Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Prejeli ste se za blagdane? Sad se bacite na maslačak i đumbir

Prejeli ste se za blagdane? Sad se bacite na maslačak i đumbir

Čaj od koprive pročišćava krv i krvne žile, šipak jača imunitet, a aromatični ružmarin potiče cirkulaciju i rad probave, ali s njim treba biti iznimno oprezan jer povisuje krvni tlak

VIDEO

Proljetni detoks organizma nakon blagdana, kad smo si dopustili koju porciju i čašicu više, bitno će poboljšati rad jetre, očistiti bubrege i ukloniti višak masnih naslaga. Osjećate umor, slabiji vam je imunitet ili imate problema s kožom - imajte na umu da su to samo neki od znakova da je tijelo zasićeno masnoćama i toksinima te da je vrijeme za “čišćenje”. 

- Detoks se može raditi dva puta godišnje, u rano proljeće i jesen, kao priprema za zimu - tvrdi fitoterapeutkinja Maja Žalac i savjetuje kako bi ga bilo najbolje odraditi tijekom šest tjedana za što bolje rezultate. 

Što se tiče toga kako bi program detoksa trebao izgledati, to je individualno i kod svakoga izgleda drugačije, kaže Žalac. 

- Treba slušati svoje tijelo i vidjeti što mu najbolje odgovara - savjetuje. 

Kod nas je stanje jako dobro, u Srbiji i BiH panika zbog ospica
Kod nas je stanje jako dobro, u Srbiji i BiH panika zbog ospica

Uz zdravu prehranu, proljetni detoks daje najbolje rezultate kad se uzimaju domaći čajevi od biljaka koje možemo pronaći u vrtu. Đumbir, maslačak, kopriva, ružmarin, šipak, peršin, menta i bazga samo su neke od biljaka koje su izvrsne za proljetni detoks, a možete ih pronaći u vrtu ili prirodi. 

Najbolje bi bilo proljetni detoks čajevima raditi s više vrsta biljaka, no ako ste tip kojemu treba brzinsko čišćenje, možete ga odraditi u 2-3 dana i koristiti samo jednu biljku. 

- Maksimalno možete piti čaj od jedne biljke tri tjedna, jer je veći rizik od disbalansa vitamina i minerala u organizmu kad se pije samo jedna biljka nego kad se pije mješavina - upozorava. 

Samo meso i masno: U godinu dana izgubio sam 64 kilograma
Samo meso i masno: U godinu dana izgubio sam 64 kilograma

Kao biljku broj jedan za proljetni detoks Žalac je navela maslačak. Njegovi listovi su dobri za rad bubrega, dok korijen poboljšava rad jetre pa je najbolje piti kombinaciju. 

Iduća korisna biljka je i đumbir, koji je poznat po topljenju masnih naslaga i poticanju rada metabolizma. Iako je poznat kao začin za juhe i općenito ga nalazimo samo u jelima, peršin izvrsno djeluje na organizam i jaki je diuretik. Sjajno diuretičko djelovanje ima i kopriva koja također pročišćava krv te je dobar saveznik za proljetni detoks. Dobar čaj za proljetni detoks možete spraviti i od šipka koji je bogat vitaminom C i jača imunitet. 

Evo što se sve događa s vašim tijelom ako često pijete kavu
Evo što se sve događa s vašim tijelom ako često pijete kavu

- Aromatični ružmarin pak potiče cirkulaciju i poboljšava probavu, ali s njim treba biti na oprezu jer povisuje krvni tlak pa nije preporučljiv za ljude koji imaju problema s povišenim tlakom - napominje stručnjakinja.

Đumbir

Pripremite vrh izdanka tako da ga operete i ogulite (guljenje nije nužno, kora đumbira je hranjiva, ali mi ga ipak gulimo). Naribajte na tanke komadiće. Trebat će vam 1 čajna žličica za jednu šalicu čaja. Ako nemate ribež, nasjeckajte pomoću noža na što tanje komadiće. U šalicu stavite nasjeckani đumbir i prelijte s 2 dcl kipuće vode. Pričekajte 5 minuta, zatim procijedite i odvojite đumbir od čaja. Po želji dodajte limun i med.

Maslačak

Cup of healthy dandelion tea. Herbal medicine. Retro toned.

Od 1 do 2 čajne žličice narezane suhe biljke prelijemo 1/4 litre hladne vode, ugrijemo i ostavimo neka kuha jednu minutu. Nakon 10 minuta stajanja čaj ocijedimo i pijemo.

Kopriva

Jednu do dvije čajne žličice sušenih listova koprive stavite u kipuću vodu i pustite da odstoji 5 minuta nakon čega čaj možete popiti.

Previše sjedite? Šetanjem se mogu poništiti svi opasni efekti
Previše sjedite? Šetanjem se mogu poništiti svi opasni efekti

Ružmarin

Iščupajte toliko listića ružmarina da vam stane u jednu žličicu. Stavite to u šalicu i prelijte kipućom vodom. Nakon 5 minuta čaj je spreman.

Šipak

Od dvije do tri šake suhog ploda šipka prelijte litrom hladne vode i pustite da tako stoji preko noći. Ujutro zakuhajte čaj i kuhajte 15-ak minuta, sve dok se crveno meso ploda šipka ne raspadne. Zatim sve dobro procijedite.

Čaj od peršina

Fresh parsley on white background

Stavite u lončić pola litre vode i pustite da zakuha. Kad voda zakipi, dodajte 2 jušne žlice svježeg peršina (ili jednostavno pola šake peršina) i pustite da se kuha u kipućoj vodi od 3 do 5 minuta. Ocijedite i pustite da se ohladi.

Matičnjak za čišćenje jetre

Herbal tea with Melissa and mint on the table in a transparent t

Za čaj od matičnjaka žlicu matičnjakova lišća prelijte decilitrom kipuće vode, poklopite, pola sata ohladite i procijedite. Svaki sat uzmite žlicu čaja, mlakog, toplog ili hladnog zaslađenog medom.

Napitak za detoks i skidanje masti

Fresh organic green smoothie with salad, apple, cucumber,

Uzmite 1/2 limuna, 1 krastavac, 1 žlicu ribanog đumbira, pola vezice peršinova lišća i 1/3 šalice vode. Operite sve sastojke, očistite krastavac pa sve ubacite u blender i izmiksajte. Pijte svaku večer prije spavanja. Napitak potiče metabolizam, čisti jetru od toksina i pomaže kod izgaranja masnoća oko trbuha koje su povezane s bolestima srca, visokim krvnim tlakom i većim rizikom od dijabetesa.

Pročišćavajuće piće s jabučnim octom

Napitak izvlači toksine iz tijela, ublažava probleme sa spavanjem te regulira razine šećera u krvi. Uzmite 1 limun, šaku sjeckanog peršina, 1 žlicu naribanog đumbira, 1 žlicu jabučnog octa, štapić cimeta ili žlicu cimeta u prahu te pola litre vode. Izblendajte i popijte prije spavanja.

Moćna naranča razgrađuje masti

Osim što jača imunitet, potiče bolji rad jetre i ubrzava razgradnju masti kod masne jetre. Izvrsne su u salati s cikorijom ili celerom, kao i uz jabuke.

Tamnozeleno povrće za čišćenje krvi

Tea being poured into tea cup, close-up

Radič, rukola, raštika i sve tamnozeleno lisnato povrće odličan su izvor klorofila i drugih fitokemikalija koje posjeduju mnogo pozitivnih utjecaja na zdravlje. Klorofil djeluje kao ‘čistač’ krvi i jetre.

Čaj od artičoke protiv masnoća

Ima visok udio tvari silimarina i inulina, koje imaju zaštitni učinak na jetru. Redoviti unos artičoke stimulira funkciju jetre te smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi. Žličicu lišća artičoke prelijte s dva decilitra vruće vode, poklopite i ostavite da miruje 15 minuta. Zatim procijedite i pijte napitak sobne temperature.

Narančasti napitak od mrkve i jabuke

Carrot juice in glass on  table

Osigurava zaštitu jetre. Utvrđeno je da ekstrakt mrkve pojačava djelovanje nekih enzima koji ubrzavaju detoksikaciju jetre. Sok od mrkve i cikle je za osvježenje i regeneraciju. U sokovnik stavite svježu ciklu, mrkvu, jabuku i celer. Ocijeđeni sok začinite s nekoliko kapi limuna.

Toplo-hladne kupke za bolji protok krvi

Tijekom tuširanja mijenjajte temperaturu vode nekoliko puta, u intervalima trideset sekundi tuširanja s vrućom i trideset sekundi tuširanja s hladnom vodom, ukupno tri puta. Tako ćete potaknuti bolji protok krvi.

Limunski napitak protiv zatvora

Limun je stimulans za jetru te djeluje tako da otapa mokraćnu kiselinu i druge otrove u tijelu. Alkalizira organizam pa pomaže vratiti ravnotežu tjelesnog pH. Čaša vode s malo limuna i meda ujutro natašte stimulira probavni sustav i pomaže da se riješite kroničnog zatvora.

Sok od cikle: Pomoć protiv anemije

healthy detox beet smoothie with chia seeds in a mason jar on a wooden background

Cikla je izuzetno bogata antioksidansima, vitaminima, kalcijem i željezom, što je čini odličnom namirnicom za detoks organizma. U sokovnik stavite svježu ciklu, mrkvu, jednu jabuku i komad celera, pa promiješajte da dobijete sok, koji ćete začiniti s nekoliko kapi limuna.

Vitaminska bomba zove se sirutka

Sadrži obilje proteina, vitamina i minerala, kao što su vitamin B2, B6, B12, C i K, zatim kalcij, magnezij i kalij. Tijekom detoksikacije svakodnevno pijte 0,5 litara na dan.

Moćni lan eliminira otpad

Blueberry smoothie

Laneno sjeme obiluje vlaknima i pomaže održavanju probavnog sustava te potiče rad crijeva i eliminaciju otpada iz tijela. Štoviše, satima će vas držati sitima pa mogu biti korisna pomoć u mršavljenju. Žličicu praha lanenih sjemenki dodajte u jutarnji smoothie ili u vodu pa popijte.

Citrusna bomba

Uzmite dva grejpa, naranču i pola limuna. Iscijedite grejp, naranče i limun, sve pomiješajte i dodajte vode prema ukusu. Ovaj napitak prema želji možete zasladiti s malo limuna, javorova sirupa ili stevije. Detoksifikacijskim sokovima nemojte dodavati šećer.

Zeleni vitamini

Očistite nekoliko listova špinata, 3-4 mrkve, uzmite šaku peršinovih listova, 2-3 grančice celera, komadić naribanog đumbira, pola šalice prirodnog voćnog soka i 1/4 šalice vode. Grubo usitnite sve sastojke i izmiksajte ih u sokovniku. Ovaj napitak koristan je za čišćenje krvi te poticanje rada bubrega i probavnog sustava, a preporučljivo ga je redovito piti od dva do tri puta na dan.

Čudesna mješavina

Pomiješajte 50 grama korijena i lista maslačka, 20 grama koprive, 10 grama mente, 10 grama bazge, 10 grama šipka i 10 grama đumbira. Uzmite dvije jušne žlice mješavine ovih biljaka, stavite u litru hladne vode i ostavite da zakipi. Ugasite vatru i ostavite poklopljeno 10 minuta. Zatim procijedite i popijte čaj kroz dan. Ovaj čaj možete piti tri tjedna, a njime ćete potaknuti izbacivanje otpadnih tvari iz organizma.

SUĐENO IM JE DA BUDU SAMI: Ovi horoskopski znakovi uopće nemaju sreće u ljubavi  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith