Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Pregled očiju s četiri godine može spasiti vid u male djece

Pregled očiju s četiri godine može spasiti vid u male djece

Slabovidnost kod djece je moguće izliječiti u 90 posto slučajeva kao se otkrije s djetetovih četiri godine. Od ambliopije ili smanjene oštrine vida pati osam posto pregledanih četverogodišnjaka

VIDEO

Uvidom u službene liste čekanja objavljenima na web stranicama HZZO-a može se vidjeti da se u sve četiri zagrebačke bolnice mali pacijenti naručuju tek za kraj iduće godine. 

- Imam dijete od 4,5 godina i željela sam je naručiti na pregled očiju koji je obavezan za četverogodišnjake kako bi se otkrila i spriječila slabovidnost. Poslala sam uputnice na dvije zagrebačke bolnice. Iz jedne su me naručili za 24. svibnja 2018., a i kod ostalih su liste čekanja od 315 do 390 dana. Ne razumijem kako se na nešto što je obavezno toliko dugo čeka - požalila nam se jedna zagrebačka mama (podaci poznati redakciji). 

Stoga smo idejnog začetnika projekta, predstojnika Klinike za očne bolesti i ravnatelja bolnice Sveti Duh, profesora Mladena Bušića pitali što se to događa i kako on vidi rješenje cijelog problema.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Moguće je izliječiti

Naime, upravo je on 2011. godine pokrenuo hvalevrijedan pilot projekt “Ambliopija u četverogodišnje djece grada Zagreba”, kojim se u tri godine provjerio vid 16.000 zagrebačkih mališana.

Rezultati su pokazali simptome ambliopije u oko osam posto pregledanih, a kako se centar za vid razvija do djetetove 7. godine, u 90 posto slučajeva slabovidnost je moguće izliječiti ako se na vrijeme otkrije, a u preostalih 10 posto slučajeva značajno ublažiti. 

- Ministarstvo zdravstva uvelo je 1. lipnja 2015. godine obavezan probir na slabovidnost. Svi pedijatri su od Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju dobili naputak  i zamolbu da prilikom sistematskog pregleda s navršene tri godine dijete s uputnicom Z13.5 naruče na probir za slabovidnost. Pregled je najidealnije raditi s četiri godine i da svi u lancu poštuju naputke ministara ne bi bilo toliko listi čekanja. Mi u našim ambulantama dnevno obrađujemo 24 djece, iako je svjetska praksa 12. Kod nas se ne čeka dugo jer nastojimo obraditi sve više djece - kaže nam prof. Bušić. 

Ambliopija ili slabovidnost je vodeći uzrok sljepoće na jednom oku. Javlja se kod 3200 djece na 40.000 novorođenčadi. Ne liječi li se u ranom periodu, slabovidno oko više nikad neće moći povratiti dobar vid, a može dovesti i do sljepoće.

Igra skrivanja

- Slabovidnost je stanje u kojem naočale više ne mogu pomoći da dijete jasno vidi. Dijete s četiri godine može imati jednaku količinu dioptrije kao i kad napuni sedam, no s četiri godine korekcija vida naočalama pomoći će mu da razvije 100 posto vida. Ako naočale dobije tek sa sedam godina, velika je vjerojatnost da se vid više neće razviti u svojem punom opsegu - pojasnila nam je voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam, doc. dr. Mirjana Bjeloš

Na oftalmološkom pregledu kroz igru sakrivanja sad jednog, sad drugog oka testira se vidna oštrina na blizinu i daljinu, a uz standardizirane testove, ovisno o nalazu, dijete će se dalje terapijski i dijagnostički zbrinjavati.

Dr. Bjeloš dodaje kako su pregledi bezbolni i prilagođeni četverogodišnjacima koji već znaju dati odgovore na postavljena pitanja. Do sada se test vida radio samo pri upisu u osnovnu školu, kad je za liječenje ambliopije već kasno. 

Prije pri upisu u školu

- Cilj nam je da svakom djetetu u Hrvatskoj omogućimo da normalno vidi i da ga spasimo od slabovidnosti. Uistinu nam je potrebna potpora i oftalmologa, i pedijatra, i roditelja, te ih zato sve molim da se uključe u ovu priču jer rade za dobrobit mališana – zaključio je prof. Bušić.

Dan ambliopije, 12. rujna

Uz Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti, Hrvatska se može pohvaliti da je jedina zemlja u svijetu koja ima Nacionalni dan ambliopije i Nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti.

Predstavljen je 11. rujna, dan uoči Nacionalnog dana ambliopije, a vrhunac je aktivnosti prof. Bušića i njegova tima iz Klinike za očne bolesti KB-a Sveti Duh.

Liste će se smanjiti

Projekt podupire i ministar zdravstva Milan Kujundžić te obećaje kako će liste čekanja smanjiti već iduće godine.

- Mi ćemo stisnuti i pedijatrijske ordinacije i županijske bolnice te će već od sljedeće godine sve štimati - prokomentirao je ministar Kujundžić.

Kroz aplikaciju se prati obrada i eventualne etape kod liječenja

Registar je upisnik svih pacijenata koji su uključeni u Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti, a čiji je cilj prevencija i očuvanje vidnog sustava.

Riječ je o aplikaciji koju je razvio specijalizant klinike dr. Benedict Rak, a u koju će se oftalmolog prijavljivati pinom. U nju će upisivati rezultate pregleda svakog pacijenta, a ako se na probirnom pregledu posumnja na slabovidnost, uputit će se na obradu i pratiti kroz etape liječenja sve do ozdravljenja. 

Registar će uvidjeti gdje su problemi

Nakon godinu dana imat ćemo cjelokupne i detaljne podatke o stanju vida kod četverogodišnjaka, kaže prof. Bušić dodajući da će im registar omogućiti i da detektiraju gdje pregledi ‘štekaju’.

Fotolia

Do sada se odazvalo 40-ak oftalmologa, te je još jednom pozvao struku, pedijatre, ali i roditelje da se uključe u ovaj projekt. 

Hrvatska je 10. zemlja koja se priključila akciji

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još je davne 1968. godine odredila opravdanost skrininga na općoj populaciji za predškolski uzrast za ambliopiju i sluh. No 1995. definirala je vid kao temeljno pravo svakog čovjeka i pokrenula globalnu inicijativu za smanjenje preventabilnog vida.

U to ime pozvala je sve zemlje svijeta da do 2020. godine pridonesu lokalno, svojim akcijama ovoj globalnoj inicijativi. Hrvatska je, možemo se pohvaliti, 10. zemlja svijeta koja se inicijativi odazvala i odgovorno joj pristupila.

Na sistematskom pregledu odmah tražite uputnicu

Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju potvrđuje da se sistematski pregledi rade s navršene tri godine djetetova života, a ne s pet, kako naručuju neki pedijatri. Pozivaju roditelje da uputnicu traže na sistematskom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru