Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Presadili mu penis: Oporavlja se i već ima normalnu erekciju

Vojnik je izgubio obje potkoljenice i koljena kao rezultat eksplozije, te dio trbušne stijenke, penis i skrotum. Lani su mu liječnici presadili penis i skrotum i kažu da se dobro oporavlja

Liječnici koji su prije više od godinu dana transplantirali čitav penis i skrotum na tijelo vojnika ranjenog improviziranom eksplozivnom napravom u Afganistanu izvijestili su u srijedu da je muškarac postigao gotovo normalnu erekciju i može imati orgazam.

POGLEDAJTE VIDEO:

Operacija koja je trajala 14 sati bila je izvedena u bolnici Johns Hopkins u Baltimoreu u američkoj saveznoj državi Maryland 26. ožujka 2018. i u njoj je sudjelovalo devet plastičnih kirurga i dva urologa. Transplantacija je obuhvatila mnoge živce, krvne žile i mišiće koji opslužuju transplantat.

Transplantacija je obuhvatila i dio trbušne stijenke, ali ne i testise zbog etičkih razloga. Do tada medicina je zabilježila tek četiri uspješne transplantacije penisa.

- Njegov je oporavak premašio očekivanja - rekao je dr. Richard Redett III, profesor plastične i rekonstrukcijske kirurgije na Johns Hopkinsu.

Njegov je tim u izvješću objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine izvijestio da je vojnik koji je izgubio obje potkoljenice i koljena kao rezultat eksplozije, te dio trbušne stijenke, penis i skrotum, imao normalni osjet od korijena do glave transplantiranog penisa i mogao je odrediti koji se dio organa dotiče.

NA SPAVANJU Odrezala mu vrh penisa jer ju je varao, ali nije otpao cijeli...

- Pacijent može u stojećem stavu na nožnim protezama normalno mokriti bez napora, a mlaz urina je snažan - napisao je njegov tim u izvješću.

- Pacijent se vratio školovanju i nastavlja živjeti neovisno koristeći nožne proteze. Kaže da se opet osjeća kompletnim kao i da je vrlo zadovoljan transplantatom i njegovim implikacijama za budući život - dodali su.

Tim se za operativni zahvat pripremao od 2013., kazao je Redett.

- Pacijent nam je prvotno upućen na procjenu zbog konvencionalnog rekonstrukcijskog zahvata. Zbog teške prirode ozljeda i gubitaka velikih dijelova tijela opcije koje je pružala konvencionalna rekonstrukcija izgubljenih dijelova bile su vrlo ograničene. Tada smo počeli proučavati mogućnost transplantacije penisa - rekli su.

Tim je vježbao na leševima i na štakorima delikatni zahvat spajanja živaca, krvnih žila i tkiva koje bi se normalno smanjilo u dodiru s hladnim čelikom kirurških instrumenata. Proučavali su prethodne transplantacije ne samo penisa nego i drugih organa.

Tijekom istraživanja utvrdili su da je najosjetljiviji dio zahvata transplantacija uretre koja je izložena najvećem riziku odbacivanja.

PRVI SEKS SA 7 GODINA S 18 dobio četvrto dijete: 'Kad mi je penis prevelik za kondom'

Muškarac je bio na listi čekanja za organe 15 mjeseci.

- Osim što se trebalo osigurati poklapanje tipa tkiva i krvi transplantacija je zahtijevala i poklapanje drugih obilježja transplantata poput boje kože, veličine doniranog organa i starosti darovatelja - kaže Redett.

S obzirom na to da se radi o vrlo specifičnoj donaciji ona nije standardna na pristanku za donacije organa pa obitelj nakon smrti darovatelja organa mora posebno dati svoj pristanak što predstavlja dodatni korak u postupku donacije organa koji je pod vremenskim pritiskom.

Postupak je uključio i usađivanje koštane srži darovatelja organa u tijelo vojnika dva tjedna nakon zahvata kako bi se ublažila reakcija organizma na strano transplantirano tkivo i rizik odbacivanja.

Transplantacija koštane drži omogućila je da pacijent prima samo jednu malu dnevnu dozu imunosupresiva koji sprječava odbacivanje transplantata.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (9)
  • Mnoge žene se vesele ovome, ne što će probat kako njegov prišivenac funkcionira nego što će si i one usavršavanjem operacijske tehnike moči našarafat jednog! Barem one koje su umislile da im je trebao umjesto mufića izrast, priroda se rekle bi one zabunila!

    7. 11. 2019,   17:17
  • Kako su se uzbudili hiperaktivne virtualne muskarcine 😂😭

    7. 11. 2019,   23:06
  • Moga su skratili i sada je sve OK, najgore je bilo kada sam bil u vojsci sam sam se tuširal. Rulja me se plašila ........

    7. 11. 2019,   19:31