Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Priroda pomaže: Eterična ulja smiruju kašalj i odčepljuju nos

None Foto: Dreamstime

Nekoliko kapi pravog ulja pokraj kreveta ili umasiranog u prsa pomoći će vašem djetetu da lakše spava. Međutim treba paziti da dijete ne proguta ulja

Za začepljen nos pomaže nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa radiata ili kajeputa u aroma lampici, savjetuje certificirana aromaterapeutkinja Matilda Ivaniš Knez. 

Ako je stanje teže, dodaje, kap tih ulja stavi  se u pola litre vrele vode i inhalira se dijete pod ručnikom, zatvorenih očiju zbog sluznice. Za jako malu djecu, kako se ne bi opekla, sigurnije je kapnuti kap ulja na vaticu i ostaviti pokraj krevetića. 

- Osnovno je da se koriste samo organska kvalitetnija ulja vrhunske čistoće jer imaju veću djelotvornost. Ulja na djeci ne koriste se preventivno, posebno ne kod mlađih od dvije godine, i uvijek se treba savjetovati sa stručnjakom - kaže Knez, koja je i inženjerka prehrambene tehnologije te savjetnica i edukatorica za eterična ulja. 

Uvijek se treba savjetovati sa stručnjakom i paziti da dijete ne proguta ulje

Eterična ulja mogu se, pojašnjava, koristiti za ublažavanje gotovo svih tegoba koje prate viroze i prehlade. Učinkovita su protiv kašlja i začepljenog nosa, a mogu zaštititi i nježnu dječju kožu, koja se zimi često suši ili peruta.

Za suhi kašalj kod djece starije od dvije godine treba u 50 ml bademova ulja dodati pet kapi lavande i dvije kapi germanske kamilice te umasirati u prsa.

Aromaterapijom se može ojačati imunitet jer su, kaže, ulja antiseptici, pa deaktiviraju mikrobe i jačaju naš obrambeni mehanizam.

Komentari (4)
  • etericna ulja su super stvar, samo treba znati dozirati...otrov se cuva u malim bocicama

    6. 12. 2014,   18:44
  • šta sam ja sa mojim srednjim sve prošla...ne bi to nikome poželjela,ma lako za mene nego šta je on jadan...

    6. 12. 2014,   20:37
  • etericna ulja su super stvar ali... iz osobnog iskustva znam... s obzirom da su pripremita na biljnoj bazi sire alergiju.Zato oprez preporucam svakome ko je alergican na bilo koju biljku koja je jedan od sastojaka ulja kojeg se primjenjuje.

    6. 12. 2014,   19:35