Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prirodne metode tjeranja svih vrsta insekata iz vašeg doma

None Foto: Fotolia

Izbaci uljeza: Zbog ružmarina komarci će bježati od roštilja, zdjela vode spašava trešnje od crva, a domaći insekticid od mente istodobno će zamirisati te osvježiti

Sprejevi protiv kukaca štetni su za ljude i kućne ljubimce, a napasti se može riješiti i prirodnim metodama. Borba protiv mrava u kući počinje temeljitim čišćenjem jer te kukce privlače mrvice šećera i kruha te ljepljivi ostaci hrane na kuhinjskim površinama. Šećer, med i druge slatke namirnice obvezno čuvajte u dobro zatvorenim posudama. I brašno je dobro čuvati u posudi.  Na mjestima gdje su mravi najaktivniji ostavite nekoliko vrećica čaja od metvice. Otkrijte mjesto na kojemu mravi ulaze u kuću i postavite im zapreku koju se neće usuditi prijeći - to može biti, primjerice, kajenska papričica ili konac natopljen u eterično ulje limuna, cimet ili mljevenu kavu. 

Svakodnevno praznite kante za otpatke, a imajte na umu i da većinu kukaca privlače izvori vode - popravite slavine iz kojih kaplje, provjerite kaplje li ispod sudopera i ne ostavljajte posuđe da se namače preko noći. Riješite se starih novina i kutija u kojima se mogu skrivati kukci te začepite rupe oko prozora i u zidovima.

Mreža je najbolja zaštita 

Mreža na prozoru izrazito je korisna jer sprečava ulazak ne samo komaraca i muha nego i skakavaca, kojih se inače teško riješiti drugim metodama.

Ne dirajte jelenke jer vam neće naškoditi

Jelenak se hrani trulim voćem i ne izaziva štetu. U nekim je zemljama i zaštićen jer mu se broj smanjuje. Pokupite ga na papir i izbacite iz kuće.

Roštilj bez komaraca

Želite li spriječiti da vas komarci gnjave dok uživate u roštilju na otvorenom, bacite na ugljen grančicu ružmarina ili kadulje. Miris gorućih aromatičnih biljaka odbit će krvopije.

Paprena metvica tjera sve štetočine

Pomiješajte 30 mililitara ulja paprene metvice s litrom destilirane vode, natočite je u posudu sa sprejom i poprskajte sve kuhinjske površine.

Prirodni insekticid

Kukaca se možete riješiti tako da dijatomejsku zemlju ili kiselgur (prodaje se u vrtlarskim trgovinama) stavite uz rubove zidova na kupaonici te na prozorske okvire. Ubija kukce za 48 sati.

Na muhe crvenom muholovkom...

Komarci ne mogu podnijeti miris lavande, limunastog eukaliptusa, cedrovine, čajevca, karanfilića i citronele. No ako navečer ostavite upaljeno svjetlo i otvoren prozor, zavući će se u kuću čak ako im ondje ne miriše. Najsigurnije rješenje su mrežice na prozorima, a korisno je i riješiti se ustajale vode - onu u zdjelicama za kućne ljubimce i kupkama za ptice trebalo bi mijenjati barem dvaput na tjedan, a iz vrta ukloniti predmete koji skupljaju kišnicu. Komarci su najaktivniji ujutro i uvečer za razliku od muha koje su u to doba “pospane”, pa ih je lakše pogoditi muholovkom. 

Bolje je gađati malo iznad nego po sredini jer muhe na opasnost reagiraju tako da polete uvis. Najbolje su crvene muholovke zato što muhe slabo vide tu boju. 

Stjenice se vraćaju

Stjenice su aktivne noću, a njihovi ugrizi izgledaju poput osipa. Posljednjih se godina ponovno pojavljuju u razvijenim zemljama. Vrlo ih se teško riješiti, pa je to najbolje prepustiti stručnjaku.

Pranje rublja na visokoj temperaturi

Broj grinja koje žive u prašini smanjit ćete redovitim usisavanjem. Pranje posteljine na temperaturi od 60 stupnjeva također ih uništava.

Moljci vole i kuhinju

Zimsku odjeću prije spremanja u ormar dobro operite i osušite te u ormar stavite malo lavande. Da obeshrabrite kuhinjske moljce, zatvarajte namirnice u staklene ili plastične posude.

Uholaže ne idu u uho

Vjerovanje da se uholaže zavlače u uho urbani je mit. One su bezopasne, a u vrtu reguliraju broj štetnih kukaca. U kuću ih privlači prolivena voda.

Temeljito usisavanje uklanja buhe

Buhe u kuću ulaze na leđima ljubimaca, pa ih redovito četkajte i perite. Ako se buhe zavuku u tepih ili tapecirani namještaj, potrebno ga je temeljito usisati.

Ne pušite dok prskate

Pri prskanju kemijskim preparatima pazite da ne udišete njihove plinove, zaštitite kožu i nemojte pušiti dok prskate. Pazite i da ne dođu u dodir s hranom.

Muhe mrze eukaliptus

U gazu zamotajte metvicu, lovor, klinčić ili bosiljak i objesite kraj otvorenih vrata. To će odbiti muhe. Ili uzmite vatu koju ste nakapali eteričnim uljem eukaliptusa.

Lažni stršljenovi tjeraju ose

Ose se boje stršljenova, pa napravite imitaciju stršljenova gnijezda - napušite smeđu papirnatu vrećicu i objesite je u blizini mjesta gdje se skupljaju ose.

Biljke protiv komaraca

Mačja metvica odbija komarce, a korisni su i preparati od nje. U vrt i na balkon dobro je saditi ružmarin, kadifice, divlju metvicu te pelargoniju s mirisom limuna.

Pridržavajte se uputa na insekticidima

Odlučite li se za neki komercijalni pripravak protiv buba, strogo se pridržavajte uputa. Većina sredstava opasna je za ljude i kućne ljubimce.

Komentari (2)
  • Imate kaj za tjeranje političara iz sabora?

    7. 6. 2011,   06:49
  • Trebam pomoć,zna li netko kakva je to leteča neman koja izgleda ko pčela,samo što nema iglu i nema baš kružni zadak,po boji je ista,tek kad se dobro pogleda vidi se neka sitna razlika, moram paziti da ju ne zamijenim za pčelu,kad se ona pojavi,pojave se i nekakvi gnjusni sivi crvi sa repom koji nisu iste dužine,najduži su oko 2cm ili manji.Ne znam da li imaju veze jedno sa drugim,al što god da napravim oni se ponovno pojave.Zanima me kakva je to živina i kako da ih se riješim.

    2. 7. 2012,   10:51