Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pri izboru posuđa za kuhanje dobro pročitajte deklaracije

Pri izboru posuđa za kuhanje dobro pročitajte deklaracije
1

Spojevi koje ispuštaju teflon, pvc i aluminij ostaju u hrani i mogu izazvati rak dojke, prostate. Osim toga, remete hormonalnu ravnotežu i loše djeluju na vaš imunitet

VIDEO

Zagrijavanjem teflonskog posuđa pri temperaturi 240°-350°C materijal se raspada i nastaju otrovne pare. A na temperaturi višoj od 350°C razvijaju se opasni polifluorirani ugljikovodici (PFC). Ti sintetski spojevi izazivaju rak dojke, testisa i prostate, remete ravnotežu hormona te “napadaju” imunitet, a uz to su i biološki nerazgradivi - nakupljaju se i zadržavaju u prirodi, upozoravaju znanstvenici. Pozornost je nužna i pri uporabi aluminijskog posuđa. Ono u hranu ispušta aluminij, koji se povezuje s razvojem Alzheimerove bolesti i raka dojke. 

Najviše aluminija upit će zeleno lisnato povrće i hrana koja sadrži kiselinu poput, primjerice, rajčica. Velike količine aluminija u hranu otpušta i staro, oštećeno posuđe, pa ga je najbolje zamijeniti. Mnogi “obični” predmeti koji se danas svakodnevno upotrebljavaju otpuštaju ili imaju spojeve opasne za zdravlje. Iznimka nisu ni boce za vodu ili sportske te plastične bočice za bebe. Za njihovu proizvodnju koristi se kemijski spoj bisfenol A, koji remeti endokrini sustav, može izazvati neurološke probleme u djece i odraslih te, prema istraživanjima britanskih znanstvenika, metaboličke poremećaje, maligne i kardiovaskularne bolesti.

Najbolji izbor su emajl, staklo, keramika, glina...

Aluminij, bakar i lijevano željezo vrlo su reaktivni. Odnosno, posebno uz prisustvo kisele hrane, posuđe od tih materijala brzo otpušta ione metala u hranu. Stoga je bolje nabaviti emajlirano, stakleno, keramičko, glineno ili posuđe od titana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oprezno s pvc-om jer je opasan za jetra i pluća

Jedna od najkorištenijih vrsta plastike - polivinil klorid (PVC), koristi se za izradu pokućstva, ambalaža, igračaka i drugog. No PVC sadrži ftalate, koji se nakupljaju u tjelesnim tkivima te ometaju funkcije jetara i pluća, pokazuju istraživanja. 

Izbjegavajte ambalažu s oznakom u trokutu 

Ambalaža za pakiranje “brze hrane” ili, primjerice plastične čaše za kavu, često sadrže kancerogenu tvar stiren. Njega sadrži plastična ambalaža koja na dnu ima otisnut trokut s oznakom PS, upozoravaju stručnjaci. 

Opasnost iz tvrde plastike i limenki 

Osim za izradu tvrde prozirne plastike, bisfenol A se koristi za proizvodnju konzervi, tuba za hranu i limenki za piće, plastičnih pakiranja za zamrzivače te gotovih jela pogodnih za grijanje u mikrovalnoj pećnici. Što se dulje čuvaju, to njegova koncentracija u tim pakiranjima raste, a intenzivno otpuštanje tog spoja u hranu ubrzava i povišena temperatura. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima