Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Prerani ulazak u pubertet: Kad s vrtuljka stane na visoke pete

Prerani ulazak u pubertet: Kad s vrtuljka stane na visoke pete
1

Kao najvjerojatniji uzrok sve ranijeg ulaska u pubertet spominje se višak masnog tkiva koje izlučuje estrogen, sjedilački način života te prisutnost hormona u hrani

VIDEO

Nervoza, zaokupljenost izgledom, šminkanje, izlasci sve dulji telefonski razgovori s prijateljima… sve bi to mogli biti pokazatelji da vaš dječarac ili curica “ulazi u pubertet”. I sve bi to bilo normalno da vam se ne čini da je prerano da sve to počne već oko 10. godine. 

- Posljednjih je godina uočen trend sve ranijeg ulaska u pubertet - kao najvjerojatniji uzrok spominje se više masnog tkiva koje, među ostalim, izlučuje i estrogen, zbog sjedilačkog načina života te prisutnosti hormona u hrani - i sve duljeg trajanja adolescencije - potvrđuje diplomirana psihologinja i NLP trenerica Kristina Bačkonja i pojašnjava da se u svakodnevnom govoru često zamjenjuju pojmovi pubertet i adolescencija. 

Pubertet naime obuhvaća samo tjelesne promjene dok adolescencija obuhvaća i psihološke i socijalne, te, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, traje od 10. do 19. godine života. 

- Budući da fizička zrelost najčešće ne prati psihičku, to dovodi do problema. Ni modna industrija ne pomaže roditeljima: odjeća koja je na raspolaganju njihovoj djeci često je preuska, s predubokim dekolteom, prekratka i izazovna, a i industrija igračaka preplavljena je seksualiziranim lutkicama naglašenih atributa namijenjenim djevojčicama u dobi od četiri do šest godina. Također, sve je raširenija i ponuda dekorativne kozmetike za najmlađe… - napominje psihologinja.

Zbog svega je toga normalno da već u višim razredima osnovne škole djevojčice boje kosu, da za izlaske nose visoke potpetice, a roditeljima je sve teže oduprijeti se zahtjevima svoje djece kada su okružena djevojčicama koje se tako odijevaju i uređuju, a uskraćivanjem toga, napominje Bačkonja, dijete bi se moglo osjećati izolirano. 

- Previše seksualnih sadržaja u filmovima, serijama, na internetu djevojčicama nerijetko šalje poruke da moraju biti lijepe, izazovne i poželjne da bi uspjele, pa onda ne čudi da se djevojčice fotografiraju u izazovnoj odjeći i u izazovnim pozama i takve fotografije postavljaju na internet ili ih razmjenjuju putem mobitela. 

Dječacima se pak šalje poruka da trebaju biti “frajeri” koje krase agresivnost, snaga, grubost, promiskuitet pa su alkohol, cigarete, a u ekstremnijim slučajevima i droga, sastavni dio njihove krize identiteta. Stoga nije neobično da se roditelji pitaju kako sve to spriječiti? Psihologinja Bačkonja uvjerava da jednostavnog i brzog recepta nema, ali napominje da to hoće li dijete prihvatiti “vrijednosti” modernog doba ovisi o odnosu koji su roditelji izgradili s njim. 

- Poruke koje šaljemo djetetu, verbalne i neverbalne, razgovori i uvažavanje djetetova mišljenja, granice koje postavljamo, ključni su kako bi jednog dana naše dijete stasalo u osobu bez kompleksa koja ne podliježe trendovima. Iako rast i ranije sazrijevanje djeteta ne možemo usporiti, možemo razgovarati o svim pojavama: neprimjerenim fotografijama na Instagramu i posljedicama toga i to bez zabranjivanja nego uz dobronamjeran savjet, ističe psihologinja i dodaje kako bi dijete uvijek trebalo imati na umu da je roditelj njegova baza, netko kome se može obratiti u svakoj situaciji, netko koga se ne bi trebalo bojati. 

- Od najranijih dana dijete treba znati da svako njegovo ponašanje nosi određene posljedice i da roditelj neće preuzimati odgovornost za njegovo ponašanje. Unatoč svim trendovima srećem mnogo mladih koji ne podliježu toliko trendovima, imaju izgrađen sustav vrijednosti i koji su unatoč tome što nisu u ‘trendu’ prihvaćeni - ohrabruje psihologinja.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith