Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Pripremite plavi čaj od različka i prirodno liječite jetru i mjehur

Pripremite plavi čaj od različka i prirodno liječite jetru i mjehur

Različak, cvijet mnogih koristi, su naše bake natapale u čaj jer smiruje upale jajnika i mjehura. Koristi se za ublažavanje upala očnih kapaka, snižava povišenu temperaturu i regulira probavu

VIDEO

Različak (Centaurea cyanus) poznat je po svojoj azurnoplavoj boji koja podsjeća na duboku modrinu vedrog neba. Cvate u lipnju i srpnju. 

U ljekovite svrhe koriste se cvjetne glavice (Flores Cyani). Prilikom branja najbolje je odrezati cijele biljke, vezati ih u snopiće i osušiti na zraku, zaštićene od sunca. Na taj način cvjetovi će zadržati svoju karakterističnu plavu boju.  

Za ljekovite čajeve možemo koristiti samo cvjetove koji nisu promijenili boju. Zbog osjetljivosti na vlagu suhi se cvjetovi moraju pospremiti u hermetiči zatvorene posude. Nekad se vjerovalo da različak poboljšava vid, osobito plavih očiju, a danas se koristi za ublažavanje upale očnih kapaka, ispiranjem i oblozima.

Različak ne treba uništavati kao korov jer je vrlo koristan, pčele ga obožavaju, a nepoželjni insekti bježe od njega. Koristi se i u bojenju vune u lijepe plave nijanse.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U tradicionalnoj medicini različak se koristi kao lijek za oboljenje bubrega i urinarnih putova, samostalno ili kao sastojak diuretičkih mješavina. Čaj od različka se upotrebljava pri oboljenju jetre i žučnih kanala, kao i želučano-crijevnih bolesti.

Fotolia

Ovaj čaj snižava povišenu tjelesnu temperaturu koja prati prehlade i druge akutne respiratorne infekcije, gdje blaži upale, smiruje kašalj, potiče znojenje te olakšava i regulira probavu.

Stabljika različka se primjenjuje za otekline izazvane  srčanim smetnjama. Različak efikasno smiruje upale jajnika i mjehura, pa se smatra tradicionalno ženskim čajem. Može se i dodavati drugim čajevima da bi dobili atraktivnu plavu boju, koristan je i djelotvoran protiv kašlja, bronhitisa i bolesti jetre, a narodna medicina preporučuje ga i za reguliranje bolesti štitnjače.

Za pripremu čaja, veliku žlicu suhog cvijeta različka treba preliti jednom šalicom (2,5 dl) kipuće vode i ostaviti da odstoji 20-30 minuta. Procijediti i piti čaj uvijek prije jela.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...