Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Prije treninga pije se voćni, a poslije treninga proteinski sok

Prije treninga pije se voćni, a poslije treninga proteinski sok
1

Gotovo za 10 minuta: Smoothie od banane i đumbira dat će vam energiju za vježbanje, a zeleni napitak i onaj od aronije sjajni su za oporavak nakon treninga

VIDEO

Smoothie može biti kvalitetan izbor za prijepodnevni ili popodnevni međuobrok, pogotovo kada treniramo, kaže dipl. ing. preh. teh. Sanja Ćosić.

- Tako održavamo konstantnu razinu šećera u krvi, što će nam pružiti osjećaj sitosti i dati dovoljno energije tijekom dana za sve aktivnosti. Pravilnim izborom i kombinacijom namirnica za smoothie u prehranu ćemo uvrstiti minerale i vitamine, dijetalna vlakana i nezasićene masne kiseline koje djeluju antioksidativno, ubrzavaju metabolizam i pomažu probavi – pojašnjava nutricionistica Ćosić.

Baza smoothieja može biti cijeđeno voće (narančin sok), mliječni proizvod (jogurt, probiotički jogurt ili mlijeko), biljni napici (sojino, rižino, bademovo mlijeko) ili voda, savjetuje Ćosić. Uz obaveznu dozu voća ili povrća neka i proteini postanu bitni sastojak jer pomažu u održavanju mišićne mase. Najbolje ih je piti nakon treninga, a one na bazi voća prije treninga kao izvor energije.

- Ako je smoothie na bazi mliječnog proizvoda, dobro ga je kombinirati s niskokaloričnim voćem i povrćem, dok u smoothie na bazi cijeđenog voćnog soka možete dodati chia sjemenke, koje su izvor proteina i omega-masnih kiselina. Biljne masti će vam dati energiju i tijelu pomoći da apsorbira vitamine. Koristite do dvije žličice monozasićenih kiselina poput ulja avokada, lanena i ulja orašida – savjetuje Ćosić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Preporučuje zdrave smoothieje od banane i đumbira, aronije te zeleni smoothie koje možete napraviti kod kuće za manje od deset minuta.

Smoothie od banane i đumbira odličan je zbog bioaktivnih komponenti, gingerola, koji djeluju protuupalno i antimikrobno te su idealne tvari u borbi protiv prehlade i podizanja imuniteta - kaže Ćosić i dodaje da je dobar za piti prije treninga, pogotovo ako mu dodate nekoliko žličica zobenih pahuljica koje će osigurati dodatnu energiju.

- Bobičasti plodovi aronije jedni su od najbogatijih biljnih izvora fitokemikalija koji su odgovorni za širok raspon potencijalnih medicinskih i terapeutskih učinaka ove biljke te razlog zašto se aronija ubraja među namirnice s najjačim antioksidativnim svojstvima – kaže Ćosić i savjetuje da se pije nakon treninga za oporavak organizma. Zeleni smoothie također se pije nakon treninga da vas osvježi i vrati energiju.

- Kivi je dobar izvor dijetalnih vlakana. Redovitom i uravnoteženom prehranom koja osigurava optimalnu količinu dijetalnih vlakana reducira se povišena količina kolesterola što u konačnici rezultira smanjenim rizikom od srčanih bolesti – objašnjava nutricionistica Ćosić.

Recepti za napitke nutricionistice Ćosić

  • Smoothie od banane i đumbira: Narezanu bananu, 3/4 šalice jogurta, žlicu meda i 1/2 žličice svježe naribanog đumbira dobro izmiješajte u blenderu. Piti svježe.
  • Smoothie od aronije: Šalicu mlijeka, bananu, šaku svježih bobica aronije, 2 žličice mljevenih lanenih sjemenki, žličicu chia sjemenki i žličicu sušenih goji bobica dobro izmiksajte u blenderu. Pospite s malo goji bobica za ukras i servirajte.
  • Zeleni smoothie: Uzmite 200 g krastavca, veliku bananu, 4 zrela kivija, 2 šake špinata očistite i narežite na kockice te dobro izmiksajte u blenderu. Prema potrebi, dodajte malo vode ako želite rjeđi sok. Servirajte u čašu i odmah popijte.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara