEO

Jedince društvo često smatra sebičnima, razmaženima, tjeskobnima, socijalno nesposobnima ili usamljenima. Psiholozi su takve stereotipe dugo održavali na životu. Čak je i Stanley Hall, jedan od najutjecajnijih psihologa prošlog stoljeća i prvi predsjednik Američkog psihološkog udruženja rekao da je biti jedino dijete samo po sebi bolest.  

Na sreću, početkom 21. stoljeća došla su nova saznanja. Najnovija studija u Njemačkoj koja je napravila istraživanje na 2000 odraslih otkrila je da jedinci nisu narcisoidniji od onih koji su odrasli s braćom i sestrama. 

Pokretanje videa...

Savjeti za odgoj djece 02:43

Zaključeno je da ne postoje razlike u osobinama kao što su ekstraverzija, zrelost, suradnja, autonomija, samokontrola i vodstvo. U stvari, jedinci imaju veću motivaciju za postignuće i lakše se prilagođavaju novim situacijama. Motivacija se u ovom slučaju odnosi na akademska postignuća te jedinci više teže za obrazovanjem od onih koji odrastaju s braćom i sestrom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedinci su često inteligentniji, a rezultati 115 studija pokazuju da su oni postigli veće rezultate na IQ testovima od druge djece. Jedini koji su nadmašili jedince po inteligenciji i u obrazovanju su bili su prvorođeni i oni koji su imali samo jednog mlađeg brata ili sestru. Rezultati ne pokazuju razliku između dvije skupine u razini samopoštovanja i kod problema s ponašanjem.

Stereotipi sugeriraju da su jedinci usamljeniji i da imaju više poteškoća sa sklapanjem prijateljstava, no istraživanje je uspoređivalo i nekadašnje odnose s vršnjacima tijekom osnovne škole te je zaključeno da su jedinci u djetinjstvu imali isti broj prijatelja kao i ljudi u drugim skupinama.

Smatra se da za razliku od djece sa braćom i sestrama, jedinci tijekom života dobivaju svu pažnju, ljubav i materijalna sredstva svojih roditelja. Oduvijek se pretpostavljalo da to za njih nosi negativne posljedice te da su oni na kraju razmaženiji i neprilagođeniji, ali smatra se da nedostatak natjecanja može biti prednost za djecu.

Prvorođena djeca su pametnija od svoje mlađe braće i sestara
Prvorođena djeca su pametnija od svoje mlađe braće i sestara

S obzirom da se u cijelom svijetu povećava broj obitelji sa samo jednim djetetom, možda je došlo vrijeme da se prestane stigmatizirati jedince i osuđivati roditelje koji odluče imati samo jedno dijete. Čini se da jedinci funkcioniraju u redu, ako ne i bolje, od onih koji imaju brata ili sestru. Sve je na kraju naravno, kao i uvijek, stvar odgoja i pristupa, piše Business Insider. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje