Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Prirodne metode liječenju: Što doista djeluje, a što je tek mit?

Prirodne metode liječenju: Što doista djeluje, a što je tek mit?
1

Jogurt neće ublažiti simtome vaginalnih gljivica već ih još i pogoršati, inhaliranje mente najbolji je način otvaranja sinusa, a ulje čajevca može pomoći kod akni

VIDEO

Jogurt liječi gljivične infekcije 

Vjerovanje je da jogurt potiče razvoj dobrih bakterija u želucu i crijevima, pa tako i da može i suzbiti infekciju gljivicom candida. No liječnici naglašavaju kako niti jedna znanstvena studija nije dokazala da jogurt može izliječiti ili čak ublažiti simptome gljivične infekcije, koji uključuju svrbež i vaginalni iscjedak te crvenilo upaljenog područja. 

- Niti namakanje u jogurtu ili umetanje tampona namočenih u jogurt neće eliminirati gljivice, već čak zbog šećera u njima može pospješiti njihovo razmnožavanje - tvrdi dr. Michele G. Curtis sa Sveučilišta Texas.

Tablete kalcija olakšavaju menstrualne bolove

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Postoje znanstveni dokazi da žene s nižom razinom kalcija u organizmu imaju jače i češće menstrualne bolove te izraženije simptome PMS-a, a uzimanje oko 1000 miligrama kalcija na dan dobra je prevencija tih tegoba. Nedavno istraživanje Sveučilišta Massachusetts dokazalo je kako žene koje na dan popjiu oko 4 dcl mlijeka imaju slabije menstrualne bolove. No liječnici ipak naglašavaju kako je teže slučajeve grčeva, poput onih koje imaju žene s cistama na jajnicima, teže "kontrolirati" uz pomoć kalcija.

Ulje čajevca pomaže kod prišteva

Apliciranje nekoliko kapi ulja čajevca na gazu i potom prelazak preko dijelova kože na kojima se nalaze prištevi, može smiriti upalne procese i začepljene lojnice, otkrila je studija britanskog Društva dermatologa.

- Ulje čajevca ima antibakterijska i antigljivična svojstva te ga pacijenti više preferiraju od kemijskih preparata - kaže ugledna američka dermatologinja, dr. Debra Jaliman.

No neki stručnjaci smatraju da je ljekovitost čajevca kod akni precijenjena, ali budući da ne izaziva nuspojave, svakome se preporuča probati.

"Parenje" nosa otvara sinuse

Inhaliranje pare kroz nosnice smanjuje pritisak na sinuse i olakšava disanje, a istraživanja su pokazala da je najučinkovitije "parenje" nad tekućinom s nekoliko kapi ulja peperminta ili eukaliptusa.

- Miris mente izaziva osjet trnaca uzduž nosnica, što smanjuje učinak kongestije membrane nosa - tvrdi dr. Neil Kao iz alergijskog Centra Greenville.

Čirevi nestaju uz pomoć crnog čaja

Uobičajeno je potrebno nekoliko tjedana kako bi se čir na koži isčistio, a česta preporuka je stavljanje vrećice crnog čaja na čir tijekom noći. Iako crni čaj sadrži tanin koji je poznat po svom protuupalnom djelovanju, ne postoje studije koje dokazuju da će ova metoda utjecati na nestajanje čira.

Liječnici smatraju kako je korištenje provjerenih lijekova daleko bolja opcija za čireve, nego što je to medicina iz "kućne radinosti". 

Brusnica sprečava mokraćne infekcije

Ovaj popularni savjet u velikoj je mjeri točan, smatraju liječnici. Nedavno istraživanje je pokazalo da se uz 300 ml soka od brusnice na dan ponavljanje učestalosti mokraćnih infekcija smanjuje za 80 posto.  

Vjeruje se da su ključne komponente brusnice proantocijanidini ili kondenzirani tanini te fruktoza koji sprečavaju prijanjanje E. coli uz stanice, a brusnica ima svojstvo i ispiranja bakterija ako je upala već u tijeku, no onda se ne preporuča kao jedini lijek.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje