Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Previše gledanja u ekran maloj djeci usporava razvoj mozga

None Foto: Dreamstime

KLJUČAN PERIOD Djeca od tri do pet godina koja su previše bila pred ekranima imala su nedovoljno razvijenu bijelu tvar u mozgu u doba kad se najbrže razvija

Još je mnogo neodgovorenih pitanja na temu kako tehnologija i obilje ekrana utječu na djecu, njihov rast i razvoj. Nova studija provedena u dječjoj bolnici Cincinnati, nedavno objavljena u časopisu JAMA Pediatrics, donosi odgovore na neka pitanja.

Istraživači su koristili snimke magnetske rezonancije kako bi pregledali mozak djece u dobi od 3 do 5 godina. Na temelju vremena kojeg djeca provode ispred ekrana donijeli su neke preliminarne zaključke koji bi mogli pokazati korelaciju između vremena provedenog ispred ekrana sa sporijim razvojem mozga, prenosi portal miss7mama.

12 ZNAKOVA Ako partner radi ove stvari, to pokazuje da je on 'lud za vama'

Djeci su dali test koji je osmislila Američka akademija za pedijatriju kako bi ocijenili njihov pristup prema ekranima. Test je uključivao koliko vremena dijete ima pristup ekranima (u vrijeme jela, u automobilu, u trgovinama), učestalost izlaganja (u kojoj dobi je počelo izlaganje, broj sati provedenih ispred ekrana na dan), sadržaj (odabire li dijete samo što gleda, crtići, pjesme) i dijalošku interakciju (gleda li dijete samo ili roditelj komunicira s njim raspravlja o sadržaju).

'IDITE NA PREGLEDE' Melanom mu 'pojeo' vrat i leđa: 'Primijetio sam malu mrlju...'

Zatim su djeci dali test kognitivnih sposobnosti. Znanstvenici su otkrili da djeca koja su koristila ekrane više od preporučenih sat vremena na dan imaju nedovoljno razvijenu bijelu tvar u mozgu. Ista skupina djece postigla je i slabije rezultate na kognitivnom testu prije magnetske rezonancije. Znanstvenici kažu da je ovo otkriće uznemirujuće zato što bijela tvar čini dio mozga koji je povezan s dostignućima poput jezičnih vještina, čitanja, razumijevanja i rješavanja problema. Uz to, dječji se mozak razvija vrlo brzo do navršenih pet godina i to čini osnovu za cijeli život i daljnji razvoj zdravog mozga i njegovih funkcija.

MISLIO DA IMA POKVARENI ZUB Franc: Liječnik mi je odrezao skoro pola lica i spasio mi život

- Tad je mozak kao spužva i upija sve, formirajući tako snažne veze koje traju cijeli život - zaključio je doktor John Hutton, vodeći autor studije.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (1)
  • Nažalost , današnje mame gurnu decu pred ekran već kako se rode , a mobilni je deci veća zanimacija nego bilo koja igračka .

    8. 11. 2019,   14:58