Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Presnažno je ispuhivao nos pa ostao posve gluh na jedno uho

Jedno jutro sam snažno ispuhao nos kroz jednu nosnicu i oglušio sam na lijevo uho. Pomislio sam da je možda previše sline ušlo u Eustahijevu cijev i otišao sam liječniku, prisjetio se David

Pretjerani pokušaji ispuhivanja nosa mogu poći po zlu, a to je iskusio David Cockayne prije nekoliko godina.

- Češće sam ispuhivao nos zbog kihanja uzrokovanog alergijom na sapun. Jedno jutro sam snažno ispuhao nos kroz jednu nosnicu i oglušio sam na lijevo uho. Pomislio sam da je možda previše sline ušlo u Eustahijevu cijev i otišao sam liječniku - prisjetio se.

Dreamstime TIJELO NEŠTO PORUČUJE Trnu vam ruke i noge: Zašto se to događa - i kako si pomoći?

- Ali, vijesti nisu bile dobre - živci u uhu su mi bili uništeni. Dogodilo se to zbog strašnog pritiska tijekom pokušaja ispuhivanja nosa. Pritisak krvi bio je previše jak i živci su nastradali - prisjetio se.

U međuvremenu mu se sluh oporavio i sad pazi kako ispuhuje nos, a svoju priču je ispričao kako bi i druge upozorio na opasnosti presnažnog puhanja nosa, prenosi The Guardian.

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ne sputavajte kihanje, opasno je

Način kihanja razlikuje se kod kuće ili na poslovnom sastanku, odnosno može biti opušteno ili suzdržano. Možda izgleda pristojnije zaustaviti kihanje u javnosti, ali to nikako nije dobro za zdravlje. Dok kišemo, zrak kroz naše nosnice leti brzinom do 160 kilometara na sat. 

Stopiranjem ili sputavanjem kihanja sav pritisak seli se u uši gdje može dovesti do oštećenja, na primjer, puknuća bubnjića. Može uzrokovati gubitak sluha te vrtoglavicu koja neće brzo prestati, prenosi HowStuffWorks.

ŠTO JE PRAVA ISTINA? Je li kopanje nosa opasno ili je zdravo? Liječnica nam otkriva

Stradati mogu i krvne žile u očima, odnosno raspuknuti se zbog pritiska, a događa se i da se ošteti dijafragma. Jači nalet pa stopiranje kihanja potencijalna je opasnost od ozlijede vrata, kao i svježe rane kod ljudi koji su nedavno operirali sinuse. U najgorem slučaju dolazi do puknuća žile u mozgu i moždanog udara, što može biti smrtonosno.

Zato ako vam dođe da kihnete u javnosti, ne sramite se jer cijena koju možete platiti nije vrijedna toga. Umjesto suzdržavanja, stavite maramicu na nos i kihnite 'kao čovjek'. Ne stignete li izvaditi maramicu, nos i usta pokrijte podlakticom ili lijevim dlanom - tako ćete se moći rukovati bude li kasnije potrebno.

Komentari (9)
  • Ee zato treba dozvolit kopanje nosa!

    18. 10. 2018,   16:54
  • Gluh ko moja baba

    18. 10. 2018,   17:09
  • Hahaa, baš tragikomično.

    18. 10. 2018,   16:57