Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Prema mirisu daha otkrit će čak 17 bolesti: Rak, malariju...

Prema mirisu daha otkrit će čak 17 bolesti: Rak, malariju...
1

Malarija, neke vrste rak pa čak i Parkinsonova bolest moći će se otkriti ovim jednostavnim i mnogo jeftinijim testom daha. Zasad su rezultati testa 86 posto sigurni, tehnologija se dalje razvija

VIDEO

Već je dugo poznata činjenica kako bolest ima svoj "miris". Posebno dresirani psi čak su sposobni nanjušiti i upozoriti ljude na određene vrste napadaja, pa čak i na rak.

Znanstvenici, vođeni ovim fenomenom, odnedavno rade na projektu koji bi pomoću daha osobe mogao "nanjušiti" čak 17 bolesti među kojima su malarija, rak i Parkinsonova bolest. "Na-Nose", proizvod izraelskog Instituta za tehnologiju za sad je pokazao čak 86 posto točnosti u testiranju. Dah svake osobe različitog je kemijskog sastava, a često ovisi i o dobi, spolu, pa čak i rasi te raznim drugim biološkim faktorima. 

No, ova revolucionarna tehnologija ne razvija se samo u Izraelu. U Americi na Sveučilištu Washingtonu, doktorica Audrey Odom John je prema istom principu napravila svoj "sakupljač daha" koji je zasad 83 posto točan u dobivanju rezultata. Oba rezultata ipak dolaze vrlo blizu točnosti koju imaju krvne pretrage, od 90 do 95 posto. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svoju tehnologiju Odom John koristi kako bi testirala djecu u Malawiju, Afričkoj državi u kojoj je malarija široko rasprostranjena. Ona i njezin tim otkrili su šest spojeva koji se nalaze u dahu djece zaražene malarijom te postoji 83 posto šanse da dijete koji u svom dahu ima tih šest spojeva - ima i malariju. 

Inovaciju trenutno koristi isključivo na djeci pa je nemoguće reći kako će funkcionirati na odraslima. Ovaj test je, međutim, iznimno potreban kod detektiranje malarije jer se neke njene varijacije više ne vide na krvnim pretragama. Razlog tome je nedostatak proteina koji se, evolucijom bolesti, očito prestaje pojavljivati. 

Kao i "Na-Nose" tima, dr. Odom John nada se kako će dijagnoza putem daha ubrzo zamijeniti sve ostale načine pretraga (poput briseva ili vađenja krvi) te moći detektirati još veći raspon bolesti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru