Obavijesti

Lifestyle

Komentari 77

Previše šećera smanjuje spolni nagon i izaziva gljivične upale

Previše šećera smanjuje spolni nagon i izaziva gljivične upale
1

Loše utječe čak i na mozak - od dijabetesa, problema s jetrom, bubrezima i srcem do pada imuniteta i debljanja kod djece, kroničnog umora i gubitka pamćenja

VIDEO

Velika količina šećera slabi djetetov imunološki sustav, stvara plodno tlo za gljivične infekcije kod žena, a kod muškaraca može izazvati kronični umor i smanjiti spolni nagon, pokazuje online alat britanskog pružatelja usluga zdravstvenog osiguranja Benenden. Šećer sadrži kalorije, ali nema stvarne prehrambene vrijednosti pa previše šećera preplavi tijelo s previše kalorija. Uzimanje više kalorija nego što sagorijevate dovest će do debljanja, a pretilost može povećati rizik od bolesti srca i dijabetesa.

Nakon konzumiranja oko 100 grama šećera (količina u litri gaziranog pića) bijele krvne stanice mogu biti oko 40 posto manje učinkovite u ubijanju klica. To može paralizirati dječji imunološki sustav do pet sati nakon konzumacije šećera, otkrili su istraživači Sveučilišta Columbia. Pretjerano konzumiranje šećera pogoršava probleme s glukozom u krvi, a može dovesti do pretilosti, što može biti prethodnik dijabetesa tipa dva.

Muškarci trebaju dobiti puno manje težine nego žene da razviju bolest koja u najgorem slučaju može izazvati dovoljno oštećenja bubrega da ih zaustavi da učinkovito filtriraju otpad iz krvi. Muškarci s dijabetesom imaju veću vjerojatnost da će patiti od erektilne disfunkcije, a pretjeran unos šećera izaziva i pospanost, koja može utjecati na seksualni nagon. 

Velike količine šećera mogu smanjiti visoke gustoće razine lipoproteina (koji nose masnoće u krvi), dok povećavaju trigliceride (glavni sastojak tjelesne masti). To može dovesti do visokog kolesterola, pretilosti i povećanog rizika od srčanih bolesti, a to je kobno za oko jednog u šest muškaraca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kod žena previše slatkog izaziva porast razine šećera u krvi, a to stvara idealne uvjete za rast gljivica. Visoke razine glukoze u tijelu mogu izazvati skupljanje krvnih žila. To može  dovesti do dodatnog pritiska na srce i organe, smanjujući opskrbu krvlju i uzrokujući visoki krvni tlak. Visoke razine glukoze često su posljedica pretilosti i dijabetesa.

Previše slatkiša dovodi i do masnih naslaga koje se pohranjuju u jetri. Kad se jetra ne može nositi s količinom šećera, pretvara fruktozu u masne stanice. U najgorem slučaju, skladištenje masti može dovesti do nealkoholne bolesti masne jetre, kao i pretilosti. Šećer može štetno djelovati i na mozak.

Pretjerana konzumacija slatkoga može pogoršati depresiju i anksioznost uzrokujući energetske padove i petljanje neurotransmitera koji pomažu regulirati raspoloženje. Šećer je čak povezan s demencijom. To je zato što pretjerano konzumiranje može dovesti do visoke razine glukoze u krvi: glavnog faktora kod dijabetesa, a dijabetes pak može dovesti do gubitka pamćenja. 

  • Bakterije u ustima hrane se šećerom i izazivaju karijese Neke od štetnih bakterija u ustima mogu se hraniti šećerom koji jedete. Tako se razine kiseline koje obično proizvode mogu povećati i oštetiti zubnu caklinu. Kad se taj zaštitni vanjski sloj iscrpljuje, povećane razine kiseline mogu stvoriti karijese. Oni mogu dovesti do zubobolje, osjetljivosti, pa čak i gubitka zuba.
  • Veći rizik od srčanog udara Velike količine šećera mogu smanjiti razinu ‘dobrog’ kolesterola, dok podižu razine štetnih triglicerida. Visoki trigliceridi mogu pridonijeti stanjivanju stijenki arterija, a to povećava rizik od srčanog i moždanog udara.
  • Šećer izaziva boranje kože Visok šećer u krvi  povezan je sa starenjem kože. Znanstvenici su otkrili da se višak šećera u krvi može priključiti na kolagen u koži. Jednom kad se veže, može učiniti kolagen krhkim, a to otežava koži regeneriranje. Rezultat je veća sklonost borama.
  • Može izazvati plin i nadutost Istraživanja su pokazala da se ponekad šećer u potpunosti ne probavi u tankom crijevu. Kad dođe u debelo crijevo, može fermentirati te dovesti do plinova, grčeva i bolne nadutosti, kao i pogoršati simptome sindroma iritabilnog crijeva.

Kad razina šećera u krvi raste, veća je opasnost od infekcija i upala

Smatra se da visoka razina šećera u krvi pridonosi ponavljajućim napadima gljivičnih infekcija, kao što je drozd, a žene s dijabetesom su osjetljivije. To je zato što gljivice napreduju od šećera. Ako konzumirate previše šećera, imate veći rizik od razvoja dijabetesa tipa dva, a kad se razina šećera u krvi podiže, može izazvati neravnotežu, što rezultira infekcijom. 

Pretilost stvara stres gušterači i izaziva dijabetes

Šećer može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa dva kod djece. Previše šećera dovodi do pretilosti, a prekomjerna težina stvara stres gušterači, organu odgovornom za stvaranje inzulina. Kao rezultat toga, gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina da održi normalnu razinu šećera u krvi. Čak i kad šećer uzrokuje debljanje, djeca još mogu biti pothranjena. Šećeri sadrže prazne kalorije, a to znači da su lišeni osnovnih vitamina i hranjivih tvari za razvoj, što može dovesti do nedostatka vitamina, poput kalcija i vitamina D, bitnih za rast kostiju.

Šećer dovodi do pretilosti, a ona do bolesti srca

Kad se previše šećera apsorbira u krvotok, uzrokuje porast razina u krvi. Kad su razine visoke, svaka kalorija iz šećera pohranjuje se kao mast i izaziva pretilost. Velik dio masti nalazi se u arterijama i otežava krvi navigaciju tijelom te stavlja više stresa na srce i povećava rizik od srčanih bolesti kod djece.

Hrani stanice raka i pomaže im da napreduju

Istraživanja su pokazala da se stanice raka hrane glukozom. Konzumiranje prekomjerne količine šećera može im pomoći da napreduju i rastu. Muškarcima pod rizikom od raka prostate previše glukoze može još više ugroziti zdravlje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju