Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pripazite na ljubimce: Psi ne smiju jesti grožđe, luk i češnjak

U ovo blagdansko vrijeme, pazite da vaš pas ili mačka ne dohvate čokoladu. Luk i češnjak sadrže tiosulfate koji mogu uzrokovati hemolitičku anemiju kod pasa, a posljedica je krvarenje, čak i smrt...

Čokolada je bogata teobrominom na koji su oni vrlo osjetljivi te može izazvati teško otrovanje i oštećenje živčanog sustava. Simptomi trovanja su isti kao i kod trovanja kofeinom, objašnjava dr. vet. med. Goran Azenić iz veterinarske ambulante Vet-svijet.

Kava i čaj te ostala pića bogata kofeinom su zabranjena. Već i male količine mogu dovesti do uzbuđenja, prenadraženosti, treskavica, napadaja, povraćanja, proljeva, otežanog disanja te rada srca, stoga su moguće komplikacije uslijed srčanog ili respiratornog aresta, čak i uginuće. Alkohol je, također, strogo zabranjen.

Foto: Dreamstime

- Grožđe i grožđice također djeluju toksično na bubrege. Pas, nakon što ih pojede, počinje povraćati, a uz to se javlja malaksalost te prestanak mokrenja i smrt uslijed akutnog zatajenja bubrega. Ne preporučuje se ni avokado koji sadrži peršin koji uzrokuje proljev, povraćanje, nakupljanje vode u plućima te ako ga ljubimac pojede i u manjim količinama može uzrokovati smrt - objašnjava Azenić.

Ni gotovi kolači i slastice nisu poželjni. Obilne količine šećera ne mogu adekvatno metabolizirati, pa mogu dovesti do proljeva, šećerne bolesti te smrti. Na popisu zabranjenih namirnica su i slane grickalice te čips jer dugoročno mogu dovesti do gastritisa i problema s bubrezima.

STO POSTO DOMAĆE Pawsome: Lampa i krevet za psa kod nas su jedan proizvod

- Luk i češnjak trebaju izbjegavati u velikom luku zbog tiosulfata koji mogu uzrokovati hemolitičku anemiju kod koje dolazi do uništenja crvenih krvnih stanica, a posljedice mogu biti krvarenja, hepatitis, pa i smrt - kaže Azenić.

Kosti, osobito termički obrađene i šuplje, često izazivaju probavne smetnje i zastoj koji može završiti uginućem. Svinjsko meso i mast osobito su opasni za mačke koje mogu dovesti do upale gušterače.

Komentari (9)
  • Ok, shvatili smo - treba kupovati samo krokete i to po mogućnosti - one najskuplje.!

    3. 12. 2018,   10:46
  • Moji psi ( 2 ) najviše vole papati pečene krmiće bez kostiju iako će biti zadovoljni i sa mladim kokama sa ražnja a kao poslasticu dobe komad pečene janjetine koja je najzdravija od sve pseće hrane.

    3. 12. 2018,   07:39
  • ......od kuhane hrane bolja je suha hrana....rekli bi veterinari......moj jede kuhano, peceno, rostilj, neprepeceno bez mnogo ulj i masti i sve skoro neslano ...suhu hranu jednom zbog zubi i ciscenja plaka sa zubiju koji sumu svi zdravi a ima 10 godina......suhu hranu izbjegavam jer je dobro zacinjen otrov koji se sastoji od smrdljivog i otpadnog mesa raznoraznih nekoliko sedmica umrlih zivotinja.....posto ljudima svasta prodaju.....a gdje nece ljubimcima ...nisam siguran da u toj hrani nema homo sapiensa iz mediterana...

    3. 12. 2018,   09:18