Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Unatoč cerebralnoj paralizi ona je trenerica u vlastitoj teretani

Unatoč cerebralnoj paralizi ona je trenerica u vlastitoj teretani

Steph iz Sjeverne Karoline liječnici su predviđali da neće moći hodati, govoriti, čitati ni pisati, a ona im je pokazala da nisu mogli više pogriješiti i postala CrossFit trenerica te otvorila svoju teretanu

VIDEO

Steph Hammerman (29) liječnici su po rođenju dijagnosticirali cerebralnu paralizu. Roditeljima je rečeno da njihova kći nikada neće moći hodati, govoriti, čitati ili pisati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:18

Unatoč tim crnim prognozama, Steph iz Knightdalea u Sjevernoj Karolini postala je certificirana CrossFit trenerica i unatoč razvoju raka imunološkog sustava, uspjela je otvoriti vlastitu teretanu. Prošle godine ju je čak i Nike tražio da postane jedna od njihovih sponzoriranih sportaša.

Izjavila je da se nada da će inspirirati druge koji se nalaze u sličnoj situaciji i promijeniti značenje 'elitnog sportaša'.

Steph je rođena prerano i ima brata blizanca koji nema cerebralnu paralizu. On je po rođenju težio jedan i pol kilogram, dok je ona težila manje od jednog kilograma - oko 880 grama.

- Izgubila sam mnogo kisika i krvi u mozgu pa liječnici nisu bili sigurni kako će izgledati moja budućnost - rekla je Steph.

Amputirali mu noge: 'Ja živim kao u zatvoru, nemam rampu'
Amputirali mu noge: 'Ja živim kao u zatvoru, nemam rampu'

Kao novorođenčetu dijagnosticirana joj je cerebralna paraliza.

Pojavljuje se nakon ozljede mozga tijekom fetalnog razvoja ili rođenja, a svake godine bolest se dijagnosticira kod oko 8000 beba. Oboljeli obično imaju slab mišićni tonus, pretijesne mišiće i probleme s ravnotežom i koordinacijom.

Steph trenutno koristi štake i invalidska kolica, što joj je pomoglo za zadrži mnogo neovisnosti.

Rekla je da se CrossFitom, popularnim programom snage i kondicije, počela baviti 2012. godine.

- Dvije godine sam se natjecala u biciklizmu, a onda me jedna žena pozvala u svoju teretanu. Jednostavno sam se zaljubila u CrossFit. Voljela sam se osjećati kao da postižem nešto - izjavila je Steph.

Uskoro je postala jedina CrossFit trenerica drugog stupnja (od 4) s cerebralnom paralizom. Budući da je bila tako aktivna, njezina sljedeća zdravstvena borba ju je šokirala.

Kaže da je bila na spoju sa svojim dečkom Tylerom u travnju 2016. godine, kada je sjela u svoja invalidska kolica i vrisnula od boli.

- Ruka me toliko boljela, mislila sam da sam se ozlijedila tijekom treninga koji sam taj dan odradila. A Tyler me pogledao i rekao 'Dušo, mišići to ne čine, kosti to ne čine. Moramo ići liječniku' - prisjeća se.

Nakon nekoliko posjeta liječniku u New Yorku, odakle joj je obitelj, u svibnju joj je dijagnosticiran Hodgkinov limfom stadija 3B.

Hodgkinov limfom je rak dijela imunološkog sustava poznatog kao limfni sustav. Bolest se javlja kada stanice limfnog sustava abnormalno rastu i mogu se proširiti izvan nje, prema klinici Mayo.

Simptomi uključuju temperaturu, umor, noćno znojenje, gubitak težine i oticanje limfnih čvorova u vratu, pazuhu ili preponama.

Američko društvo za rak procjenjuje da će se 2019. godine dijagnosticirati oko 8100 novih slučajeva, a da će oko tisuću ljudi umrijeti.

Petogodišnja relativna stopa preživljavanja je 87 posto, što znači da se rak uspješno može liječiti i u naprednim fazama.

Steph je odmah započela 29-tjedni režim kemoterapije, a zasluge za spašavanje života pripisuje svom stilu života.

Napao ju rak dojke pa opasna infekcija, a onda rak štitnjače
Napao ju rak dojke pa opasna infekcija, a onda rak štitnjače

- Išla sam na kemoterapiju, ali to nije ništa slično onome što vidite na televiziji. Nikada mi nije bilo loše, nikada se nisam osjećala umorno. A nakon sedam tjedana nisam imala ni rak. Liječnik je rekao da nikada nije vidio nešto slično, ali smo nastavili s liječenjem kao mjerom opreza - ispričala je.

U studenome 2016. Steph je službeno bila u remisiji i, dva tjedna kasnije, se s dečkom preselila u Sjevernu Karolinu. Tamo je počela ozbiljno razmišljati o otvaranju teretane.

- Neko vrijeme sam željela otvoriti teretanu, ali stvari su došle na svoje mjesto tek kad smo se preselili u Sjevernu Karolinu - rekla je.

Steph i Tyler pronašli su prostor za iznajmljivanje preko puta svoje kuće i počeli su pripremati teretanu opskrbljujući je opremom i osobljem u srpnju 2018. godine. Dva mjeseca kasnije otvorili su Hammer Driven Fitness u Knightdaleu.

Zasad teretana ima 50 članova i raste s klijentima u rasponu od šest do 69 godina.

- Stvarno sam htjela stvoriti prostor u kojem ćete se bez obzira na dob, sposobnost ili razinu vještina osjećati kao sportaš - kaže Steph.

Prekretnica je uslijedila i prošle godine kada je imenovana Nikeovim adaptivnim sportašem.

- Bio je to nevjerojatan osjećaj. Tko sve može reći da je elitni sportaš za elitnu tvrtku? Sada mogu otvoriti vrata drugim ljudima i promijeniti što znači biti elitni sportaš - rekla je.

Dodaje i da se nada da će inspirirati druge i pokazati im da invaliditet ne znači da moraju voditi dosadan život.

- Ako postoji nešto za čime ste strastveni, pronađite to i učinite - zaključila je Steph, piše Daily Mail.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku