Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

8 navika koje izazivaju pojavu bora oko usana, a to ne želite

Usta su područje na kojima se najčešće pojavljuju prvi neprijatelji starenja - bore. Neke od navika nije lako odbaciti, ali ako samo malo pripazite na njih mogli biste usporiti njihov nastanak

Specijalistica za kozmetiku iz Engleske dr. Rekha Tailor upozorava da ovih osam svakodnevnih radnji mogu uzrokovati bore i starenje oko usta.

1. Pučenje usta

Popularni trend kod ljubitelja Instagrama i selfija, gotovo je prirodna pojava danas. Ipak dr. Tailor kaže da će pučenje usta s vremenom imati štetan učinak na glatkoću kože oko usana i da ga treba izbjegavati.

Foto: Dreamstime

2. Pijenje kroz slamku

Brojne žene preferiraju piti pića na slamku kako bi izbjegle ostavljanje mrlja od ruža na staklu, no ispijanje kroz slamku zahtjeva skupljanje usta, a ako se to radi kontinuirano tijekom određenog vremenskog razdoblja, može doprinijeti nastanku bora.

- Redovito ispijanje kroz slamku 'razbija' prirodni kolagen u usnama. Zamijenite slamku normalnom čašom i nećete pomoći samo svojim usnama, nego i okolišu - savjetuje dr. Tailor.

Što se tiče prenošenja ruža na čašu, najbolje je da smočite prostor na koji mislite prisloniti usta.

Foto: Dreamstime

3. Dehidracija

Usne su izravan odraz zdravlja stanica tkiva, a kad su stanice zdrave, usne su punašne i mladenačke. Međutim, kad dehidrirate usne postaju pahuljaste, suhe, naborane, zatim pucaju i sklonije su infekcijama. Zato je važno držati ih hidratiziranim

- Jednostavan način da spriječite navedene simptome je da pijete puno vode - napominje dr. Tailor.

KONTROVERZNI TREND Dermatolozi tvrde: Uvijač za trepavice se ovako ne koristi!

4. Sunčanje

Izlaganje suncu je jedan od najčešćih pokretača hladnih upala koje rezultiraju ožiljcima i oštećenjem usana - što ih čini starijima nego što jesu. Kako bi to spriječili, dr. Tailor savjetuje da nanosite balzam za usne s visokim faktorom sunčeve svjetlosti, ne samo kako čuvali usne hidratiziranim, nego ih zaštitili od smrtonosnih UV zraka.

Foto: Dreamstime

5. Pušenje

Ono proizvodi slobodne radikale u tijelu koji pridonose preranom starenju. Također je vjerojatno da ponavljanje pokreta povlačenja cigareta doprinosi nastanku bora oko rubova usana koje stvaraju učinak krvarenja usana.

- Idealno rješenje je da prestanete pušiti, ali ako to ne možete zamijenite ih nikotinskim flasterima koji će smanjiti utjecaj na usne i dugoročno koristiti vašem zdravlju - predlaže dr. Tailor.

Foto: Dreamstime

6. Žvakanje

Mnogi ljudi grizu ili žvaču usne, bilo iz dosade, zbog živaca ili iz navike. Pokušajte se kontrolirati jer bi mogli razviti ožiljno tkivo koje može dovesti do abnormalnog staničnog rasta.

Fotolia ZAUVIJEK MLADI Evo kako na 15 načina možete održati svoj mladenački izgled

7. Osmijeh

Kad ponavljano koristite mišiće lica kako bi se nasmiješili, nakon nekog vremena ćete primijetiti linije koje se pojavljuju na stranama usana. Naravno da se radi bora nećete prestati smijati, ali bi odlazak na kozmetičke tretmane mogao smanjiti 'loše učinke' smijanja.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

8. Zviždanje

Poput ispijanja kroz slamku, zviždanje zahtjeva sabiranje usana što pridonosi boranju kože oko njih, prenosi Daily Mail.

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi su najgori parovi

Komentari (4)
  • Pa nije li taj članak bio neki dan?

    29. 7. 2019,   11:50
  • Kud ćeš ljepše "šminke" u zrelim godinama nego što su bore od smijanja!

    29. 7. 2019,   08:19
  • Ove koje rade duck face trebaju hitno izmisliti neki novi izraz 🤐

    29. 7. 2019,   08:31