Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Prirodna pomoć kod opeklina: Med, lavanda, kokosovo ulje...

Prirodna pomoć kod opeklina: Med, lavanda, kokosovo ulje...

KAD JE SUNCE PREJAKO Kap ili dvije eteričnog ulja lavande nanosi se izravno na kožu, a pomažu i medni oblozi u čaju od lavande. Nevenovo ulje također može pomoći...

VIDEO

Sunčane opekline (solarni dermatitis) su upala kože izazvana pretjeranim izlaganjem sunčevim UVB zrakama. 
Iako razvoj sunčanih opeklina ovisi o tipu kože, jačini sunca i trajanju izlaganja suncu, važnu ulogu ima i refleksija zraka preko vode ili pijeska, pa je opekline moguće dobiti i u hladu.

Crvenilo kože javlja se obično 4-6 sati nakon izlaganju suncu, najjače je nakon 12-24 sata, a nestaje 72 sata nakon izlaganja suncu, uz razvitak pigmentacije. Koža je obično topla i otečena, a izražen je osjećaj pečenja i boli. Osim lokalne reacije na koži, u težim slučajevima mogu se pojaviti povišena temperatura, glavobolja, mučnina i povraćanje.

Prvo što trebate učiniti je izvući toplinu iz tijela, pa se ili istuširajte ili okupajte u kadi hladnom vodom. Nakon toga nanesite eterično ulje lavande na opekline, imajući pritom na umu da će kap lavande dostajati za veliku površinu kože. Do sljedećeg jutra koža će izgledati zdrava. No izbjegavajte sunce još sljedeća dva dana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Odlično će doći i primjena pčelinjih proizvoda. Kod glavobolje i mučnina pomaže limunada zaslađena medom uz dotatak peluda, dok se kod povraćanja limunada uzima u manjim količinama, po jedna jušna žlica svakih 10-15 minuta - objašnjava apiterapeutkinja Gordana Hegić. 

Prirodna pomoć kod opeklina od sunca (Maja Vugrinec, magistra farmacije, GLJZ)

Ako vam je koža pocrvenjela, odnosno izgorjela, prvo se okupajte ili istuširajte. U vodu za kupanje dodajte 250 g sode bikarbone i 12 kapi eteričnog ulja lavande. Ova kupka će rashladiti vašu kožu, sniziti temperaturu i smiriti upalu. Upala će proći i ako u žlici pomiješajte gel aloe vere s jednom kapi eteričnog ulja lavande pa premažete opečeno, crveno i bolno mjesto.

Recepti za opekline apiterapeutkinje Gordane Hegić

Medni oblozi

Thinkstock

Lokalno je dobro koristiti hladne medne obloge. Otopite 200 g meda u 500 ml čaja od kamilice, metvice ili lavande, rashladite i stavljajte kao obloge. Med je odlično sredstvo za njegu tako oštećene kože jer sadrži vitamine i mineralne tvari koje revitaliziraju kožu te zadržavaju vlažnost kože.

Vodena otopina peludi

Vodenu otopinu peludi (uvijek svježe pripremljenu) možete aplicirati lokalno na mjesto na kojem se pojavila alergija (osip) kože izazvan izlaganjem UV zračenju. No valja se prisjetiti važnog upozorenja - oralno uzimanje peludi ne preporučuje se alergičnima na pelud bez konzultacija s liječnikom.

Maska

Napravite maska za kožu od 200 ml hladnog jogurta, 2 velike žlice meda (oko 50 grama), pomiješajte i aplicirajte na opeklinu. U kombinaciji s oblozima poželjno je koristiti i hidratantnu propolis kremu (samo masna propolis krema nije poželjna zato što zatvara pore i tako sprečava hlađenje već opečene kože).

Aloe vera, pelud i med

Jar full of fresh honey and honeycombs.

Pomiješajte usitnjenu pelud i med u omjeru 1:3 i u tu mješavinu dodajte gel aloe vere koji možete vrlo lako napraviti i sami ako imate biljku aloe stariju od dvije godine. Tad će gel imati sva svoja blagotvorna svojstva. Iscijedite gel i pomiješajte s prethodno pripremljenom mješavinom meda i peludi u omjeru 1:1. Gel aloe vere možete zamijeniti i losionom za njegu tijela.

Aloe vera potiče obnovu kože, a najbolja je u spoju s lavandom

Aloe vera tradicionalno je sredstvo za zacjeljivanje rana i saniranje opeklina jer, osim što potiče obnovu kože, pojačava njenu prirodnu vlažnost. Sok aloe vere dodajte u hidrolat ljekovite lavande (u omjeru 10:1). Za osjetljivu, oštećenu ili nadraženu kožu spravite kombinaciju od 56 ml hidrolata ljekovite lavande, 30 ml hidrolata paprene metvice i 10 ml soka aloe vere. 

Kantarion i ulje pšeničnih klica protiv opeklina

Od baznih ulja za njegu kože nakon sunčanja koristite ulja badema, marelice, noćurka, australskog oraščića, nevena i gospine trave (kantarion) jer odlično djeluje protiv opeklina, upaljene i suhe kože. Učinak na kožu oštećenu suncem bit će nevjerojatan i ako nakon nanošenja hidrolata na tijelo nanesete ulje pšeničnih klica, koje je bogato vitaminom E, te eterično ulje sjemena mrkve i ružmarina kemotipa verbenon.

Kokos štiti kožu od dehidracije i ranog starenja

Kokosovo ulje odlično vlaži, omekšava i čini kožu baršunastom, a poznato je i da stanovnici tropskih područja koriste kokos za iscjeljivanje opeklina od sunca. Dokazano je da kokosovo ulje sadrži fitosterole, koji su navodno zaslužni za takvo protuupalno i regenerativno svojstvo koje ima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise