Obavijesti

Lifestyle

Komentari 82

Pripremite kod kuće rezance za juhu kao što su ih radile bake

Popularne lazanje ne potječu iz Italije, nego iz stare Grčke, u kojoj se od antike pravilo jelo od nekoliko slojeva tjestenine i punjenja umakom, a chef Bremec nam je otkrio najbolji recept

VIDEO

Željko Neven Bremec, vrhunski chef, predsjednik i predavač na ŠKMER-u (Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija), i dugogodišnji voditelj radionica, otkrio je tajnu pripreme fantastičnog tijesta za lazanje.

- Ako ne stavljate parmezan na vrh lazanja, nego goudu ili neki drugi meki sir, trebate ga naribati najsitnije što možete kako bi dobio smeđu boju. Ako takav sir ostane u većim komadima, on se topi i širi te zna po krajevima izgorjeti. Nakon što ste lazanje zapekli u pećnici, izvadite ih i počnite rezati tek nakon 20-ak minuta – savjetuje Bremec.

Tjestenina Skmer

Dodaje da su tjestenine najbolje i najukusnije kad se jedu odmah nakon kuhanja i pomiješaju s umakom, no ako ste napravili veće količine nego što vam treba za obrok, preporučuje da ih pobrašnite na plehu i zamrznete. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kad se zamrznu, vakuumirajte ih ili dobro omotajte plastičnom folijom u količinama dostatnim za željene porcije i pohranite u zamrzivač. Tako pripremljenu tjesteninu, kad vam zatreba, ponovno stavite u kipuću vodu te ćete brzo dobiti dobru domaću namirnicu kad vam zatreba - kaže chef Bremec, koji je kuharski renome stekao kuhajući u Villi Astra u Lovranu, a potom se preselio u Split, gdje je vodio kuhinje boljih restorana.

Tjestenina za lazanje i rezance

Tjestenina Skmer

Sastojci: 500 g glatkog brašna, 250 g brašnaa od durum pšenice, 2-3 jaja, 5 žumanjaka, sol, maslinovo ulje, 180 ml vode

Priprema: U miješalicu za tijesto dodajte suhe sastojke i izmućena jaja te ih počnite mijesiti na laganoj brzini, pomalo dodajući maslinovo ulje i vodu. Mijesite 10-ak minuta dok se tijesto ne spoji s brašnom te se počne odvajati od krajeva posude.

Izvadite ga i pustite da odmori pokriveno barem pola sata. Izvucite tijesto na mašini za valjanje ili valjkom. Oblikujte rezance ili tijesto/plahte za lazanje.

Ako nemate mašinu, smotajte tijesto u rolu te izrežite na željenu širinu. Pustite da se osuši ili zamrznite već oblikovano i izvagano na porcije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru