Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

Prevencija salmonele: Evo kako kupiti, čuvati i pripremati jaja

Prevencija salmonele: Evo kako kupiti, čuvati i pripremati jaja

Simptomi trovanja salmonelom se pojavljuju 12 do 24 sata nakon jela, a kako bi smanjili rizik od trovanja hranom, pratite ova pravila postupanja s jajima i proizvodima koji sadrže jaja

VIDEO

Svake godine s tržišta se povuče veliki broj jaja zbog straha od salmonele. Postoje načini da se rizik od salmonele smanji, budući da nam dolaze sve topliji dani koji izrazito pogoduju množenju bakterija.

- Prvo i osnovno, ne postoji sto posto sigurno jaje. Kod kupovine čovjek ne može znati ima li jaje salmonelu ili ne, ali termičkom obradom se smanjuje opasnost od zaraze. Znači, mora biti tvrdo kuhano ili na kajganu, termički obrađeno. Termičkom obradom, na primjer kuhanjem na temperaturi preko 70 Celzijevih stupnjeva, maksimalno se smanjuje rizik od salmonele - objasnio je doktor obiteljske medicine Ivica Cvetković. 

- Jaja se obavezno čuvaju u hladnjaku na temperaturi do četiri stupnjeva i sigurno deset dana mogu stajati na toj temperaturi bez opasnosti od salmonele - dodaje doktor Cvetković.

- Ako ste nakon kupovine primijetili na jajima da su ljuske potrgane, nikako to nemojte jesti. To jaje treba baciti. Ono je otvoreno i moglo je svašta ući unutra. Isto tako, nikako ne kupovati jaja na tržnicama koje stoje na dnevnoj temperaturi. Pogotovo ljeti. Na tim temperaturama salmonela uživa. To je tulum za salmonelu - objasnio je doktor Cvetković. 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je na svojim stranicama upozorenje na kojem detaljno objašnjava kakva jaja kupovati, kako ih čuvati i koristiti.

Kako bi smanjili rizik od salmonele, potrebno je:

  • Jaja treba izvaditi iz kartonske ambalaže, koja izvana može biti zagađena. Jaja obavezno čuvati u hladnjaku na temperaturi do četiri Celzijeva stupnja. 
  • Obratite pozornost na na uvjete u kojima se jaja čuvaju. Treba ih kupovati samo na mjestima gdje se čuvaju u ohlađenom prostoru ili hladnjaku.
Sveti samostanski recepti za liječenje - zdravlje iz prirode...
Sveti samostanski recepti za liječenje - zdravlje iz prirode...
  • Nakon kupovine obavezno se jaja trebaju provjeriti. Sva napuknuta ili prljava jaja se treba baciti. 
  • Kako biste izbjegli salmonelu jaja treba kuhati dok bjelanjak i žutanjak nisu tvrdo skuhani. Jela koja uključuju jaja se trebaju skuhati ili ispeći na unutarnjoj temperaturi od barem 78 Celzijevih stupnjeva.
  • Nemojte jesti jaja, ili jela koja u sebi imaju jaja, koja stoje na sobnoj temperaturi dulje od dva sata.
  • Nakon kuhanja obavezno operite ruke te sva kuhinjska pomagala i posuđe koje je došlo u kontakt sa sirovim jajima, uključujući i kuhinjsku plohu. 

- Jako bitno je ne prekinuti hladni lanac kod jaja. Ne smijete ih čuvati na toplom. To je jako bitno što se tiče ugostitelja. Problem je da se neka jela pripremaju sa žumanjkom koji se termički ne obrađuje. Jer kad vi termički obradite jaje ne postoji nikakva opasnost od salmonele - objašnjava Chef Mario Vešligaj  iz zagrebačkog restorana Brewbites, koji je u svojoj je karijeri bio na brojnim edukacijama.

- Znači, kad radite kremaste kolače ili majonezu, tu može nastati problem. Bitno je da se pobrinete da imate najsvježija moguća jaja, ali opet ne možeš biti 100 posto siguran da unutra nema salmonele. U restoranima postoji takozvana križna kontaminacija jer ponekad se u žurbi ili drugim okolnostima ne odrade svi postupci dezinfekcije alata i radnih ploha. Znaci dodir sirove hrane s već pripremljenom prilikom rezanja i eto velikog problema iako se svi trudimo da se to ne dogodi - dodaje Chef Vešligaj.

Kod trovanja salmonelom spas je u pravilnoj 5-dnevnoj dijeti
Kod trovanja salmonelom spas je u pravilnoj 5-dnevnoj dijeti

- Kolači nikako ne mogu stajati na sobnoj temperaturi. Svaki kremasti kolač bi trebao stajati u hladnjaku. Nije problem staviti kolač na stol i odrezati komade i pojesti. To traje nekih 15 minuta, ali nakon toga bi trebalo kolač ponovo staviti u hladnjak. Na primjer, kod kremšnita po ljeti, ne moraju jaja biti pokvarena, već se može dogoditi da u jednom od jaja se našlo jako malo salmonele. Ljudi kupuju kremšnite tople, jer bi se trebale jesti tople. I neće vam biti ništa. Ali, ako ste tu kremšnitu nosili pola sata do doma i onda ju stavili u hladnjak, onda ste stvorili uvjete za brzo razmnožavanje salmonele - naveo je konkretni primjer doktor Cvetković. 

- Kod salmonele je jako bitno vrijeme, budući da se jako brzo razmnožava. Ako ste već spomenutu kremšnitu kupili i umjesto da ste ju stavili u hladnjak kad ste došli doma, nego ostavili na stolu s namjerom da ju pojedete za ručak koji je za dva sata, omogućili ste salmoneli da se broj bakterija poveća stostruko - upozorava doktor Cvetković. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...