Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Priroda liječi: 20 recepata za njegu kože od gospine trave

Osim za popravljanje raspoloženja, čajevi od gospine trave mogu pomoći u slučaju nesanice, razdražljivosti i umora. Melem koristite na bolnim mišićima, a tinkturu na suhoj koži

Gospina trava ili kantarion (Hypericum Perforatum) u narodnoj medicini drži vrlo istaknuto mjesto zbog širokog spektra svoje iznimne ljekovitosti.

Ovo je biljka koja je rasprostranjena po cijeloj Europi. Ubrati je može svatko, a sad je pravo vrijeme da krenete u potragu za ovim jedinstvenim cvijetom, od kojeg u kućnoj radinosti možete napraviti brojne ljekovite pripravke. Gospina trava poznata je po svom antidepresivnom djelovanju, pa se preporučuje svima koji se svakodnevno bore s takvim vrstama problema.

No jednako tako ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje te je odličan pomagač kod problema s kožom te bolnim zglobovima ili mišićima. Priznaje ju i službena medicina, pa su klinička istraživanja pokazala njezin blagotvoran učinak kod depresije, razdražljivosti, anksioznosti i problema s nesanicom.

Foto: Dreamstime Ona će jednako tako povećati našu koncentraciju, smanjiti iscrpljenost organizma i kronični umor te biti snažan saveznik kod glavobolja i migrena. Imajte pri tome na umu da gospina trava neće instantno riješiti probleme s depresijom.

Kao i većini biljnih preparata, potrebno joj je vrijeme da se njezino djelovanje pokaže u punom intenzitetu, pa imajte malo strpljenja i koristite biljku duži vremenski period. Zasigurno će vam se isplatiti, a mnogi kažu da im ništa drugo ne pomaže u slučaju depresije kao ova čarobna biljka. Ona će vam jednako pomoći kod respiratornih problema, odnosno, kod infekcija dišnog sustava, bronhitisa i teškoga kašlja. 

Gdje pronaći gospinu travu?

Gospina trava raste u prirodi, uz rubove šuma, po čistinama, šikarama, livadama. Ima drvenastu stabljiku i naraste do 100 centimetara. Cvijet je žarkožute boje, a postoje dva načina na koja ćete doista doznati radi li se o kantarionu. Podignete li listić biljke prema svjetlu, djelovat će vam kao da je cijeli perforiran, odnosno da je na njemu niz sitnih rupica. Te točkice su žlijezde napunjene eteričnim uljem, a čini se kao da je cijeli listić izbušen.

Foto: Dreamstime Drugi način za provjeru je li riječ o gospinoj travi je da cvijet čvrsto stisnete između prstiju i protrljate. Iz njega mora poteći sok intenzivne crvene boje koja će vam ostati na vrhovima prstiju. Gospina trava cvate cijelo ljeto, a ponajviše u srpnju. Vrijeme sazrijevanja sjemena je nakon cvatnje, od kolovoza do rujna. Sabire se cijela biljka u cvatu, a stabljike koje su već ocvale ne smiju se brati.

Još su stari Grci i Rimljani opisivali ovu biljku kao iznimno ljekovitu, a ulje od gospine trave, koje ima široku primjenu, vrlo jednostavno ćete napraviti sami. Važno je samo da cvjetove berete za sunčanih dana i prije podneva.

Kod upotrebe ulja od gospine trave nešto više opreza trebaju imati ljudi svijetle puti jer se nakon korištenja ulja ne smiju izlagati direktnom suncu. Mogli bi, naime, zbog fotosenzibilnosti dobiti reakciju na koži sličnu opeklinama.

Recepti

Komentari (7)
  • Caj od gospine trave nakon 2mjeseca rijesio problem probave...

    24. 6. 2017,   15:48
  • prirodno zdravo

    25. 6. 2017,   09:48
  • Kantarionovo ulje je super za liječenje hemoroida !

    24. 6. 2017,   19:55