Obavijesti

Lifestyle

Komentari 38

Prijeti nam nestašica lijekova za žgaravicu: Što je još ostalo?

Prijeti nam nestašica lijekova za žgaravicu: Što je još ostalo?
1

Povučeni su svi lijekovi s djelatnom tvari ranitidin u kojoj je pronađen kancerogeni spoj. Dostupni su slični lijekovi, a neki se uzimaju na recept

VIDEO

Nakon što su početkom listopada zbog onečišćenja s tržišta povučeni lijekovi za smanjenje želučane kiseline Ranix i Ranital, sad su iz istog razloga povučeni i dobro poznati Plivin Peptoran te lijekovi Rantin i Gastrobel.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:03

Razlog povlačenja je isti kao i u listopadu - u glavnoj djelatnoj tvari lijekova, koja se naziva ranitidin, nađeno je onečišćenje, odnosno kancerogeni spoj NDMA (N-nitrozodimetilamin). Već smo navodili da problem nije u ranitidinu, koji se u proizvodnji lijekova za želudac koristi godinama, nego u tome što većina europskih farmaceutskih kompanija djelatnu tvar nabavlja na tržištima Kine ili Indije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tamo, nažalost, bude neadekvatnih postupaka u proizvodnji, zbog čega se nepoželjni i opasni spojevi nađu uz glavnu djelatnu tvar lijekova. Ovoga puta proizvođač i dobavljač onečišćene djelatne tvari ranitidin bila je tvrtka Solara Active Pharma Sciences Limited, čije je sjedište u Indiji.

U Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode detaljno su izvijestili o povlačenju lijekova koje koristi tisuće ljudi u Hrvatskoj, a jednako tako upozorili su na očekivanu nestašicu lijekova koji sadrže ranitidin.

Zbog pretilosti sve više djece u Hrvatskoj ima dijabetes tipa 2
Zbog pretilosti sve više djece u Hrvatskoj ima dijabetes tipa 2

U HALMED-u kažu da u Hrvatskoj ostaju dostupni drugi lijekovi, s drugačijim djelatnim tvarima, a pripadaju istoj terapijskoj podskupini koja se odnosi na lijekove za liječenje peptičkog ulkusa i GERB-a. Konkretno, to su lijekovi koji sadrže djelatnu tvar famotidin (primjerice, Ulfamid i Famosan).

Također, dostupni ostaju lijekovi iz podskupine inhibitora protonske pumpe: pantoprazol (Controloc ili Nolpaza), esomeprazol (Emanera ili Nexium), rabeprazol (primjerice, Ares), lanzoprazol (Lanzul) i omeprazol (Ultop ili Target Plus). Neki idu na recept, a neki se moraju kupiti.

- Budući da su spojevi NDMA prisutni u nekim prehrambenim proizvodima i vodi za piće, rizik od pojave raka korištenjem lijekova u kojima su nađeni nitrozamini je mali. Kako bi se taj rizik dodatno smanjio, poduzete su odgovarajuće preventivne mjere. Nitrozamini su temeljem ispitivanja na životinjama klasificirani kao vjerojatno karcinogeni, što znači da se dugotrajnim izlaganjem ovim spojevima u određenim količinama može povećati rizik od raka, no to ne znači da svakako uzrokuju rak - kažu u HALMED-u.

U rujnu ove godine Europska agencija za lijekove (EMA) na zahtjev Europske komisije započela je s ocjenjivanjem lijekova koji sadrže ranitidin, a rezultati tog ocjenjivanja, kažu u HALMED-u, trebali bi biti poznati u prvoj polovini sljedeće godine. Za sada, ističu u HALMED-u, nema preporuke da pacijenti prestanu piti lijekove koji sadrže ranitidin.

Pušenje nas poružnjuje: Koža postaje starija, siva i osjetljiva
Pušenje nas poružnjuje: Koža postaje starija, siva i osjetljiva

Pročelnik zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Zagreb, prof. dr. Željko Krznarić, već prije nam je rekao da je ranitidin kao molekula na tržištu punih 50 godina i nikad nije bilo uznemirujućih signala vezanih uz njega.

To dodatno upućuje na probleme u tvornici u kojoj se proizvodi djelatna tvar.

- Ljudima bih preporučio da se konzultiraju sa svojim obiteljskim liječnicima i gastroenterolozima te da privremeno izbjegavaju one lijekove za koje postoje informacije o onečišćenju – rekao je prof. dr. Željko Krznarić.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

15:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje