Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Priča o crnom zlatu, wellnessu i gastro užicima u Pomurju

Priča o crnom zlatu, wellnessu i gastro užicima u Pomurju
24

Pomurje je romantičan dio Slovenije koji skriva termalnu vodu, vino s brežuljaka, ukusnu hranu, najbolje bučino ulje, a kraj je idealan za sportske aktivnosti i odmor

VIDEO

Zemlja daje ljudima onoliko koliko rada i truda ulože u nju. A za rad na zemlji i sa zemljom potreban je određen karakter. Može se reći da je današnji seljak, vinogradar, pršutar, uljar - umjetnik današnjice. Takve smo ljude upoznali na jednom dijelu Slovenije, gdje se sastaju Štajerska i Pomurje, gdje se Pomurje dijeli na Prlekiju i Prekmurje.

Na upoznavanje tog dijela Slovenije, gdje se brežuljci prema Mađarskoj i Hrvatskoj pretvaraju u ravnicu, pozvao nas je lanac SAVA Hotels & Resorts. Na ručku od našeg glavnog ugostitelja saznajemo da se zalažu za destinacijski turizam i da kupuju lokalno i nude lokalno. A šta ima ljepše no uživati u seoskom turizmu, prirodnim ljepotama, vinarijama…

Put je počeo doručkom i odličnom domaćom viljamovkom na seoskom imanju Firbas, koje je ocijenjeno s četiri jabuke (najbolja ocjena, koju seosko imanje može primiti). Kako bi ugođaj bio još ljepši, djeca iz obližnjega vrtića, zapjevala su pjesmu dobrodošlice, a i gradonačelnik općine Cerkvenjak, Marjan Žmavc, nas je pozdravio. Ali Firbas nudi mnogo više od običnih soba - kupku na drva, spavanje u sijenu, prodavanicu domaćih proizvoda…

Bit Pomurja odlično nam je zatim predstavio i Gorazd Kocbek – uljar umjetnik. On je treća generacija u Kocbek obitelji koja pravi kvalitetno bučino ulje, koje zatim prodaje slavnim svjetskim restoranima I gurmanima. Oduševio nas je roladom i namazom od bučinih sjemenki, a naročito ukusnim sladoledom od vanilije prelivenim bučinim uljem. Varijacije na temu ovog umjetnika su bezbrojne, a ljekovitost bučina ulja nenadmašna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svaka soba ima kadu

Put nas je zatim odveo u centar Terme 3000 koje  turizam grade na vrhunskom wellnessu, raznim zdravstvenim programima, golfu, kongresnom turizmu, te na svemu što je vezanu uz kampiranje, sport i rekreaciju. Sve je zaokruženo fantastičnim pejzažima, tradicionalnom panonskom arhitekturom, bogatstvom domaćih rukotvorina, kulinarskim delicijama i izvrsnim vinima.  

Svaka soba ima kadu s termalnom vodom, prekrasne terase koje gledaju na golf terene i bazene. Tu je terapeutski wellness centar Termalium, koji koristi blagodati crne vode. Centar nudi ambulantnu fizioterapiju, dijagnostički centar te cijelu paletu suvremenih terapija i metoda liječenja. A pored crne vode tu je i peloid, blato iz Negovskog jezera, koje se uspješno upotrebljava u termoterapiji. Antistresni i antireumatski programi, programi mršavljenja te razni programi protiv bolova u vratu ili leđima dio su bogate ponude. 

Wellness se sastoji od posebnih kupki i masaža koje pomažu kod većine oboljenja. No osim hedonizma i brige za zdravlje posjetitelji mogu uživati i u pustolovnom parku na Bukovniškom jezeru, u općini Dobrovnik, gdje je bilo, kako nam je rekao gradonačelnik Marjan Kardinar i svjetsko prvenstvo u oranju. Uz Bukovniško jezero se nalaze i moćne energetske točke zemlje uz koje se lako napuniti energijom i koje će cijeniti svaki alternativac ili ljubitelj prirode. 

U hotelu nas je dočekala večera "a la carte", a u prekomurskim loncima krila su se tradicionalna jela ovog kraja (primjerice bograč). Večer je završila s odličnom prekomurskom gibanicom, napravljeno od osam slojeva. Nije mogla ispasti loše, kad su tu tijesto, mak, jabuke, orasi, mladi sir i tako više.

Ujutro smo upoznali jedan od najljepših i najuređenijih vodenih parkova, a gosti mogu birati između različitih vodenih atrakcija i nevjerojatnih tobogana. 

Priča o crnom zlatu

Nakon pokušaja traženja nafte na livadama Moravskih toplica 1961., pronađena je samo crna voda. Kad su radnici, koji su bušili zemlju pronašli crnu vodu, stavili natpis "Pažnja, prilaz bušotini strogo zabranjen", seljaci okolnih sela su počeli odnositi vodu kući. Neki su čak dolazili okupati se u bušotini. Primijetili su, da voda, koja izvire iz zemlje ima 72 ºC, olakšava bolove te pomaže da koža na suncu brzo potamni. Voda zbog mineralnih sastojaka pripomaže kod liječenja raznih reumatskih, kožnih i plućnih bolesti, ali pomaže i da se tijelo brže oporavi nakon fizičkih povreda i raznih operacija. 

Raj(h) i Kodila

U selu Bakovci, u blizini Murske Sobote, nalazi se restoran Rajh u koji zbog vrhunske hrane ljudi dolaze iz svih krajeva svijeta. Gospođi Tanji, vlasnici restorana, možete se slobodno prepustiti da vas prevede od predjela do glavnog jela i deserta, jer ona to čini jako dobro. Domaći bakini recepti definitivno su dio obiteljske tradicije. 

Nakon toga smo posjetili mesnicu Kodila. Janez Kodila je od svoje prekomurske šunke, koja spada u obitelj pršuta, napravio pravu umjetnost. Čovjek, koji je inače i predsjednik udruženja "Diši po Prekmurju", se sasvim posvetio pršutu, odnosno preukusnoj prekoumrskoj šunki. Ima i paštete, šunku te odlično povrće, a uspio je povezati mnoge manje proizvođače u jedinstveno eko-proizvodnju. Kad dođete u njegovu prodavanicu, sve njegove šunke možete i kušati. 

Ptuj od Rima kroz srednji vijek do dana današnjeg

Sljedeći dan nas je domaćin SAVA Hotels & Resorts uputio u Grand Hotel Primus u Ptuju, znači u Štajersku. Vinski put do tamo vodi kroz brežuljke i gradić Jeruzalem.  Putem smo posjetili zidanicu Malek, gdje su se baš predstavljala najbolja vina ovog kraja, te završili u ugodnom društvu Bojana Kocbeka, enologa iz Ptujskog vinskog podruma Pullus.

Maleni grad Ptuj očarava turiste arhitekturom, ali prije svega otvorenim i veselim ljudima. Oko 69. Godine Ptujem je vladao car Vespazijan, a grad je tada kao vojni, trgovački, carinski i upravni centar s 40.000 stanovnika bio na svom vrhuncu. Priča o Rimljanima dobro je poslužila Ptuju, koji na tim temeljima stvara turističko središte.

I wellness Hotela Primus Valens Augusta napravljen je u raskošnom romanskom stilu. Oduševljavaju termalne kupke Flavia i bazenski dio Vespasianus. Isprobali smo i termalni park Ptuj, bili u lopti na vodi, plesali zumbu te isprobali Tajfun, najveći tobogan u Sloveniji. 

Večera je bila u kampu, uz velike bačve, koje služe kao kamp kućice za spavanje. Bilo je lijepo uz vino, roštilj i gibanicu. Nastavili smo večeru u gradiću Ptuj, u Music Cafeu, gdje smo razgovarali s vlasnicima ovog predivnog zdanja. U toj opuštenoj atmosferi moguće je poslušati koncert, vidjeti dobru predstavu ili samo sjediti u vrtu ispred ili u dvorištu unutar ovog zdanja. Ptujem su vladala ptujska gospoda, srednjovjekovni vitezovi, mecene i graditelji koji su se mogli mjeriti s grofovima Celjskim i Goriškim. Sve je to na sat vremena vožnje od Zagreba te predstavlja odličnu vikend destinaciju prepunu odličnog vina i hrane te pustolovina u prirodi.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...