Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Prihvatljive su: Dijete učite da se pogreške događaju svima

Prihvatljive su: Dijete učite da se pogreške događaju svima

POČNITE OD SEBE Roditelji čija su djeca perfekcionisti, trebaju preispitati svoj način doživljavanja uspjeha, svoje nošenje s kritikama. Jer djeca su to naučila od njih

VIDEO

Nitko ne zna kad se točno prvi put javi unutarnji glas i kad ga zapravo počnemo slijedi ti. No ne mislimo doslovno na glas nego na unutrašnju potrebu da sebe i druge procjenjujemo strože i da budemo kritičniji prema ljudima i pojavama u okruženju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:27

Zbog tog glasa naše dijete baš nikad ne želi zakasniti u vrtić, čak i kad ga umirimo da to nije nešto strašno i nikad, baš nikad ne odijeva neizglačanu majicu, a katkad i cijeli prvi razred u školu nosi sve knjige da se ne bi dogodilo da imaju neki predmet nepredviđeno i da ono nema tu knjigu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Prvorođena djeca su pametnija od svoje mlađe braće i sestara
Prvorođena djeca su pametnija od svoje mlađe braće i sestara

- Djeca koja su kritična prema sebi i drugima, često se nazivaju i mali perfekcionisti. Roditeljima čija djeca imaju ovaj oblik ponašanja ponajprije bih savjetovala da preispitaju svoj način doživljavanja uspjeha, svoje nošenje s kritikama ili kratko rečeno da počnu od sebe. Naime, roditelji su osnovni model prema kojem dijete stvara svoju sliku svijeta. Osim roditelja to mogu biti i druge značajne osobe poput djedova i baka, kumova, trenera, učitelja i sl. - govori nam diplomirana psihologinja Jelena Vrsaljko.

Psiholozi smatraju da se taj unutarnji glas formira od ranog djetinjstva pod utjecajem mnogih “glasova” koji ulaze u naš prostor, formiraju nas i poučavaju. Iako psiholozi smatraju da se unutarnji glas formira nekako s učenjem govora i s prvim koracima, mnogi misle da se s njime rodimo i da je povezan s našom naravi.

Mother and daughter together paint

Psihologinja Margalis Fjelstad smatra da se glas unutarnjeg kritičara počinje formirati kad se prvi put shvati značenje riječi “ne” i uvidi kako su naši roditelji uzrujani kad učinimo nešto što ne bismo smjeli. Što su roditelji i ljudi u djetetovu okruženju, tvrdi Fjelstad, negativniji i dijete će biti kritičnije i obratno. To ističe i naša sugovornica.

- Ako roditelji ili roditeljske figure teže perfekcionizmu, velika je vjerojatnost da će to prihvatiti i dijete. Ako roditelji kod sebe prepoznaju takva ponašanja, najlakši način da djetetu dopuste da smije pogriješiti jest da mijenjaju sebe, tj. da i sebi daju dozvolu da smiju pogriješiti - poručuje psihologinja i dodaje:

Djeca koja spavaju poslijepodne često imaju bolji uspjeh u školi
Djeca koja spavaju poslijepodne često imaju bolji uspjeh u školi

- Naravno može se dogoditi da su roditelji daleko od perfekcionizma, u tom slučaju dijete možda ima nesvjesni odmak od roditeljskog ponašanja, jer mu je potreban red pa je sklono perfekcionizmu. Dr. Fjelstad smatra da se perfekcionizam razvija i kao pokušaj djeteta da udovolji roditeljima i drugima koji očekuju ponešto od njega. Treba mu pokazati da je i pogreška normalna i sastavni dio života, odnosno čak i vrijedna jer iz nje može nešto naučiti.

Psihologinja Vrsaljko stoga daje nekoliko savjeta roditeljima u takvim situacijama:

- Verbalno im poručite da ne mora sve biti savršeno, kada roditelj ili dijete nešto pogriješi obratiti djetetu pozornost na to i činjenicu da se ništa strašno nije dogodilo, pohvalite ga za učinjeno. Ako dijete nije uspjelo učiniti nešto što mu je jako važno, potrebno je pružiti mu utjehu, zajedno s djetetom proanalizirati što može učiniti da drugi put uspije. Generalna poruka može biti: ‘Nema neuspjeha, postoji samo povratna informacija’. Tako dijete ide u smjeru razvoja svojih sposobnosti.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam