Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Prije puštanja vode u zahodu - obavezno spustite poklopac

Prije puštanja vode u zahodu -  obavezno spustite poklopac
1

Male kupaonice na najvećem su "udaru" bakterija i mikroba jer prilikom puštanja vode nakon nužde, te čestice zahvaćaju gotovo sve oko sebe - pločice, ručnike, četkice, umivaonik...

VIDEO

Studija koju je objavio Američki časopis za kontrolu infekcija pokazala je da puštanje vode na zahodskoj školjci s dignutim poklopcem može imati ozbiljne rizike za zdravlje. Nakon povraćanja u WC školjku ili nakon velike nužde tako u zrak možete lansirati potencijalno zarazne aerosole (čestice krutih tvari ili kapljica tekućine promjera manjeg od 1 mikrometra) koji će satima živjeti u vašoj kupaonici.

Te aeorosolne kapljice mogu sadržavati mikrobe koji potječu od zaraznih bolesti iz onoga što se je bilo u toj WC školjci. Povraćanje i izmet mogu sadržavati visoke koncentracije patogena kao što su Shigella, Salmonella, pa čak i norovirus poznat i kao stomačna gripa, a ti patogeni mogu na površinama preživjeti tjednima ili čak mjesecima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:00

- Istraživanje sugerira da bi puštanje vode moglo igrati važnu ulogu u prenošenju zaraznih bolesti kod kojih se patogen izbacuje kroz stolicu ili povraćanjem, a posebno je zanimljiva moguća uloga WC školjke u prijenosu norovirusa, SARS-a i pandemijske gripe - objasnili su znanstvenici.

Možda ćete zbog svega toga drugi put ipak spustiti poklopac prije nego pustite vodu - pogotovo ako je WC školjka bilo gdje blizu četkica za zube, poručuju s Reader's Digesta.

Ovo je 7 najprljavijih mjesta u većini kućanstava: 

1. Ne čistite perilicu

Prljava perilica može biti opasna jer uzrokuje širenje bakterija i plijesni na odjeći. Najviše je štetna za ljude koji pate od alergija i astme.

 

Čestice prljavštine mogu ostati unutar bubnja i unutar odjeljaka za deterdžent i omekšivač. Stručnjaci preporučuju čišćenje perilice jednom u 2 tjedna. Pokrenite ciklus pranja bez odjeće u perilici na najvišoj mogućoj temperaturi s izbjeljivačem ili limunskom kiselinom. Drugi način za dezinfekciju je pranje ručnika sa 100 ml izbjeljivača.

2. Držite četku za WC u zatvorenoj posudi

Četka za WC školjku je jedan od najprljavijih predmeta u vašem domu. Možete smanjiti broj bakterija na njoj ako je samo osušite prije skladištenja i redovito dezinficirate. Zatvoreni spremnik savršen je okoliš za rast bakterija, koji se širi cijelom kupaonicom kada koristite četku.

3. Rijetko dezinficirate sudoper i umivaonik

Prilikom čišćenja sudopera, često zaboravljate očistiti odvod, a to radite tek kad iz njega počnu dolaziti loši mirisi. Čestice hrane i prljavštine ostaju u odvodu, bakterije se množe, a kad se voda izlije u odvod te se stvari vraćaju u sudoper. 

Da biste temeljito očistili odvod, u njega stavite jednu žlicu sode bikarbone u odvod, ulijte malo octa i to ostavite preko noći. Ujutro isperite odvod kipućom ili vrućom vodom.

To se preporučuje raditi i nakon rezanja mesa, ribe ili velike količine povrća.

4. Jedan od najprljavijih predmeta u kući je držač četkice za zube

Četkica za zube ima više od 100 milijuna štetnih bakterija. Osim bakterija iz usta, može biti zaražena bakterijama iz umivaonika i WC-a, jer svaki put kada puštate vodu iz njih, bakterije se ispuštaju u zrak na udaljenosti do dva metra.

Da biste smanjili mogućnost dolaska tih bakterija, četkicu stavite na policu iznad umivaonika. I korištenje poklopca četkice za zube je loša ideja jer bakterije rastu brže u zatvorenom okruženju.

Redovito čistite držač četkice za zube. Jedan od najjednostavnijih načina za dezinfekciju četkice za zube je držanje u vodi za ispiranje usta 30 sekundi ili u kipućoj vodi 2 minute.

5. Očistimo hladnom vodom

Ako za čišćenje koristite mlaku ili hladnu vodu, sredstva neće biti toliko učinkovita. Savršena temperatura za vodu prilikom čišćenja je 10 stupnjeva viša od sobne temperature.

U ovom slučaju, alkalna sredstva za čišćenje će biti dvostruko učinkovitija.

6. Ne sušite perilicu suđa

Ne morate često prati stroj za pranje posuđa, ali trebate ga sušiti svaki dan, inače u njemu može rasti plijesan.

Što se tiče pranja posuđa, važno je znati način na koji stavljate posuđe u stroj. Stručnjaci preporučuju da jela koja su pokrivena ugljikohidratima (krumpir, riža, tjestenina) trebaju biti postavljena u krug u sredini perilice posuđa. Jela s proteinima (meso, sir, jaja) stavljajte oko rubova perilice. Tako će se suđe bolje oprati.

 

7. Zaboravljate očistiti zavjesu za tuš i glavu tuša

Vrlo rijetko ljudi čiste zavjese za tuširanje jer misle da se oni peru dok se tuširaju. No, to je zavjesa i prostor između kade i zida gdje češće raste plijesan. Zato je najbolje imati zavjese od vinila ili tkanine te ih jednom mjesečno oprati u perilici. Drugi način je da ih namočite u otopinu soli ili limunsku kiselinu. Nakon toga obrišite zavjese.

Utrljajte prostor između kade i zida praškom za pecivo pa poprskajte octom da biste se riješili plijesni.

Premda svakodnevno koristite tuš, bakterije uvijek mogu rasti unutar glave tuša tijekom noći. Mogu postati utočište plijesni i bakterija. Zato, prije tuširanja, pustite vodu da teče najmanje minutu. Također je dobro namakati glavu tuša u otopini octa svakih 1-2 tjedna.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:01
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...