Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Prepoznajte što vam iskašljaj govori: Crveni ukazuje na rak...

Prepoznajte što vam iskašljaj govori: Crveni ukazuje na rak...
1

POČINJE SEZONA KAŠLJANJA Ako kašalj traje dulje od tjedan dana i nikako ne postaje blaži, potrebno je hitno poći liječniku. Dijagnozu ne postavljajte sami

VIDEO

Sezona viroza i grlobolje pomalo je počela, kao i svaki put s početkom školske godine, i možemo očekivati da će se djeca s klasičnim simptomima viroze, među kojima je i kašalj, javljati sve češće, kaže dr. med. Ivan Dolušić, specijalist obiteljske medicine iz zagrebačkog Doma zdravlja Istok.

POGLEDAJTE VIDEO (kada kašalj treba shvatiti ozbiljno):

Pokretanje videa...

Kašalj 00:56

I obiteljska liječnica iz karlovačkog Doma zdravlja, dr. Matilda Zadro, kaže kako je ovih dana nešto više pacijenata s grloboljom, no češće su bakterijske upale grla, kao i pacijenti s alergijom na ambroziju, kod kojih je kašalj također jedan od simptoma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako uzroci kašlja mogu biti bezazleni, on može upućivati i na ozbiljan zdravstveni problem, važno je voditi računa o tome da kod svakoga kašlja koji traje dulje od tjedan dana i ne smanjuje se, ili se javljaju i drugi simptomi, treba posjetiti liječnika.

Reagirajte na vrijeme! Naučite prepoznati znakove moždanog
Reagirajte na vrijeme! Naučite prepoznati znakove moždanog

- Ako se kašalj javi kao simptom uz grlobolju ili curenje nosa, i djeca i odrasli za prvu ruku mogu si pomoći uobičajenim prirodnim lijekovima: čajem, medom, a po potrebi i sirupom za ublažavanje kašlja. No ako simptomi potraju dulje od tjedan dana, a pogotovo ako se javi i visoka temperatura, treba se javiti liječniku - kaže dr. Dolušić.

Ako već postoji dijagnoza s kojom kašalj možemo povezati – primjerice prehlada, kronični bronhitis ili alergija – liječnik odmah može prepisati terapiju, no ako se kašalj javi prvi put i potraje dulje od tri tjedna, vjerojatno će biti potrebne detaljnije pretrage, dodaje dr. Zadro.

- Osim na trajanje, kod kašlja treba obratiti pažnju na boju iskašljaja - dodaje zagrebački liječnik.

Naime, proziran ili bijeli iskašljaj najčešće je znak da ste zdravi, a oni obojeni mogu upućivati na određene zdravstvene probleme, pojašnjava. No i kod prozirnog iskašljaja koji je značajno pojačan možemo posumnjati u peludnu alergiju, a pojačan bijeli iskašljaj može biti povezan s refluksom želučanog sadržaja.

Sindrom 'mrtve stražnjice': Nastaje zbog stalnog sjedenja
Sindrom 'mrtve stražnjice': Nastaje zbog stalnog sjedenja

- Žuti ili žutozeleni iskašljaj upućuju na to da postoji infekcija, poput prehlade ili bronhitisa - dodaje.

Žuto-zeleni iskašljaj može biti povezan i s upalom sinusa, kod koje se sluz iz nosa slijeva u grlo, pa je nastojimo izbaciti upravo kašljanjem. S druge strane, ružičasti, crveni ili smeđi iskašljaj upućuju na tragove krvi, što upozorava na bakterijsku upalu pluća, kronični bronhitis, pa i tuberkulozu. Na to treba posumnjati osobito ako se uz to jave drugi simptomi infekcije, poput umora, glavobolje, povišene temperature i boli u prsima te otežanog disanja. Takav iskašljaj može upućivati i na rak pluća.

No nipošto se ne savjetuje da ljudi dijagnozu postavljaju sami niti da sami određuju postupak liječenja, upozoravaju sugovornici. Kod svakoga kašlja koji traje dulje od tjedan dana, a ne postaje blaži nego se pogoršava i javljaju se drugi simptomi, treba se javiti liječniku, kažu uglas.

Misterij je riješen: Tko se više znoji - muškarci ili ipak žene?
Misterij je riješen: Tko se više znoji - muškarci ili ipak žene?

Poseban oprez savjetuje se pušačima koji dan počinju teškim kašljem, pogotovo kad postoji obojeni iskašljaj, upozoravaju u Poliklinici za bolesti dišnog sustava u Zagrebu. Svakako bi što prije trebali obaviti pulmološki pregled radi ranog otkrivanja KOPB-a (kronične opstrukcijske bolesti pluća) ili raka pluća, što su najčešće plućne bolesti kod pušača. Što raniji odlazak liječniku važan je da se bolest što ranije otkrije jer su tad i šanse za izlječenje veće.

Na što upućuje boja iskašljaja

  • Prozirna ili bijela

Ako je riječ o normalnoj količini sluzi, te nijanse su znak zdravlja, odnosno nema razloga za zabrinutost. Ako je prozirna sluz pojačana, to može biti znak peludne alergije, a pojačana bijela sluz može upućivati na refluks hrane iz želuca.

  • Žuta ili žutozelena

Te nijanse upućuju na to da u gornjim dišnim putovima postoji neka infekcija – prehlada, bronhitis, upala sinusa i slično.

  • Ružičasti ili crveni iskašljaj

To je znak da su prisutni tragovi krvi i može biti povezan s kroničnom upalom sinusa, pluća, pa i tuberkulozom, kao i znak nekih težih bolesti, poput raka pluća.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru